Internationaal ondernemen in Oss: Jan Kusters (Kusters Precision Parts)

Laatst gewijzigd op: 30-09-2019

Een tolerantiemarge van vijf honderdste millimeter? Het klinkt extreem, maar in feite is het niets. Tenminste, niet voor de mensen van Kusters Precision Parts. Directeur Jan Kusters staat er niet eens meer bij stil. “Hoe complexer de onderdelen die we moeten maken, des te mooier.” En het mooie is: Kusters’ onderdelen gaan de hele wereld over!

‘Écht vakmanschap blijft mensenwerk’

Kusters is toeleverancier van hightech componenten voor onder andere de automotive-branche, voedingsmiddelenindustrie en elektronische industrie. De meest uiteenlopende onderdelen, groot (soms tot drie meter) en klein (tot een paar duizendste millimeter tolerantie), vinden hun weg over de hele wereld. En dat terwijl het bedrijf in 1973 als hobby begon…

“Mijn vader, Adriaan, was chef gereedschapsmakerij bij Philips in Oss. Hij is in de avonduren metaal gaan bewerken: producten maken voor andere bedrijven. Min of meer hetzelfde als we vandaag de dag doen, alleen op een heel ander niveau. We maken nu de meest complexe en grillige vormen en maten. Het kan ons niet ingewikkeld genoeg zijn.”

Internationale stappen

De eerste internationale stappen zette Kusters zo’n twintig jaar geleden. “Sommige van onze Nederlandse klanten openden vestigingen in het buitenland. Wij zijn met ze meegegaan en op die manier in het buitenlandse avontuur gerold. Vervolgens deed de mond-tot-mondreclame zijn werk. Onze producten gingen steeds vaker de grens over.”

Inmiddels is Kusters voor een groot deel internationaal actief. Via multinationals worden de vele Kusters-componenten over de hele wereld toegepast.

“Ik schat dat ongeveer 30 procent van onze omzet internationaal is. Rechtstreeks zijn we zelf vooral actief in België, Duitsland en Zwitserland, maar vanuit onze rol als toeleverancier kom je onze onderdelen overal op de wereld tegen.”

Spoilers voor Porsche

Een klant voor wie Kusters momenteel erg actief is, is autofabrikant Porsche. “Porsche brengt een volledig elektrisch voertuig op de markt. Voor de eerste prototypes maken wij onderdelen voor de beweegbare spoilers. Net als voor de nieuwe turboversie, trouwens.”

Soms, als hij er de tijd voor neemt, voelt Kusters zich trots op zijn bedrijf. “Heel erg trots, zelfs. We zijn een top-tien speler in Nederland, maar qua nauwkeurigheid en complexiteit tellen we zelfs wereldwijd mee. Het is niet vanzelf gegaan, maar intussen stáán we er wel.”

Extreem complex

Soms zijn de componenten die Oss verlaten zó geavanceerd, dat Kusters niet eens exact weet waarvoor ze dienen.

“Een van onze grotere klanten is een toeleverancier op het gebied van optische instrumenten. Daar zijn zij extreem in gespecialiseerd. Wij leveren de bijbehorende mechanische onderdelen. Dat is vaak zo complex, daar kennen wij écht niet overal de precieze toepassing van.”

Traditioneel vakwerk

Ondanks de vergevorderde techniek (zoals machines en robotisering), gelooft Kusters nog altijd heilig in traditioneel vakwerk. Mensenwerk dus.

“Een robot of machine voert uit wat de mens hem opdraagt. Ik geloof dan ook niet dat de mens de komende jaren door robots vervangen gaat worden. Althans, niet in ons vakgebied. Het échte vakmanschap, moet nog altijd door mensenhanden gebeuren.”

“Vijftig medewerkers in een bedrijf vind ik het maximum. Oók bij Kusters Precision Parts dus. Daarmee houden we de ruimte om te innoveren, zónder aan daadkracht in te boeten.”