Osse familiebedrijven: Fysicon

Laatst gewijzigd op: 29-12-2017

Oss heeft veel familiebedrijven. Bedrijven die soms al generaties lang in Oss ondernemen. Met enige regelmaat interviewen we deze ondernemers. In de aflevering Bert Elberse van Fysicon. 'Oss wordt steeds meer een voedingsbodem voor nieuwe medische technologie. Samen met de transportsector worden de Life Sciences hier steeds belangrijker.”

“Veel kleine ondernemingen maken samen ook één grote”

Van Pakistan tot Gambia en van Finland tot Zuid-Afrika: de apparaten en softwarepakketten van Fysicon zijn in ziekenhuizen over de hele wereld te vinden. “Geen mens weet het, maar het wordt allemaal hier in Oss bedacht.”

Vraag aan tien willekeurige Ossenaren of zij Fysicon kennen en je krijgt waarschijnlijk tien keer fronsende wenkbrauwen. Aldus Bert Elberse, directeur van Fysicon. “Mensen komen in het dagelijks leven niet in aanraking met ons. En is dat een keer toch het geval, dan hebben ze er door begrijpelijke, persoonlijke omstandigheden geen aandacht voor.”

Fysicon maakt specialistische medische apparaten en softwarepakketten, vooral voor problemen in en rond het hart. Bert, lachend: “Dus als je ziek bent en je ziet een apparaat van Fysicon, dan denk je niet: hé, dat systeem komt ook uit Oss.”

Standaarduitrusting

Maar dat is ook helemaal niet erg, aldus de directeur. Belangrijker is de goede naam van Fysicon in de medische wereld. Vooral EVOCS, hun uitwisselingssysteem voor data, is tot de standaarduitrusting van de ziekenhuizen gaan behoren. “94 procent van alle ziekenhuizen in Nederland gebruikt het. Dat weet ook geen mens, maar dat wordt allemaal hier in Oss bedacht.”

De cloud voor cardiologen

Met EVOCS kunnen ziekenhuizen medische beelden, zoals MRI-scans en CT-scans, met elkaar delen. Tien jaar geleden werd het systeem geïntroduceerd (ruim voordat er over ‘de cloud’ werd gesproken) en nu is het nog steeds van levensbelang.

Bij hartfalen moet de overdracht van informatie snel gebeuren. “Vroeger werd een cd’tje met de post gestuurd. Of als er echt spoed was, werd er een taxi van het ene naar het andere ziekenhuis gestuurd. Je kunt je voorstellen hoe traag – en kostbaar – dat was.”

Lange aanloop

Bert ziet de schoonheid wel in de nichemarkt waar Fysicon onderdeel van is. “Wij maken alleen producten waarvan er geen tweede op de wereld te vinden is.” Elk product wordt onder één dak bedacht, ontwikkeld, onderzocht en naar de markt gebracht, door slechts 40 werknemers.

Dat betekent dat er niet elk kwartaal een nieuw Fysicon-product gepresenteerd wordt. “We hebben een lange aanloop. Onze producten zijn al niet binnen een jaar klaar, en dan heb je nog de medische testen en keuringen.”

Het toeval wil dat net dit jaar een goed jaar is: er komen meerdere producten uit. “Ze worden nu, as we speak, geproduceerd.”

Bij de buren

Voor deze productie heeft Fysicon een bijzondere partner gevonden. "Ik ben tegenwoordig lid van de OIK: de Osse Industriële Kring. Dat is de samenwerkingsclub van de maakindustrie in Oss. En daar kwam ik de directeur van IBN tegen.”

IBN brengt in de regio Noordoost-Brabant mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt naar betaald werk. “Voor het maken van de assemblages van onze apparaten is dit een perfecte combinatie. Zo houden we alles in Oss.”

Op de fiets

Het laat de kracht van de stad zien, vindt hij. “We kunnen elkaar goed ondersteunen. En wat is makkelijker dan de fiets te pakken en naar een toeleverancier te rijden om te kijken hoe het gaat?”

Mede dankzij de OIK heeft Bert goed contact met de gemeente. “Een goede samenwerking met ambtenaren en wethouders kan helpen om tot gewenste resultaten te komen.”

Ogen geopend

Deze samenwerking is de afgelopen jaren sterk verbeterd. “Oss lijkt een beetje wakker geschud door al die grote ontslagen: eerst Philips en Unox en daarna Organon. Dan zie je hoe afhankelijk je als stad van de grote industrie bent. Ik denk dat toen de ogen zijn geopend.”

Hij merkte dat de stad zich meer ging richten op de wat minder grote bedrijven. “Veel kleine ondernemingen maken samen ook één grote, toch?”

Pivot Park

Een voorbeeld daarvan is het medische innovatiecentrum Pivot Park. In de leegstaande panden van Organon en MSD zijn nu medische startups getrokken. “Daar zijn al een paar mooie producten vandaan gekomen. Zo wordt Oss steeds meer een voedingsbodem voor nieuwe medische technologie. Samen met de transportsector worden de Life Sciences hier steeds belangrijker.”

Een overzicht van alle blogs en nieuwsberichten vindt u hier: www.oss.nl/bedrijvignieuws