Coronavirus: toerisme en recreatie

Laatst gewijzigd op: 06-05-2020

De coronacrisis blijft veel van ons als samenleving vragen. Er is meer behoefte aan iets meer bewegingsvrijheid. Omdat de cijfers in de gezondheidszorg een heel voorzichtig optimistisch beeld geven, kijken we als Veiligheidregio's ook naar de mogelijkheden om sommige maatregelen te versoepelen. Daarom is via een nieuwe noodverordening besloten om vanaf 29 april het verbod op recreatief nachtverblijf op te heffen.

Camping of vakantiepark

U kan en mag met uw eigen gezin op een camping of vakantiepark verblijven. Met een vriendengroep een huisje of caravan huren is niet toegestaan. Gezamenlijk sanitair op campings en vakantieparken blijft gesloten. Ook het verbod op samenkomsten blijft gelden.

Voor het recreatief nachtverblijf gelden de volgende voorwaarden:

  • Inwoners met een vaste jaar- of seizoenplaats op een camping, of een vaste ligplaats in een jachthaven mogen in hun huisje, caravan of boot overnachten als ze een eigen douche en toilet hebben.
  • Particulieren die een huisje, een ingerichte tent of caravan huren op een camping of vakantiepark, mogen daar verblijven als de accommodatie een eigen sanitaire voorziening heeft.
  • Ook is het mogelijk om met een toercaravan op een camping te staan, met bij voorkeur als hier een aparte sanitaire voorziening staat. Campingbeheerders zijn nu oplossingen voor dit probleem aan het verzinnen.
  • Campers met eigen sanitair mogen op een camping of vakantiepark staan. Bij het legen van het chemisch toilet moeten ze 1,5 meter afstand houden van andere vakantiegangers.
  • Overnachten in de camper langs de openbare weg is niet toegestaan.
  • Supermarkten op campings en vakantieparken mogen open zijn als het mogelijk is om daar 1,5 meter afstand te houden tussen de klanten. Kan dat niet, dan is er de mogelijkheid om boodschappen te bestellen en te laten bezorgen. Natuurlijk kunnen noodzakelijke boodschappen gedaan worden bij de supermarkt in de omgeving. Doe noodzakelijke boodschappen alleen en vooral niet met het hele gezin.

Verbod op gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen

Deze voorzieningen zijn nog steeds gesloten. Bezoekers zoeken naar oplossingen hiervoor. Er mogen bijvoorbeeld geen dixies op een centrale plek staan. Op iedere plek een eigen dixie en douche is een prima oplossing. Een voorziening mag niet door meerdere mensen, met uitzondering van een eigen gezin, worden gebruikt.

Sluiten gemeenschappelijk toiletten

De gemeenschappelijke toiletten zijn ook nog steeds gesloten. Wat wel mag zijn: losse mobile chemische toiletvoorzieningen per kampeer plaats zelf meegenomen of door de beheerder geplaatst. Wassen in een teiltje op de kampeerplaats of als de beheerder akkoord is ook buiten de tent of caravan, maar op de standplek. Wat mag niet: Losse mobiele units op een verzamelplek plaatsen en toewijzen aan de standplekken (met of zonder slot). Dit blijft dan een ongecontroleerde ontmoetingsplaats.

Meer informatie

Voor vragen neem contact op met de coördinator toerisme en vrije tijd, mevr. J Huussen, via tel. 14 0412 of mail naar j.huussen@oss.nl

coronavirus overzicht vragen en antwoorden