Werkloos. Wat nu?

Laatst gewijzigd op: 11-06-2020
Werkloos. Wat nu?

Werkloos worden is voor de meeste mensen heel heftig. Je verliest (een deel van) je inkomen, daginvulling en je eigenwaarde. Geert raakte zijn baan kwijt en vertelt je over wat hij deed om geen geldproblemen te krijgen.

Geerts stappenplan

Mijn contract werd niet verlengd, dus ik kwam thuis te zitten. Natuurlijk wilde ik zo snel mogelijk weer aan de slag. Maar dat was makkelijker gezegd (of gehoopt) dan gedaan. Mijn financiën op orde houden was voor mij belangrijk. Ik zette de volgende stappen:

1. WW-uitkering aanvragen

Meteen toen ik hoorde dat mijn contract niet werd verlengd, vroeg ik een WW-uitkering aan op de website van het UWV. Daarvoor heb je je DigiD nodig. Houdt die dus bij de hand. Afhankelijk van jouw situatie bepaalt het UWV of je een WW-uitkering krijgt. Een WW-uitkering krijg je niet met terugwerkende kracht. Vraag hem dus op tijd aan!

Op de website van het UWV staat een stappenplan. Daar kun je zelf alvast kijken of je een WW-uitkering kunt krijgen en wat je daarvoor moet doen.

2. Bijstandsuitkering aanvragen

Helaas kreeg ik geen WW-uitkering. Dus nam ik contact op met de gemeente Oss voor een bijstandsuitkering. Een bijstandsuitkering is er voor mensen die te weinig geld hebben om van te leven en ook geen andere uitkering kunnen krijgen. Met een bijstandsuitkering overbrug je de periode tot je weer betaald werk vindt of geen uitkering meer nodig hebt. Hoe hoog de bijstandsuitkering is, ligt aan je gezinssamenstelling, leeftijd, etc. Meer informatie lees je op: www.oss.nl/bijstandsuitkering.

Als je een bijstandsuitkering hebt, helpt de gemeente je ook bij het vinden van werk. Meer daarover lees je op: www.oss.nl/werk.

3. Maak een inkomsten en uitgaven overzicht

Nu je inkomsten veranderen is het fijn om te weten wat je inkomsten en uitgaven zijn. Ik maakte een overzicht van mijn inkomsten, uitgaven en spaargeld en keek waar ik op kon besparen. Op de website van het Nibud staan tips bij minder inkomen. Een deel van mijn spaargeld gebruikte ik voor noodzakelijke kosten.

4. Toeslagen aanvragen/wijzigen

Mijn recht op kinderopvangtoeslag verviel na 3 maanden. Die toeslag moest ik zelf stopzetten! Doordat mijn inkomen verminderde, kon ik wel andere toeslagen van de Belastingdienst krijgen. Denk aan huurtoeslag en zorgtoeslag. Op de website van de Belastingdienst kun je een proefberekening voor de verschillende toeslagen maken, wijzigingen doorgeven en toeslagen aanvragen.

Lees ook:

Klik hier om naar de enquête te gaan.