Internationaal ondernemen in Oss: Jorg Zwaans (Begra magazijninrichting)

Laatst gewijzigd op: 19-12-2018

Wat kan er veel gebeuren in anderhalf decennium! Van een driekoppige handelsonderneming in 2002 is Begra Magazijninrichting in vijftien jaar tijd uitgegroeid tot een internationaal opererend bedrijf met 55 werknemers. En de horizon is nog niet in zicht.

Samen met zijn vader en buurman richtte Jorg Zwaans in 2002 Begra op. De handelsonderneming in magazijninrichting bleek al snel aan een prangende klantvraag te voldoen.
“We verworven exclusieve dealer- en importeurschappen voor enkele grote productgroepen. Toch was dat niet genoeg. Er waren namelijk te veel producten die niet voldeden aan onze kwaliteitseisen. Die zijn we zelf gaan produceren, samen met een zusterbedrijf.”

Productie opgeschroefd

Die eigenwijze zet bleek al snel succesvol. Doordat Begra na verloop van tijd beschikte over een compleet machinepark met onder andere een lasrobot, een lasersnijmachine, kantbanken en een in eigen beheer ontwikkelde ponsmachine, werd de productie stevig opgeschroefd.
“We zijn aanverwante artikelen gaan produceren. Veel accessoires, maar ook complete producten, zoals entresolvloeren. Op die manier kregen we ons assortiment compleet en konden we de kwaliteit over de hele linie verhogen.”

De grens over

Hoewel internationaal ondernemen nooit een primair doel was, kwam het er wél van. Via zusterbedrijven en nieuw opgerichte dochterbedrijven ging Begra al snel de grens over.
“Ons eerste buitenlandse project was voor een relatie die vestigingen had in diverse Europese landen: België, Engeland, Roemenië, Moldavië, Polen, noem maar op. We hebben in al die landen de magazijnen ingericht. En van het een kwam het ander.”

Verder groeien

De naam Begra dook in meer en meer landen op. In het magazijn van een knäckebrødfabrikant in Zweden bijvoorbeeld. Maar ook bij een groot bedrijf in Mexico en zelfs op verschillende plekken op Aruba staan magazijnstellingen uit Oss.
“Inmiddels hebben we onze internationale ambitie ook echt omschreven. We zijn veel actief in Vlaanderen, maar in een gebied als Nordrhein-Westfalen ligt heel veel potentie. Daar gaan we ons op richten. Van daaruit kunnen we dan weer verder groeien.”

Omzetgroei: 28%

Begra Magazijninrichting bestaat anno 2017 uit zeven bedrijven, die als één gezicht naar buiten treden. De omzet groeide in 2016 met maar liefst 28% en in dat jaar richtte Begra alleen al in Nederland 11.200 grote en kleine magazijnen in. Sterker nog: er is haast geen industrieterrein meer te vinden waar Begra níet vertegenwoordigd is.
“We zijn nog vóór ons vijftienjarige jubileumjaar door de magische grens van 10.000 heengegaan. Dat maakt me trots. Ik ben superblij dat we dit als team hebben kunnen realiseren. Ik zeg bewust ‘als team’, want onze mensen zijn alles. Zonder hen hadden we nooit op zo’n hoog niveau kunnen acteren.”

Toekomstgericht

Het succes leidde vorig jaar ook tot de oprichting van twee nieuwe dochterbedrijven: Dysto (optimale afstemming tussen de statische en dynamische magazijninrichting) en Logirent (flexibele magazijninrichting).
“Met beide bedrijven beantwoorden we aan een groeiende behoefte. Neem Logirent: veel logistieke bedrijven zoeken magazijninrichting voor bepaalde tijd. We zijn daarmee de enige in de markt, maar we verwachten dat de vraag alleen maar zal stijgen. Wij spelen er nu al op in.”

Oss blijft thuisbasis

Hoe groots ook de toekomstplannen zijn, Oss is en blijft de thuisbasis voor Begra. Dat wil zeggen: vanuit drie Osse locaties en één in Almelo timmert Begra gestaag verder aan de internationale ambities.
“Geografisch gezien zitten we midden in het Nederlands taalgebied en daarnaast zijn we ook centraal gevestigd in de zogenaamde ‘blue banana’, een internationaal gebied met een extreem hoge logistieke bedrijvigheid. Oss is de perfecte plek om onze internationale ambities verder vorm te geven.”