Osse innovatieve bedrijven: Vega Systems

Laatst gewijzigd op: 30-09-2019

Zijn machines gaan de hele wereld over en ieder jaar is de omzet weer 20 tot 25 procent hoger dan het jaar ervoor. Toch vertelt Ad van Geffen tamelijk nuchter over zijn bedrijf, VEGA Systems. Eén ding is duidelijk: de specialist in complete wasinrichtingen voor vooral hotels en ziekenhuizen zit nog lang niet aan zijn plafond.

Het verhaal van VEGA systems begon ruim dertig jaar geleden, toen Ad van Geffen zijn HTS-diploma werktuigbouwkunde in ontvangst nam. Het bedrijf waar hij zijn eindstage had volbracht, Amko, wilde hem graag in dienst nemen.

“Amko ontwikkelde insteek- en vouwmachines. Mijn eerste klus was het ontwikkelen van een machine die bedrijfskleding kon strijken. Dat deed ik, maar niemand kreeg mijn machine verkocht. Toen ben ik zelf maar de verkoop in gegaan.”

In de loop der jaren bouwde Van Geffen een succesvol netwerk op van dealers over de hele wereld. “In 1996 nam ik Amko over. Dat bleek uiteindelijk toch geen optimale beslissing. In 1999 verkocht ik het bedrijf en tweeëneenhalf jaar later, toen mijn concurrentiebeding voorbij was, heb ik VEGA Systems opgericht.”

Hét totaalantwoord

VEGA systems werd hét totaalantwoord op de wasvraagstukken waar hotels, ziekenhuizen, (zorg)instellingen, horecagelegenheden en cruiseschepen mee worstelden. Door het complete proces te verzorgen, groeide het bedrijf als kool.

“Allemaal willen ze de was zo snel en goedkoop mogelijk laten doen, liefst buiten de eigen organisatie. Maar tegelijkertijd moet het wél goed gebeuren. Wij zijn ons puur gaan richten op de ontwikkeling van vouw- en stapelmachines. Om de wasserijinrichting compleet aan te kunnen bieden, hebben we een bedrijf in Duitsland overgenomen. Zij ontwikkelen de machines voor wassen, persen en drogen.”

“Een deel van de fabricage besteden we uit aan een andere Osse partij, zoals Heurkens & Van Veluw. Lekker dicht bij huis. Zo weten we zeker dat het goed gebeurt en dat we de kwaliteit krijgen die we willen. Als we een machine naar Australië sturen, moet die namelijk wél goed en betrouwbaar zijn. Anders kan ik er alsnog zelf achteraan.”

‘De fabricage besteden we uit aan een andere Osse partij. Lekker dicht bij huis’

Hotels met duizenden kamers

Vandaag de dag draaien er over de hele wereld wasserijen op volle toeren, die in Oss zijn ontwikkeld en gemaakt, tot en met de software aan toe.

“Om je een voorbeeld te geven: een lakenvouwmachine kan tot 1.500 lakens per uur vouwen en stapelen. Op sommige centrale wasserijen staan er wel zes machines naast elkaar te draaien. In uitzonderlijke gevallen hebben hotels zélf een complete wasserij. In Las Vegas bijvoorbeeld, waar hotels met duizenden kamers staan. Maar meestal verzorgen de centrale wasserijen de wasafhandeling voor meerdere partijen.”

Hele wereld over

Om nog efficiënter te kunnen werken en een betere concurrentiepositie te verwerven, opende Vega Systems in de loop der jaren productielocaties in onder andere China en Thailand. En hoe hard zijn bedrijf ook groeit, Van Geffen spreekt nuchter over zijn bedrijf, een mondiale top drie-speler waar ruim 130 medewerkers werken.

“Dat is wel een mooi idee, ja. Maar we blijven normaal. Ik herinner me nog goed hoe we bijvoorbeeld in Hongkong zijn begonnen: ik ben er heen gevlogen, heb de Gouden Gids gepakt en ben wasserijen gaan bezoeken. Gewoon, om te kijken hoe ze daar werken en waar ze behoefte aan hebben. Zo hebben we daar voeten in de aarde gekregen. We moesten in zekere zin ook wel de wereld over, want Nederland is gewoon te klein voor ons. Slechts vijf procent van onze omzet komt uit Nederland.”

‘Ik ben naar Hongkong gevlogen en ben gewoon wasserijen gaan bezoeken’

Zonnige toekomst

Van Geffen ziet de toekomst rooskleurig in. “Onze markten schommelen altijd wat op en neer. Dan is Australië weer sterk, dan weer zijn we vooral druk in Azië. Momenteel groeien we flink in het Midden-Oosten. De verwachting is dat we onze jaarlijkse omzetgroei vasthouden. Om daar op in te spelen, hebben we onlangs zo’n 6.000 vierkante meter grond van de gemeente gekocht: we gaan een nieuwe assemblagehal bouwen. Daarmee zijn we weer klaar voor de toekomst.”