Internationaal ondernemen in Oss: Hans Vorstenbosch (Brabant Alucast)

Laatst gewijzigd op: 30-09-2019

Audi, BMW, Maserati, Porsche… De automerken die deels uit onderdelen van Brabant Alucast bestaan, spreken onmiskenbaar tot de verbeelding. Het Osse bedrijf is specialist in het ontwerpen, ontwikkelen en produceren van hoogwaardige onderdelen voor de automotive industrie.

‘Je ziet ons bijna overal ter wereld’

De onderdelen die de Brabant Alucast fabrieken verlaten, zijn onder hoge druk gegoten aluminium of magnesium producten. Een laag soortelijk gewicht in combinatie met een ongekende kracht zijn de belangrijkste eigenschappen, die onmisbaar zijn in de automotive wereld.

Brabant Alucast maakt onderdelen voor alle grote OEM’s, Original Equipment Manufacturers. “Via de OEM’s komen onze producten terecht bij BMW, Mercedes, Audi, Porsche, Jaguar Land Rover, Opel Ferrari, noem maar op. Ook leveren we aan DAF, de enige truckfabrikant in onze klantenportefeuille.”

800 Medewerkers

Brabant Alucast ontstond in 2007, toen het noodlijdende moederbedrijf Euralcom Group verschillende bedrijfsonderdelen verzelfstandigde. Vandaag de dag heeft Brabant Alucast ruim 860 medewerkers in dienst en een omzet van bijna 150 miljoen euro.

“We hebben vier vestigingen, waarvan die in Oss met een kleine 400 werknemers de grootste is. Verder hebben we productielocaties in het Limburgse Heijen, in Italië en in Duitsland. In Italië ontwikkelen we voor bijvoorbeeld Fiat Chrysler, Maserati en Porsche.”

“In Duitsland ligt de focus op onderdelen voor merken als Audi en Porsche, maar ook de Italiaanse motorfabrikant Ducati. Heijen levert met name aan DAF, Opel en bedrijven als Bosch en Valeo. BMW, Opel, Jaguar Land Rover en DAF zijn in Oss de grootste klanten.”

Premium kwaliteit

De producten van Brabant Alucast zijn grofweg in drie segmenten in te delen. “De eerste is Powertrain: alles wat motor gerelateerd is, zoals oliepannen, kleppendeksels en versnellingsbakken. Als tweede zijn er de Body structural Parts, ofwel de carrosseriedelen. Tot slot maken we onderdelen voor Suspension, zoals wielophangingen.”

“Alle onderdelen die we maken, zijn high-tech en van premium kwaliteit. Neem de front-end carriers die we voor bijvoorbeeld Jaguar Land Rover maken. De koplampen, de radiateur, de bumper; ze hangen allemaal aan dit gegoten magnesium onderdeel.”

Hele wereld over

Hoewel Brabant Alucast vooral levert aan Duitse, Engelse, Franse en Italiaanse automerken, gaan de onderdelen de hele wereld over. “De top van de automotive is overal ter wereld vertegenwoordigd. Wij dus ook. Ja, dat maakt ons af en toe best trots.”

“De meeste mensen zien een merk rijden; wij denken in onderdelen. Ik weet precies welke van onze producten er in welke merken en types verwerkt zitten. Veel van onze medewerkers denken precies hetzelfde. We doen het toch maar mooi samen.”

Technische beheersing

Er zijn maar weinig bedrijven die hetzelfde doen als Brabant Alucast. Natuurlijk, het is altijd een kwestie van vraag en aanbod, maar óók van innovatie en technische beheersing.

“Een markt met producten met zo’n hoge complexiteit en een hoge investeringsdrempel, daar stap je niet zomaar even in. Wij hebben veel innovatiekracht, kennis en ervaring in huis. Die hebben we ook nodig, alleen maar om überhaupt producten te mógen maken.”

Genoeg doelen

Doelen heeft de Osse wereldspeler nog genoeg. Hans: “Zoals inspelen op het ontwikkelen van nog lichtere onderdelen. Maar ook op het gebied van veiligheid willen we blijven innoveren. We blijven inspelen op marktveranderingen in de automotive branche.”

“De vraag naar onderdelen voor elektrische en hybride voertuigen bijvoorbeeld, blijft groeien. Gezien de benodigde reductie op CO2 blijft de focus op gewichtsreductie voor carrosseriedelen. Ook op langere termijn zal er een significante vraag zijn naar hoogwaardige, lichtgewicht carrosseriedelen, chassisdelen en overige componenten blijven. Daar zijn we klaar voor. Ook in de toekomst willen we onze leidende positie behouden.”

Nieuwe BMW

Zelf rijdt Vorstenbosch overigens ook in een auto die tjokvol zit met onderdelen die in ‘zijn’ fabriek werden gemaakt. Een BMW, in dit geval.

“Ik ga een nieuwe bestellen, een 5-serie. Ik weet precies wat er in zit, met de onderdelen zit het wel goed, haha! Uiteraard komt er op de nummerplaathoes ‘Brabant Alucast inside’ te staan, iedereen mag zien wat wij kunnen als bedrijf!”