Internationaal ondernemen in Oss: Hans Stoop (Verhoeven Oss)

Laatst gewijzigd op: 30-09-2019

Machinefabriek Verhoeven Oss maakt customized machines en installaties. Bovendien realiseert het bedrijf volledige turn-key projecten. In de jaren tachtig van de vorige eeuw zette Verhoeven de eerste stappen over de grens. Anno 2017 worden de machines en oplossingen van het bedrijf wereldwijd verkocht.

Diversiteit als wereldwijde kracht

Machinefabriek Verhoeven Oss maakt customized machines en installaties. Bovendien realiseert het bedrijf volledige turn-key projecten. In de jaren tachtig van de vorige eeuw zette Verhoeven de eerste stappen over de grens. Anno 2017 worden de machines en oplossingen van het bedrijf wereldwijd verkocht.

“Eind jaren zestig gonsde de Osse industrie als nooit tevoren”, vertelt Hans Stoop. “De oprichter, Sjef Verhoeven, speelde in op de vraag van de vleesverwerkende industrie, farmaceuten, tapijtfabrieken en conservenfabrikanten.”

Al snel groeide de machinefabriek uit tot een belangrijke toeleverancier van uiteenlopende regionale bedrijven. “De diversiteit die het bedrijf in die beginjaren kenmerkte, is nog steeds onze belangrijkste kracht.”

Alles in eigen huis

Verhoeven Oss is nog altijd actief in verschillende branches. “Vandaag de dag vooral als leverancier van interne transport- en handlingsystemen en oplossingen op het vlak van procesautomatisering.”

Het is volgens Hans een groot voordeel dat het bedrijf alles in eigen huis heeft. “We engineeren hier in Oss niet alleen de custom made installaties, ook de productie van alle onderdelen vindt op eigen bodem plaats. Doordat we alles in eigen hand houden, kunnen we onze klanten snel én goed bedienen.”

Wereldwijd bekend

Die klanten bevinden zich allang niet meer alleen in Oss en omgeving. Hans: “De namen van Verhoeven Oss en haar dochterondernemingen zijn overal op de wereld terug te vinden. We zijn in de loop der jaren op natuurlijke wijze meegegroeid met onze klanten.”

Diversiteit en innovatie

Ook na een halve eeuw is de groei nog altijd indrukwekkend. Die grote expansiekracht schrijft Hans expliciet toe aan de diversiteit en de sterke innovatiekracht. “Dat zijn onze belangrijkste sleutels tot succes geweest, en dat zijn ze nog steeds.”

“De economische crisis bijvoorbeeld, heeft ons gelukkig nauwelijks geraakt. Neem de consumptie van luxe producten: die nam gedurende de crisis flink af, maar de conservenindustrie floreerde in die jaren enorm. Door daarop in te spelen, hebben we als leverancier kunnen meebewegen met de ontwikkelingen in de industrie.”

Strategische keuzes

Een van de strategische keuzes die het bedrijf op koers hield, was het besluit om moederbedrijf Verhoeven op te splitsen in een netwerk van dochterondernemingen en partnerbedrijven. “Zoals BVT Bakery Services, waarmee we ons richten op de ontwikkeling van productielijnen voor industriële bakkerijen.”

Een ander voorbeeld is de oprichting van Vacuum Cooling Company (VCC), dat een revolutionaire methode ontwikkelde voor de productie van deeg. “De koeltijd is spectaculair kort en de houdbaarheid veel langer.”

De nieuwste loot aan de Verhoeven-bedrijfstak is Newcap Bakery Services. “Dit bedrijf ontwikkelt geavanceerde handlingsystemen voor de productie van toastbrood en kleinbroodlijnen”, licht Hans toe, die het positieve effect van de strategische opsplitsing nog maar eens onderstreept. “Via onze satellietondernemingen zijn we in staat om de voor ons belangrijke branches nóg beter te bedienen. Allemaal met dezelfde basis: innovatief vakmanschap.”

Willie Wortels

Er werken momenteel zo’n 120 mensen bij Verhoeven Oss. Volgens Hans is dat een uitgebalanceerde mix van ervaren krachten en jong talent. “Het minimale verloop en de grote mate van loyaliteit van onze mensen hebben we deels te danken aan het familiekarakter van ons bedrijf.”

“We geven onze medewerkers veel verantwoordelijkheid. Ze krijgen hier de ruimte om zich te ontwikkelen en als ware Willie Wortels hun tanden in projecten te zetten.”

Oss blijft thuisbasis

“We merken steeds vaker dat het een voordeel is dat we nog steeds in Nederland zitten. Kwaliteit, korte levertijden en diversiteit als speerpunten: ook dáár is in een halve eeuw tijd niets aan veranderd. We veroveren de wereld vanuit deze mooie Brabantse industriestad.”