De eikenprocessierups

Laatst gewijzigd op: 02-08-2022

De eitjes van de eikenprocessierups zijn uitgekomen. De rups hebben verschillende fases doorlopen. Nu zitten ze in een fase waar ze veel haartjes hebben en deze kunnen overlast veroorzaken. Probeer niet in contact te komen met de rupsen. Als u een natuurgebied bezoekt, zorg dan voor een goede bedekking van de hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten. Tot en met augustus kan de eikenprocessierups overlast veroorzaken. De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder. Ze legt haar eitjes in eikenbomen.

Nest met rupsen

Als u een nest van de eikenprocessierups ziet in een gemeenteboom maak dan digitaal een melding. Als u in uw eigen tuin eikenprocessierupsen heeft, huur dan een deskundig bedrijf in om ze te bestrijden.

Eikenprocessierups

Tot en met augustus kan de eikenprocessierups overlast veroorzaken. De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder. Ze legt haar eitjes in eikenbomen. Overlast De brandharen van de rups zorgen voor de overlast. Na direct of indirect contact met de brandharen, kunnen klachten ontstaan aan ogen of luchtwegen. Klachten zijn bijvoorbeeld rode ogen, braken of koorts. Als de klachten erg hevig zijn of wanneer ze niet snel overgaan, neem contact op met de huisarts. Meer informatie vindt u op de website van de GGD.

Bestrijden van de rups

Nesten van de eikenprocessierups die we kunnen zien, halen we weg. Ook hebben we uit voorzorg rupsen bestreden langs doorgaande wegen, fietspaden en op plaatsen waar veel mensen komen. We bestrijden de rups dan met een biologisch middel. En hoewel dat middel biologisch is, doodt het alles wat op dat moment op net blad zit. Dus niet alleen de eikenprocessierups, maar ook larven van andere vlinders. Daar zijn we dus heel terughoudend mee.

In bos- en natuurgebieden bestrijden we de nesten van de eikenprocessierups niet. Daar zijn voldoende natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups. Door de nesten te laten zitten, houden we de natuurlijke vijanden (zoals bijvoorbeeld de sluipwesp) ook in stand. Dit soort natuurlijke vijanden leggen hun eitjes in de rupsen. Zouden we deze nesten weghalen, dan verdwijnen ook deze eitjes.