Coronavirus: zorg en welzijn

Laatst gewijzigd op: 18-06-2020

Hebt u hulp of zorg nodig?

Dan kunt u het volgende doen:

  • Overleg met uw zorgaanbieder als u die hebt.
  • Kijk in uw eigen omgeving wat u kunt regelen. Denk aan kennissen, vrienden, familie en buren.
  • Komt u er niet uit? Bel of mail naar team Toegang Zorg en Welzijn via telefoonnummer 14 0412 of stuur een e-mail naar zorgenwelzijn@oss.nl

Wat kunt u doen als uw zorgaanbieder minder hulp geeft?

Zorgaanbieders hebben het door de corona-epidemie extra druk. Het lukt niet om iedereen hulp en zorg te geven, die u gewend bent. Kan uw zorgaanbieder niet genoeg hulp geven? Vraag dan aan kennissen, vrienden, familie en buren om te helpen. Veel mensen werken nu thuis of hebben door de epidemie minder werk.

Lukt het niet om uw problemen in uw eigen omgeving op te lossen?

Lukt het niet om in uw eigen omgeving zorg en hulp te regelen? Bel of mail dan naar Team Toegang Zorg& Welzijn via telefoonnummer 14 0412 of stuur een e-mail naar zorgenwelzijn@oss.nl.

Wat doet het team Toegang Zorg en Welzijn?

Wanneer u in uw eigen omgeving geen hulp en zorg kunt regelen, is er team Toegang Zorg en Welzijn. Het team kan hulp regelen op een andere manier. Bijvoorbeeld met het zoeken naar een passende vrijwilliger. Zoals iemand die uw boodschappen kan doen of medicijnen kan halen.
Lees meer over de Toegang Zorg en Welzijn

Wilt u iemand helpen?

Hebt u tijd om iemand te helpen? Meldt u dan aan bij ONS welzijn. Dit kan door te bellen naar het wijkteam van ONS welzijn. Of door te bellen naar ONS welzijn via telefoonnummer 088 - 3742525. Zij brengen vraag en aanbod van hulp bij elkaar.

Hoe kunt u iemand helpen?

Voorbeelden van hulp zijn: boodschappen doen, medicijnen halen, de hond uitlaten, een dagelijks telefoontje of eten koken. Wees voorzichtig met persoonlijk contact, volg de regels van het RIVM. Hiermee voorkomt u dat u het virus verspreidt.

Hebt u Q-koorts en vragen over het coronavirus?

Neem dan contact op met Q-support. Deze organisatie kan uw vragen beantwoorden en is telefonisch bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 9.00 tot 14.00 uur op telefoonnummer 073 610 00 10. Mailen kan natuurlijk ook: info@q-support.nu.

Heeft u medische vragen of vragen over lichamelijke klachten?

Bel dan met uw huisarts of de GGD.

Kunt u op bezoek bij mensen van 70 jaar of ouder?

Zelfstandig wonende ouderen van 70 jaar en ouder kunnen door één of twee vaste personen met enige regelmaat worden bezocht. Ga niet op bezoek als u verkoudheidsklachten hebt.

Bent u 70 jaar of ouder of heeft u een kwetsbare gezondheid?

Wees extra voorzichtig. Het kan verstandig zijn om voorlopig nog zoveel mogelijk thuis te blijven.

Verpleeghuizen zetten eerste stap naar meer bezoek

Vanaf maandag 11 mei is de eerste stap gezet in de versoepeling van de bezoekregeling verpleeghuizen. Er wordt gestart met het openstellen van 25 geselecteerde verpleeghuizen. Er mag één bezoeker per verpleeghuisbewoner op bezoek komen. De GGD wijst per GGD-regio één verpleeghuislocatie aan. In gemeente Oss is dat verpleeghuis de Ruwaard in Oss. Meer informatie over de eerste stappen nieuwe bezoekregeling verpleeghuizen
Vanaf 25 mei zal dit worden uitgebreid naar meer locaties. Het perspectief is dat vanaf 15 juni de bezoekregeling landelijk wordt aangepast.

Hebt u een vraag over uw hulp of hulpmiddel van de Wmo?

Neem dan contact op met de Toegang Zorg en Welzijn. Zij zijn elke werkdag tussen 9.00 uur en 17.00 uur bereikbaar via telefoonnummer 14 0412. Of stuur een mail naar zorgenwelzijn@ossnl.
Lees meer over de Toegang Zorg en Welzijn

U wilt graag overstappen naar een andere zorgaanbieder omdat u door de coronacrisis minder hulp krijgt dan normaal. Kan dat?

Wij adviseren om dat niet te doen. Want niet alleen uw eigen zorgaanbieder, maar alle zorgaanbieders hebben het door de crisis extra druk. De kans is klein dat u bij een ander aanbieder de hulp weer krijgt, zoals u gewend was. Ons advies is om kennissen, vrienden, familie en buren te vragen om te helpen. Veel mensen werken nu thuis of hebben door de epidemie minder werk.

Door de crisis kunt u niet meer naar de dagbesteding. Daarom hebt u thuis meer hulp nodig. Kan dat?

Wij kunnen ons voorstellen dat u nu thuis meer hulp nodig hebt. Ons advies is om eerst te kijken wat u in uw eigen omgeving kunt regelen. Denk aan kennissen, vrienden, familie en buren. Komt u er niet uit? Neem dan contact op met de Toegang Zorg en Welzijn. Zij kijken naar de mogelijkheden van vrijwilligers of andere professionele zorg.

Mag uw particuliere hulp komen tijdens de coronacrisis?

Ja dat is mogelijk. U moet zich daar beiden natuurlijk wel goed bij voelen en de richtlijnen van het RIVM volgen.

U hebt mondkapjes nodig om bijvoorbeeld met het openbaar vervoer te reizen. Kan dat via de gemeente geregeld worden?

Nee, dat kan niet. Niet-medische mondkapjes zijn te koop in winkels als Hema, Kruidvat, Etos en bol.com. U kunt ook zelf iets (laten) maken.

Is gewoon reizen met Regiotaxi weer mogelijk?

Vanaf maandag 8 juni versoepelt regiotaxi de regels voor het reizen. Maar er blijven voorzorgsmaatregelen om het gevaar van besmetting met het coronavirus zo klein mogelijk te houden.
Lees meer in het nieuwsbericht van Regiotaxi.

Klik hier om naar de enquête te gaan.