18 jaar! Dit moet je regelen.

Laatst gewijzigd op: 27-07-2022
18 jaar! Dit moet je regelen.

Gefeliciteerd! Je bent 18 jaar geworden. Meerderjarig en officieel volwassen. Dit betekent ook dat je zelf verantwoordelijk bent voor je geldzaken. Er zijn een aantal dingen die je voor jezelf moet en mag regelen, aanvragen en afsluiten. Wij zetten ze voor je op een rijtje.

DigiD aanvragen

DigiD is een persoonlijke inlog voor websites van de overheid. Met je DigiD kun je bijvoorbeeld studiefinanciering of tegemoetkoming scholieren aanvragen en belastingaangifte doen. Je DigiD vraag je hier aan. Hiervoor heb je je Burgerservicenummer nodig. Dit nummer staat in je paspoort of op je identiteitsbewijs.

Zorgverzekering afsluiten

Tot je 18e liftte je lekker op de zorgverzekering van je ouders mee. Nu je 18 bent geworden moet je zelf een zorgverzekering afsluiten. Dat is in Nederland verplicht voor iedereen van 18 jaar en ouder. Een zorgverzekering sluit je af bij een zorgverzekeraar. Zij bieden verschillende pakketten aan. Het is dus slim om te kijken welk pakket het best bij jou past. Doe je bijvoorbeeld aan een sport waardoor je vaak bij de fysiotherapeut komt? Dan kun je kijken in welk pakket fysiotherapie goed gedekt is. Op de website van Zorgwijzer kun je makkelijk zorgverzekeraars vergelijken.

Collectiviteitskorting

Als je student bent en dus ingeschreven staat op een hogeschool (mbo, hbo of universiteit) kun je collectiviteitskorting aanvragen. Zo krijg je korting op de basisverzekering, tandartsverzekering en op de aanvullende verzekering.

Zorgtoeslag aanvragen

Als je zelf je zorgverzekering afsluit en premie betaalt, kun je zorgtoeslag aanvragen. Zorgtoeslag is een bijdrage van de overheid voor de kosten van je zorgverzekering. Zorgtoeslag vraag je aan bij de Belastingdienst. Lees meer over zorgtoeslag en vraag het aan op de website van de Belastingdienst.

Tegemoetkoming scholieren of studiefinanciering aanvragen

Zit je op een middelbare school? Dan kun je een tegemoetkoming voor scholieren aanvragen. Dit is een maandelijkse bijdrage van de overheid. Je hoeft deze niet terug te betalen.

Sta je ingeschreven op een hogeschool (zoals een mbo, hbo of universiteit)? Dan kun je studiefinanciering aanvragen bij DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs). Voorbeelden van studiefinanciering zijn een aanvullende beurs, collegegeldkrediet of een lening. Wat voor studiefinanciering je kunt krijgen hangt af van jouw persoonlijke situatie.

Wil je meer informatie over de tegemoetkoming scholieren of studiefinanciering? Of wil je het aanvragen? Kijk hiervoor op de website van DUO.

Geld terugvragen van de belastingdienst

Heb jij een (bij)baan? Dan betaal je hierover belasting: loonheffing. Meestal houdt je werkgever dit automatisch in op je loon. Een deel van de betaalde loonheffing kun je terugkrijgen. Op de website van de Belastingdienst staat wat je hiervoor moet doen.

Inschrijven voor een sociale huurwoning

Sociale huurwoningen zijn goedkopere huurwoningen. In de gemeente Oss verhuren woningcorporaties BrabantWonen en Mooiland sociale huurwoningen. Vaak is de wachttijd voor deze woningen lang. Daarom is het handig om je in te schrijven als je 18 jaar wordt. Hoe langer je ingeschreven staat, hoe sneller je na je studie aan een woning kan komen. Of jij recht hebt op een sociale huurwoning lees je op de website van de Rijksoverheid. Inschrijven doe je op de website van BrabantWonen en/of Mooiland.

Abonnementen en contracten afsluiten

Nu je 18 bent mag je op je eigen naam abonnementen en contracten afsluiten. Denk aan een telefoonabonnement of Netflix en Spotify. Zoek van tevoren even uit wat je nodig hebt. Bijvoorbeeld aan belminuten en data voor je telefoonabonnement. En misschien kun je samen met anderen een abonnement voor Netflix afsluiten. Zoek naar slimme oplossingen en bespaar geld!

Vul de Rijksoverheid vragenlijst in

Op de website van de Rijksoverheid kun je een vragenlijst invullen. Zo weet je aan het eind van de vragenlijst precies wat je als je 18 jaar wordt moet regelen en waar je recht op hebt. Vul de vragenlijst hier in.