Talent boeien én binden

Laatst gewijzigd op: 19-10-2018

Oss heeft ontzettend veel mooie bedrijven. Toch blijft het me verrassen dat veel mensen dat helemaal niet weten. Vooral hbo- en wo-studenten lijken nauwelijks een idee te hebben van het veelzijdige bedrijfsleven in onze stad. Als gevolg daarvan zoeken ze hun eerste baan vaak in andere gemeentes. En dat is natuurlijk hartstikke zonde…

Als gemeente proberen we daar op verschillende manieren iets aan te doen. Zo zorgen we er bijvoorbeeld voor dat studenten al tijdens hun studie kennismaken met het Osse bedrijfsleven. Ook zijn we achter de schermen druk bezig om samen met Talentencampus Oss learning communities op te zetten. Daarin werken studenten samen met het bedrijfsleven aan vraagstukken in de praktijk. Bij het ontwikkelen van die projecten zoeken we nadrukkelijk de samenwerking op met de hogescholen en universiteiten in onze regio. De eerste Learning Community is inmiddels een feit en gaat in september van start.

HAS-minor

Ook de HAS-minor is een mooi voorbeeld van hoe we samen met ondernemers talent aan onze gemeente proberen te binden. Binnen dit innovatieve onderwijsproject werken hbo-studenten van HAS Hogeschool tien weken lang aan een specifieke opdracht in onze gemeente. De huidige werkgroep onderzoekt momenteel de toekomstige veranderingen in de eiwitsector en de ruimtelijke betekenis daarvan. En natuurlijk hopen we dat ze na afloop van hun minor inzien dat hun toekomstige baan misschien wel in Oss ligt. #ZLTO #G.VanBergen #DeHeus #DalcoFood #TalentenCampus #WaterschapAanDeMaas #LanderijVanTosse #BiologischVeehouderVanSchaijk e.a. hebben hier erg hun best voor gedaan.

Talentborrel

Doen we nog meer dan dat? Zeker weten! Speciaal voor jonge professionals organiseren we iedere maand een Talentborrel. Daar kunnen talentvolle stagiairs van Osse bedrijven elkaar ontmoeten en hun ervaringen delen. Op die manier verbreden ze hun netwerk, maar ontdekken ze ook dat er in Oss volop kansen liggen om als professional te groeien. Stagiaires van bedrijven als #Aspen #DalcoFood #Flexpartners #Heurkens&VanVeluw # KaalMasten # MSD #Nagtzaam #Rabobank #Sprangers #VanZandvoortLegal deden al mee.

Een middelgrote stad als Oss is immers de ideale startplek voor je carrière. Er zijn allerlei veelzijdige functies, de lijnen zijn vaak kort en jong talent krijgt er snel veel verantwoordelijkheid. Allemaal voordelen waar we jong talent soms gewoon even op moeten wijzen. Bij de Talentborrel laten we dat dus niet na.

Ons Oss

Tot slot hoop ik dat de talenten elkaar inspireren. Daarom is de website www.onsoss.nl ook zo’n mooi initiatief. Daar vertellen enthousiaste Ossenaren in persoonlijke portretten waarom wonen en werken in Oss zo gek nog niet is. Die bijzondere verhalen zijn niet alleen heel leuk om te lezen, maar kunnen er ook voor zorgen dat andere jongeren zien dat Oss heel wat te bieden heeft. Goed voorbeeld doet immers goed volgen!

Wilt u meer weten over deze initiatieven? Of heeft u aanvullende ideeën om studenten aan Oss te binden? Neem dan gerust contact met me op!

Natasja Bloem is Accountmanager Economische Zaken. Ze blogt hier regelmatig over haar werk en het Osse bedrijfsleven. Wilt u een keer met haar kennismaken? Of haar vertellen wat u van de gemeente verwacht op economisch gebied? Bel of mail dan: 06 - 17 11 53 65, n.bloem@oss.nl of volg Natasja via Twitter of LinkedIn.