Vakantiegeld: Hoe besteed je dat (slim)?

Laatst gewijzigd op: 18-05-2020
Vakantiegeld: Hoe besteed je dat (slim)?

Als je in loondienst bent, krijg je vakantiegeld. Meestal is dat 8 procent van je brutoloon of een vast bedrag. Ook als je een bijstandsuitkering hebt, krijg je vakantiegeld. Dat is 5 procent. Hoe je je vakantiegeld slim besteedt, lees je hier.

Top 3 bestedingen vakantiegeld:

1. Vakantie
2. Sparen
3. Korte uitstapjes/grote hoop

Bron: Nibud Vakantiegeldenquête (2019)

Samen slimmer met vakantiegeld

Word jij ook altijd blij van je loon-/ uitkeringsstrookje als je vakantiegeld uitbetaald wordt? Gaat het naar de geboekte vakantie, op je spaarrekening, koop je er die nieuwe tv voor die je zo graag wilde of gaat het gewoon in de huishoudpot? Wij geven je vijf tips om je vakantiegeld slim te besteden:

  1. maak een jaarbegroting. dat is een overzicht van je verwachte inkomsten en uitgaven in een jaar. het geeft inzicht in ‘duurdere en goedkopere’ maanden. je ziet of het slim is om het vakantiegeld apart te zetten voor aankomende kosten of dat je het als extraatje aan andere dingen kunt besteden. dit kun je doen in het een excel-sjabloon mét stappenplan Mijn jaarbegroting van het Nibud.
  2. Ga je niet of later op vakantie? Zet het vakantiegeld dan apart. Bijvoorbeeld op een spaarrekening. Zo geef je het vakantiegeld minder makkelijk uit, dan dat het op de lopende rekening staat.
  3. heb je genoeg geld als er iets kapot gaat? bijvoorbeeld de koelkast, wasmachine of auto. met de BufferBerekenaar van het Nibud kun je berekenen of jij genoeg reservegeld hebt. Is dat niet zo? Dan kun je je vakantiegeld gebruiken om die buffer aan te vullen.
  4. Je vakantiegeld reserveren voor grote uitgaven die je verwacht kan slim zijn. Denk aan de aankoop van een auto of huis. Onderhoud aan je auto of woning. Of als je je huis energiezuiniger wilt maken met bijvoorbeeld isolatie of zonnepanelen. Op de lange termijn kan dit energiekosten besparen.
  5. Heb je schulden of een betalingsachterstand? Dan kun je (een deel) van het vakantiegeld gebruiken om deze af te betalen. Want geld lenen, kost altijd geld.

Uitbetaling vakantiegeld

De meeste werkgevers betalen het vakantiegeld eind mei uit. Vakantiegeld bouw je dan op van 1 juni tot 1 juni van het volgende jaar. Als je dienstverband stopt, betaalt je werkgever het opgespaarde bedrag meestal tegelijk uit met de laatste salarisbetaling. Ben je uitzendkracht of heb je een bijbaan? Dan betaalt je werkgever het vakantiegeld vaak maandelijks uit. Soms kun je er zelf voor kiezen wanneer je je vakantiegeld laat uitbetalen. De gemeente Oss betaalt mensen met een bijstandsuitkering het vakantiegeld eind juni uit. Of als de uitkering stopt.

Wist je dat?

Mensen die hun vakantiegeld één keer per jaar krijgen, besteden het bewuster. Zij gebruiken het bijvoorbeeld om te sparen. Voor mensen die het elke maand krijgen, is het geen extraatje meer. Het wordt ‘gewoon’.

Bron: Nibud Vakantiegeldenquête (2019)

Klik hier om naar de enquête te gaan.