Coronavirus: zorg en welzijn

Laatst gewijzigd op: 26-02-2021

Hebt u zorg of hulp nodig?

Lukt het niet om in uw eigen omgeving zorg en hulp te regelen? Bel of mail dan naar Team Toegang Zorg en Welzijn via telefoonnummer 14 0412 of stuur een e-mail naar zorgenwelzijn@oss.nl. Het team kan hulp regelen op een andere manier. Bijvoorbeeld met het zoeken naar een passende vrijwilliger. Zoals iemand die uw boodschappen kan doen of medicijnen kan halen.
Lees meer over de Toegang Zorg en Welzijn

Hebt u een laag inkomen en mondkapjes nodig ?

Voor inwoners met een laag inkomen en vanaf 13 jaar is er één pakketje per persoon beschikbaar. In dit pakketje zitten twee stoffen mondkapjes. De Voedselbank reikt de pakketjes uit bij het voedselpakket. Inwoners met een laag inkomen die geen voedselpakket krijgen, kunnen de pakketjes ophalen bij de publieksbalie van het gemeentehuis.
Lees meer over mondkapjes voor mensen met een laag inkomen

Hebt u geen vervoer naar uw priklocatie?

Wordt u binnenkort gevaccineerd tegen het coronavirus? En weet u niet hoe u bij de priklocatie kunt komen? Bijvoorbeeld omdat u een lichamelijke beperking hebt? Dan kunt u de Regiotaxi gebruiken. Hebt u een Wmo-pas van de Regiotaxi, dan is de rit voor u en uw begeleider gratis.
Lees meer over reizen naar een priklocatie via de website van Regiotaxi

In sommige gevallen kan ook het Rode Kruis u naar de vaccinatiestraat brengen.
Lees meer op de website van het Rode Kruis

Komt er een priklocatie in gemeente Oss?

ja, in de gemeente Oss komt ook een vaccinatielocatie, met een kleine tot middelgrote capaciteit. Dit houdt in dat hier 400 tot 800 prikken per dag gezet kunnen worden. GGD Hart voor Brabant zoekt naar een geschikte locatie. Meer is er op dit moment nog niet bekend.

Mag u na negen uur nog naar buiten om mantelzorg te bieden?

Ja, dat mag. U hebt dan wel een verklaring nodig. Op de website over de avondklok vindt u meer informatie.

Is het mogelijk om bij de gemeente een mantelzorgbewijs aan te vragen?

Nee, dat kan niet. De gemeente houdt geen registratie bij van mantelzorgers. Via de website van de Rijksoverheid kunt u een formulieren downloaden. Dit kunt u gebruiken als u 's avonds mantelzorg moet bieden.

Is het tijdens de avondklok mogelijk om te reizen met Regiotaxi?

Ja, maar alleen als dat echt noodzakelijk is. Reizigers moeten kunnen aantonen met een formulier dat zij om een geldige reden tijdens de avondklok moeten reizen. Ga voor meer informatie over de avondklok en Regiotaxi naar de website van Regiotaxi.

Moet u in thuisquarantaine?

Dit betekent dat u tien dagen binnen blijft en geen bezoek ontvangt. Het doen van boodschappen, halen en brengen van kinderen, mantelzorg bieden enz. zijn dan lastig. Gelukkig kunnen de meeste mensen deze problemen zelf oplossen met hun eigen netwerk. Maar wat als dat echt niet lukt? Dan is er steun en hulp beschikbaar. In de quarantainegids van de Rijksoverheid leest u waar u hulp kunt vragen.

Heeft u een vraag aan de gemeente? Bel dan gerust met de Toegang Zorg en Welzijn via het algemene nummer 14 0412 (toets 1).

Hebt u hulp nodig bij herstel van corona?

De meeste mensen herstellen gelukkig goed van Corona. Maar sommigen houden gezondheidsklachten of lopen tegen andere problemen aan. Daar kunt u hulp bij krijgen. Bijvoorbeeld om uw conditie weer op te bouwen, om ervaringen te verwerken, om uw werk of financiële situatie te bespreken. Soms ook blijven er klachten bestaan waar u nog lange tijd last van kunt houden.
Lees hier welke organisaties kunnen helpen bij uw herstel

Hebt u na herstel van corona ernstige klachten of beperkingen?

Vraag dan uw huisarts of specialist of u in aanmerking komt voor eerstelijns paramedische herstelzorg. Die kan bestaan uit fysiotherapie, oefentherapie, ergotherapie, diëtetiek en logopedie. Deze zorg wordt tot 1 augustus 2021 onder voorwaarden vergoed uit het basispakket. Een belangrijke voorwaarde is dat u meewerkt aan onderzoek naar het effect van de herstelzorg.
Lees meer over paramedische herstelzorg

Hebt u een vraag over uw hulp of hulpmiddel van de Wmo?

Neem dan contact op met de Toegang Zorg en Welzijn. Zij zijn elke werkdag tussen 9.00 uur en 17.00 uur bereikbaar via telefoonnummer 14 0412. Of stuur een mail naar zorgenwelzijn@ossnl.
Lees meer over de Toegang Zorg en Welzijn

Wilt u iemand anders helpen?

Hebt u tijd om iemand te helpen? Bijvoorbeeld met boodschappen doen, de hond uitlaten, een dagelijks telefoontje of eten koken? Meldt u dan aan bij ONS welzijn. Dit kan door te bellen naar het wijkteam van ONS welzijn. Of door te bellen naar ONS welzijn via telefoonnummer 088 - 3742525. Zij brengen vraag en aanbod van hulp bij elkaar.

Is reizen met Regiotaxi weer mogelijk?

ja, reizen met de regiotaxi is weer mogelijk. Er zijn wel maatregelen om besmetting zoveel mogelijk te voorkomen.
Lees meer in het nieuwsbericht van Regiotaxi.

Met Regiotaxi naar de teststraat reizen. Kan dat?

Nee dat kan niet. Daar zijn meerdere redenen voor. Zoals:

- Volgens de GGD mag je niet met het OV reizen naar de teststraat. En Regiotaxi is een vorm van OV.
- In de Regiotaxi kunnen ook andere passagiers zitten die u kunt besmetten.
- De andere passagiers zouden dan ook mee naar de teststraat moeten. De geteste persoon moet tijdens de test meestal in de auto blijven waardoor er nog meer kans is op besmetting van de anderen omdat het mondkapje dan af gaat.

Coronacrisis: maakt u zich zorgen over uzelf of een ander?

Voor iedereen in Nederland die vragen heeft of zich zorgen maakt over zichzelf of een ander is er nu het Steunpunt Coronazorgen. U vindt hier informatie en tips over hoe u met uw zorgen om kunt gaan. U vindt er ook links naar hulp. Deze website is gemaakt in opdracht van het Ministerie en het RIVM.
Lees meer op Steunpunt Coronazorgen

Klik hier om naar de enquête te gaan.