Daag jezelf uit: Doe een spaaruitdaging!

Laatst gewijzigd op: 04-01-2022

2022 is net begonnen. Hoe is het met jouw goede voornemens? Houd je ze nog vol of zijn al gesneuveld? Wij willen je graag uitdagen om geld te gaan sparen. Misschien raak je nu in paniek, maar dat is helemaal niet nodig. Wij zetten verschillende spaaruitdagingen voor je op een rij. Kies een uitdaging die bij jou past, dan lukt het sparen dit jaar vast!

De 10% uitdaging

Niet iedereen verdient hetzelfde. Het is dus logisch dat niet iedereen per maand hetzelfde bedrag kan sparen. Iemand die € 2500 per maand verdient, kan nou eenmaal meer sparen dan iemand die € 1300 per maand op zijn of haar bankrekening krijgt. Daarom adviseert het Nibud om elke maand 10% van je inkomen te sparen.

Wat ga je doen?

 • Bekijk wat je inkomen is. Dit is je salaris of uitkering. Maar heb je ook andere inkomsten zoals bv. toeslagen of alimentatie, dan tel je deze ook mee.
 • Bereken hoeveel 10% is van dit inkomen. Is dit bijvoorbeeld € 1300? Dan spaar je elke maand € 130. Verdien je € 2500? Dan zet je elke maand € 250 op je spaarrekening.
 • Het is het handigst om het geld elke maand automatisch over te boeken naar je spaarrekening. Bijvoorbeeld de dag nadat je loon of uitkering is gestort.

Tip

Lukt het niet om elke maand 10% te sparen? Dan kun je ook (een deel van) je vakantiegeld of je dertiende maand opzij zetten.

Meer informatie over hoe je de 10% uitdaging kunt laten slagen? Kijk op de website van het Nibud.

Koop geen kleding uitdaging

Ben jij ook zo gek op kleding? En geef je het meeste geld daar aan uit? Dan is deze uitdaging echt iets voor jou! Als je deze uitdaging aangaat, dan mag je 6 maanden geen kleding kopen. En ja, daar horen schoenen ook bij =)

Wat ga je doen?

 • Koop geen nieuwe of tweedehands kleding of schoenen.
 • Kleding en schoenen ruilen mag wel! Organiseer een gezellig ruilavondje met vrienden.
 • Bekijk eens goed wat je allemaal in je kledingkast hebt liggen. Welke nieuwe combinaties kun je maken? Wees creatief!
 • Nodig je vrienden uit en ga de uitdaging samen aan!
 • Deel jullie ervaringen op Instagram. Volg en tag @samenslimmermetgeld en @thenobuychallenge

Tip

Gooi kledingwinkel apps van je telefoon, ontvolg ze op social media en meld je af voor nieuwsbrieven. Zo wordt je ook niet verleid tot (impuls) aankopen!

Sparen!

Het doel van deze uitdaging is dat je meer tevreden bent en creatiever wordt met de kleding en schoenen die je hebt en je stilt je koophonger. Hoeveel geld bespaar jij in deze zes maanden? En zijn er na zes maanden nog kledingstukken of schoenen die je niet hebt gedragen? Verkoop ze dan! Dubbele winst voor een leuk spaarcentje!

De 52 weken uitdaging

Als je deze uitdaging in januari start, dan heb je aan het eind van het jaar € 1.378 gespaard! Handig voor de vaak toch dure decembermaand. Maar je kunt natuurlijk ook op een ander moment starten en voor iets anders sparen, zoals de vakantie of je rijbewijs.

Wat ga je doen?

 • Maak een 52 weken spaarpot (of bakje). Je kan het geld natuurlijk ook wekelijks overmaken naar je spaarrekening. Doe de eerste week € 1 in de spaarpot.
 • In de tweede week doe je er € 2 in, in de derde week € 3 en zo spaar je elke week een extra euro.
 • In week 52 spaar je € 52 en dan heb je in totaal € 1.378 gespaard!

SSMG wenst je veel succes!