Internationaal ondernemen in Oss: Linda Elberse (Fysicon)

Laatst gewijzigd op: 30-09-2019

Pas 31 is ze, en nu al CEO van een internationaal bedrijf: Linda Elberse. In april 2017 nam ze het stokje over van haar vader Bert, de oprichter van Fysicon. Met de wisseling van de wacht is de focus nog meer gericht op een internationale doorbraak. En die is dichterbij dan we denken.

‘Fysicon gaat internationaal grote stappen zetten’

Fysicon ontwikkelt innovatieve hardware en medische applicaties, vooral voor ziekenhuizen. De meeste producten zijn gericht op cardiologie: de behandeling van problemen met het hart.

“De meeste mensen kennen onze producten niet”, vertelt Linda. “Niet gek ook, want in feite kom je ze pas tegen als je in een ziekenhuisbed ligt. Dan heb je wel wat anders aan je hoofd.”

Overname: trots!

Ze kijkt met een groot gevoel van trots terug op 14 april 2017. “Mijn vader vertelde de medewerkers dat het tijd was voor een nieuw gezicht.”

“Ik werkte toen trouwens al bij Fysicon. Officieel ben ik in 2011 in dienst gekomen. Destijds als bedrijfsjurist, maar het commerciële trok me meer en meer. Ik wil heel graag aan de buitenwereld laten zien dat we niet alleen mooie producten ontwikkelen, maar vooral oplossingen voor een efficiëntere gezondheidszorg.”

Uniek product

Als business unit manager stortte Linda zich aanvankelijk op de lancering van een nieuw product: DataLinQ. Dit is een oplossing die data van pacemakers exporteert en rechtstreeks koppelt aan het Elektronisch Patiënten Dossier (EDP).

“Een uniek product, zeker als je bedenkt dat we de software én hardware in eigen huis ontwikkelen. DataLinQ heeft een grote toekomst. Cardiologen en pacemakerstechnici beschikken in een handomdraai over meetgegevens die ze zowel in het ziekenhuis, als ook via thuismonitoring verkrijgen.”

Mooie business

Linda vertelt honderduit en vol passie over producten die Fysicon produceert op het gebied van monitoring tijdens hartkatheterisatie en digitale medische beelduitwisseling (QMAPP en EVOCS).

“Dit is zó’n mooie business! Daarom vind ik onze missie ook zo belangrijk: we willen groeien. Nederland is een markt met genoeg kansen, maar onze producten zijn geliefd over de hele wereld. We hebben grote internationale ambities.”

Contracten

Groot nieuws op dat front zijn de contracten die Fysicon recent tekende met wereldleiders Toshiba (onlangs overgenomen door Canon Medical) en Abbott.

Linda: “We zijn voor beide partijen preferred supplier geworden. Dat gaat veel betekenen, want Toshiba en Abbott gaan onze producten in ziekenhuizen over de hele wereld aanbevelen. Het is geweldig dat onze producten erkend worden door de grootste bedrijven van de wereld.”

“Mijn vader en een collega hebben lang gewerkt aan de samenwerking met Toshiba. En met mijn eigen team hebben we een uitstekende relatie met Abbott opgebouwd. De zaken die uit deze contracten voortkomen, gaan ons internationaal op de kaart zetten.”

Betrokken

Overigens mogen Bert en Jeannette dan een stapje terug gedaan hebben: hun rol in het bedrijf blijft belangrijk. “Mijn vader blijft zich bezighouden met research en de ontwikkeling van nieuwe producten. Past perfect bij hem, want hij is de visionair van ons gezin. Bovendien blijft hij als Chairman of the Board nauw bij het bedrijf betrokken.”

Passie

“Ik ben enorm gemotiveerd om door te gaan met wat mijn ouders in 22 jaar hebben opgebouwd”, vervolgt Linda. “Ontzettend knap wat ze hebben neergezet. Ze hebben goede en slechte tijden gekend, maar zijn er altijd in blijven geloven. Zo zie je maar wat je dan kunt bereiken.”

“Ze hebben mij en mijn zussen nooit gedwongen in het bedrijf te komen. Ze steunden en stimuleerden ons juist in onze eigen idealen. ‘Volg je hart en zoek je passie’, zeiden ze. Voor mijn zussen Inge en Mariëlle is dat de American Bakery Zoetegoed in het centrum van Oss. Míjn droom is het om Fysicon nog succesvoller te maken.”