Omarm robotisering en big data!

Laatst gewijzigd op: 30-09-2019

De medewerkers van het Osse Kernteam Economie schrijven regelmatig een blog op deze plek. Persoonlijke verhalen en belevenissen over ondernemen in Oss. Deze keer schrijft Natasja Bloem(accountmanager Economische Zaken) over robotisering en big data.

Robotisering en big data: voor veel mensen voelt het misschien nog als een ver-van-mijn-bed-show. De ontwikkelingen gaan echter snel en ze doen dan ook steeds meer hun intrede in onze economie. En dat biedt kansen voor ondernemers en overheden.

Robots en data fascineren me. Apparaten die steeds slimmer worden en getallen die ons helpen om gedrag te voorspellen: ik vind het ongelofelijk interessant. Bovendien zie ik dat enthousiasme de laatste tijd ook bij anderen toenemen. Bij ondernemers, maar zeker ook bij mijn collega’s.

Toen ik hier een aantal maanden geleden begon, verraste het me dat de gemeente Oss al zo intensief bezig is met deze ‘nieuwe’ onderwerpen. Wat ontzettend goed! Allereerst omdat we als overheid moderne inzichten hartstikke goed kunnen gebruiken. Maar zeker ook omdat we Osse ondernemers ermee kunnen inspireren om te investeren in de toekomst van hun eigen onderneming.

Robotisering

Is dat nodig dan? Jazeker! Robotisering heeft immers grote gevolgen voor onze economie. Niet alleen voor het grootbedrijf, maar zeker ook voor het MKB. Tot enkele jaren geleden dachten we dat robotisering de bedrijvigheid ‘weleens’ zou kunnen gaan beïnvloeden. Maar in de praktijk zagen we daar nog maar weinig van terug. Zéker niet bij B2B-bedrijven.

Hoe anders is dat nu? Door de economische groei, de forse productievraag en de tekorten aan personeel investeren we onder meer in robots en geautomatiseerde processen en productielijnen. Daardoor kunnen mensen en middelen effectiever en efficiënter worden ingezet, bijvoorbeeld in de zorg, productie en logistiek. Robotisering gaat dus niet ten koste van werkgelegenheid, maar faciliteert juist groei.

Kansen

Recent hoorde ik een Osse ondernemer zeggen dat robotisering ook kansen biedt voor reshoring: het terughalen van productie uit lagelonenlanden. Geautomatiseerde productieprocessen verhogen immers de productie en zorgen er zo voor dat Nederland weer kan concurreren met lagelonenlanden. Dat leidt niet per se tot meer banen, maar wél tot productiegroei en werkbehoud in Oss. Als MKB-ondernemer moet je daarom oog hebben voor deze ontwikkelingen en kijken waar je kansen liggen…

Sinds kort ‘loopt’ er ook een robot rond in ons gemeentehuis. Hij heet Pepper en hij begroet onze bezoekers. Het is misschien maar een simpel voorbeeld, maar het laat mensen wel alvast ervaren hoe robots ook nu al een rol kunnen spelen in ons dagelijks leven.

Big Data

Een ander belangrijk thema is big data: enorme brokken informatie, waar we heel veel mee zouden moeten kunnen… Binnen de gemeente hebben we het er veel over. Cijfers kunnen immers ontzettend waardevol zijn voor het bepalen van beleid, het doen van investeringen en het stimuleren van de economie. Ze helpen ons voorspellen en sturen. Daarnaast wil ik die informatie als Accountmanager Economische Zaken natuurlijk graag inzetten om het Osse bedrijfsleven vooruit te helpen.

Daarin hoeven bedrijven echter niet op de gemeente te wachten. Ondernemers kunnen namelijk prima zelf met ‘eigen’ data aan de slag. Over welke data beschikken ze al? Hoe kunnen ze die data inzetten voor de werving van nieuwe klanten? En hoe kunnen ze die data gebruiken om trends en ontwikkelingen te herkennen en daarop te reageren?

Mogelijkheden

Ik wijs ondernemers graag op de mogelijkheden op dit gebied. Binnenkort start vanuit Vijfsterren Logistiek en AgriFood Capital een project om ondernemers in de sectoren logistiek en agrifood te helpen bij het inzichtelijk maken van de meerwaarde en toepassingen van big data in ondernemingen. Vanzelfsprekend houd ik ondernemers daarvan op de hoogte.

Tot slot nog een data-tip: op de website van de Kamer van Koophandel kunnen ondernemers precies zien welke bedrijven er in hun regio starten en stoppen. Die cijfers helpen je bijvoorbeeld als je op zoek bent naar nieuwe klanten of leveranciers!

Natasja Bloem is Accountmanager Economische Zaken. Ze blogt hier regelmatig over haar werk en het Osse bedrijfsleven. Wilt u een keer met haar kennismaken? Of haar vertellen wat u van de gemeente verwacht op economisch gebied? Bel of mail dan: 06 - 17 11 53 65, n.bloem@oss.nl Volg Natasja via Twitter of LinkedIn.