15 bespaartips. Goed voor portemonnee én milieu!

Laatst gewijzigd op: 22-04-2021

Elk jaar op 22 april is het World Earth Day, ofwel Dag van de Aarde. Het doel van deze dag is mensen op een positieve manier informeren over welke invloed ons consumentengedrag heeft op de aarde. We gebruiken namelijk meer van de aarde, dan dat de aarde kan aanvullen. Met kleine aanpassingen kun jij de wereld al verbeteren. Wij geven je 15 tips die goed zijn voor je portemonnee én het milieu!

Energie

  1. Lampen die branden in een kamer waar niemand is, kosten onnodige energie. Ga je een kamer uit? Doe dan de lamp(en) ook uit!
  2. Vervang gloeilampen en hallogeenverlichting door LED- of spaarlampen. LED- of spaarlampen zijn misschien wat duurder om te kopen, maar wel energiezuiniger en dus beter voor je energierekening.
  3. Een vaatwasser is supermakkelijk, maar gebruikt ook veel energie. Geen vaatwasser is dus eigenlijk het beste, maar als je er dan toch één wilt kopen, let dan op het energielabel. Dit geldt eigenlijk voor elk elektrisch apparaat dat je koopt =)
  4. De droogtrommel. Handig, snel en een superzachte was. Maar ook een energieslurper. Met het mooie weer kun je de was ook buiten ophangen. Wordt ie lekker fris van!

Verwarming

  1. De verwarming die aanstaat in een kamer waar niemand is, is zonde van de stookkosten. Zet de verwarming daarom uit in kamers waar je niet of weinig komt.
  2. Zet de verwarming standaard een of twee graden lager. Hiermee bespaar je op jaarbasis een leuk bedrag op je stookkosten én is de CO2 uitstoot van je huishouden een stuk lager. Vind je het fris? Trek een trui aan of pak een lekker dekentje op de bank.
  3. Zet de verwarming ’s avonds een paar graden terug. Bijvoorbeeld tussen 19 en 20 uur. De warmte blijft in de woonkamer, maar je stookkosten nemen af. Een handig hulpmiddel hierbij is een slimme, instelbare thermostaat.
  4. Radiatorfolie en tochtstrips zorgen dat de warmte en kou op de juiste plekken blijven. Radiatorfolie weerkaatst de warmte - die anders de muur opneemt - terug de kamer in. Tochtstrips zorgen dat minder warmte verloren gaat. Daardoor hoef je dus minder te stoken.

Koken

  1. Als je samen eet of voor meer dagen kookt, bespaar je op verschillende manieren. Grotere verpakkingen eten, zijn in verhouding vaak goedkoper dan kleine verpakkingen. Hierdoor heb je ook minder afval. Als je op gas kookt, gebruik je bij kleine porties in verhouding meer dan bij grote porties.
  2. Vries restjes in en voer een restjesdag in. Eten weggooien is superzonde. Niet alleen voor de energie die het kostte om het te maken, maar ook omdat er in de wereld nog steeds mensen zijn die honger hebben. Voordeel is ook dat je op restjesdag dus niet hoeft te koken :-)
  3. Kook meer vega(n). Tegenwoordig zijn er zoveel toffe, duurzame en diervriendelijke websites met heerlijke en betaalbare vega(n) recepten. En nu horen wij je denken. Moet ik dan aan die bonenprut? Nee, zeker niet! Google maar eens op vega(n) recepten en zie wat voor bijzonder mooie gerechten je kunt maken. En nog makkelijk ook!

Water

  1. Douche korter. Minder waterverbruik en minder energieverbruik!
  2. Douche met een waterbesparende douchekop. Vaak geeft die hetzelfde lekkere douchegevoel en toch bespaar je best wat water per douchebeurt.
  3. Lekkende en druppelende kranen zorgen stiekem voor veel waterverlies. Het is dus slim om deze te maken of vervangen.
  4. Sproei je tuin vroeg in de ochtend of in de avond. De waterverdamping is dan minimaal en daar profiteert je tuin en je waterrekening van!

Meer tips en informatie

  • In Nederland vertegenwoordigt ‘Stichting Dag van de Aarde’ de Earth Day Association. Kijk op de website voor meer informatie. Op de website Krant van de aarde delen zij informatie, tips en trucs over dingen die je kunt doen voor een betere wereld.
  • Wil je weten wat er in Oss gebeurt aan duurzaamheid? Neem dan eens een kijkje op de website van Duurzaam Oss en Oss Schakelt Door..