Gemeente Oss heeft een nieuw plan voor het inzamelen van huishoudelijk afval. Dat is nodig, want we mogen sinds 2020 maximaal 100kg restafval per inwoner weggooien. Dat staat in de landelijke afvaldoelstellingen. Ook het verwerken van afval wordt elk jaar duurder. Gemeente Oss wil dat iedereen het afval zo goed mogelijk kan scheiden en zo weinig mogelijk afval heeft. Daarmee houden we voor iedereen de kosten zo laag mogelijk. Door het nieuwe plan is er in 2021 veel veranderd aan de manier waarop gemeente Oss afval inzamelt. Ook in 2022 veranderen er dingen. Lees op deze pagina wat er in 2021 allemaal is veranderd.
Alle informatie in één afbeelding
U kunt alle informatie op deze pagina ook bekijken in één overzichtelijke afbeelding. Let op: somige informatie in deze afbeelding is verouderd. Kijk voor de meest actuele informatie op deze pagina.
november 2020 - april 2021
We hebben alle oude minicontainers vervangen in 2021. In de nieuwe containers zit een chip om te registreren hoe vaak u afval aanbiedt. Kijk op deze pagina voor meer info over afvalcontainers.
1 januari 2021: nieuw ophaalschema
Sinds januari 2021 is er een nieuw ophaalschema. Check in de afvalwijzer-app of op www.mijnafvalwijzer.nl wanneer we bij u afval ophalen.
1 januari 2021: nieuwe tarieven afvalstoffenheffing
Grondstoffen worden steeds schaarser in de wereld. In het huishoudelijk afval dat we met z’n allen dagelijks weggooien, zitten veel bruikbare grondstoffen. Ook het verwerken van restafval wordt elk jaar duurder. Om deze kosten te betalen wordt de afvalstoffenheffing in 2021 hoger. Bekijk de afvalstoffenheffing hier.
1 januari 2021: nieuwe tarieven Duurzaamheidsplein Oss
Ook de tarieven voor het inleveren van afval op Duurzaamheidsplein Oss zijn veranderd. Bekijk de tarieven hier.
1 januari 2021: verplicht legitimeren en strengere controles Duurzaamheidsplein Oss
Sinds januari 2021 is het verplicht om een legitimatiebewijs mee te nemen als u afval wegbrengt. Ook controleren de medewerkers van het Duurzaamheidsplein strenger op de soorten afval die u wegbrengt. Daardoor betaalt iedereen een eerlijk tarief voor het afval dat ze wegbrengen. Afval van bedrijven is nog steeds niet welkom op het Duurzaamheidsplein.
1 januari 2021: nieuwe voorwaarden Kringloopbedrijf Oss
Vanaf 2021 neemt Kringloopbedrijf Oss alleen nog spullen gratis in die zij zelf kunnen hergebruiken. Kijk hier voor alle informatie over het Kringloopbedrijf Oss.
1 april 2021: ondergrondse containers maximaal 10x gebruiken per maand
Inwoners die in een appartement wonen of gebruik maken van een ondergrondse container kunnen sinds 1 april maximaal 10 afvalzakken per maand weggooien in de ondergrondse container. Dat komt neer op ongeveer 2x per week. Lees hier meer informatie over de ondergrondse containers.
1 januari 2022: betalen per leging
Vanaf 2022 betaalt u voor de afvalstoffenheffing een vast bedrag en een bedrag per keer dat u de restafvalcontainer laat legen. Lees er alles over op deze pagina.