Tentoonstelling ‘Buitengewone geschiedenis. Transgender in Nederland’

Laatst gewijzigd op: 14-04-2022

Vanaf vrijdag 15 april tot en met woensdag 15 juni 2022 is de tentoonstelling ‘Buitengewone geschiedenis. Transgender in Nederland’ te zien bij gemeente Oss. De tentoonstelling vertelt het verhaal van de lange weg van uitstoting en vooroordelen naar emancipatie en erkenning van transgender personen.

Zeventig jaar geschiedenis komt samen in een visueel rijke tentoonstelling met levensgrote portretfoto’s, filminterviews en unieke voorwerpen. Persoonlijke verhalen laten de moed zien, die mensen hebben (gehad). En de manieren waarop zij hun vrijheid hebben bevochten om zichzelf te zijn. Daarbij gaan en gingen zij dwars tegen maatschappelijke beelden en verwachtingen in.

Workshop

In de periode dat de tentoonstelling te zien is, organiseert Regenboogstad Oss met Alex Bakker een workshop voor transgender personen. Doel van de workshop is mensen bewust maken van erfgoed en het belang hiervan. Erfgoed hoeft namelijk helemaal niet iets ‘ouds’ te zijn.

IDHAHOT

Op 17 mei, de internationale dag tegen homo-, trans- en bifobie (IDAHOT), gaan we met scholieren in gesprek. Hierin staan leerlingen van de theateropleiding van het Koning Willem I College ons bij met hun toneelstuk ‘Transmissie’. Na het toneelstuk praten we met leerlingen van GSA’s en leerlingenraden. En hoe zij er voor medescholieren kunnen zijn, die hier behoefte aan hebben.

Reizende tentoonstelling

‘Buitengewone Geschiedenis. Transgender in Nederland’ is een reizende tentoonstelling van IHLIA LGBTI Heritage. De curator is historicus Alex Bakker. De tentoonstelling was vanaf 2021 al te zien bij IHLIA in Amsterdam, het Vrijheidsmuseum in Groesbeek en Rozet in Arnhem. Na gemeente Oss reist de tentoonstelling verder naar ECI Cultuurfabriek in Roermond, gemeente Zwolle en de TU in Eindhoven.

poster tentoonstelling