Osse innovatieve bedrijven: Daavision

Laatst gewijzigd op: 30-09-2019

Het eerste ondernemersplan schreven Ejal Heijman en Buis Ebbinge in 2003 op een zolderkamer. Begin 2016 meldde zich een Franse multinational om hun bedrijf over te nemen. Het kan verkeren… En nog steeds timmert Daavision, producent van organische vetzuren voor agrarische levensmiddelen, aan de weg. Algemeen directeur Heijman vertelt.

vrachtwagen Daavision

Aanhoudende groei door voortdurende innovatie

Innovatieve oplossingen die bijdragen aan diergezondheid en voedselveiligheid, dat is waar Daavision naar eigen zeggen groot in is geworden. En die oplossingen, dat zijn met name zuren en toxinebinders voor in de voeding van kippen, varkens en koeien.

“Neem als voorbeeld de streptokokbacterie. De infectie die deze bacterie veroorzaakt, is een groot probleem in de varkenshouderij. Je kunt antibiotica toedienen, maar dat ligt gevoelig. Onze producten remmen de bacteriegroei óók, maar hebben geen nadelig effect op het dier.”

Minder antibiotica

Een ander voorbeeld van een innovatieve oplossing is de toxinebinder op basis van kleimineraal, die giftige stoffen bindt en als het ware neutraliseert. Het dier scheidt de toxines vervolgens weer via de ontlasting uit en heeft nergens last van. Problem solved!

“En dus blijft de productie op peil. Eieren, melk, vlees, noem maar op: gezonde dieren staan voor gezonde productie. Maar de bedrijfseconomische winst van de agrarische ondernemers is niet het allerbelangrijkste voor ons. Dat is het dierwelzijn. In 2010 slaagden we er als eerste bedrijf in om een zuivere vorm van laurinezuur te maken. Dat heeft voor een forse groei van ons bedrijf gezorgd. Laurinezuur verlaagt de zuurgraad in voeding en dat remt of voorkomt de groei van bacteriën. En dus heb je weer minder antibiotica nodig.”

Prettig werken in Oss

De producten van Daavision zijn grotendeels gebaseerd op organische vetzuren en (andere) natuurlijke materialen. Toch is Daavision ‘gewoon’ een chemische fabriek.

“Toen we in 2008 startten met de productie, moesten we verhuizen. In Rhenen, bij Wageningen, was geen ruimte voor een chemische fabriek. Zoekende in de driehoek Tiel – Den Bosch – Nijmegen zijn we toen hier terechtgekomen. De gemeente Oss wilde ons graag binnenhalen én houden. Wat ons betreft is Oss een prettige gemeente om te werken.”

‘Onze producten remmen de bacteriegroei, maar hebben géén nadelig effect op het dier’

Groei, groei, groei

Maar hoe kan een kleine speler als Daavision in relatief korte tijd groeien van twee vrienden op een zolderkamer (en later een sporthal in Wageningen) naar een bedrijf met twintig medewerkers, een afzet over de hele wereld (zoals in Rusland) en een overname door de Franse gigant Neovia?

“Dat komt denk ik doordat we ervoor kiezen om te blijven innoveren en onze producten te blijven doorontwikkelen in plaats van ons met de grote jongens te meten. Op prijs kunnen we ons niet onderscheiden, met toegevoegde waarde wél. We maken geavanceerde producten die specifieke problemen in de agrarische sector aanpakken. Vanaf het moment dat we met onze productie startten, zijn we gegroeid. 2010, 2012 en 2013 waren absolute topjaren: meer landen, meer klanten, alles groeide. Buis en ik hebben allebei aan de landbouwuniversiteit in Wageningen gestudeerd. We zijn niet op een boerderij opgegroeid, maar vinden landbouw en handel in additieven wél hartstikke leuk en boeiend. We werken internationaal en zien direct resultaat van onze producten.”

‘Op prijs kunnen we ons niet onderscheiden, met toegevoegde waarde wél’

Grote verantwoordelijkheid

Wat heet: naast twintig medewerkers draaien er inmiddels ook twee robots mee in de productie. “Toch vind ik die robots niet zo spannend. De stap van handelsonderneming naar innovatief productiebedrijf, dát was een grote stap. In onze beginjaren importeerden we simpelweg producten en verkochten die door. Nu ontwikkelen we ze zelf.”

“Of neem het moment waarop we voor het eerst personeel aannamen. Heb je een bedrijfje met een vriend en kun je je rekeningen niet meer betalen? Dan ga je allebei wat anders zoeken. Nu zijn er meer mensen afhankelijk van ons. Prachtig natuurlijk, maar tegelijkertijd een grote verantwoordelijkheid.”

Zonnige toekomst

Wat de toekomst brengt voor Daavision, is moeilijk te voorspellen. Sinds de overname door Neovia hebben de Fransen formeel de touwtjes in handen.

“Zij wilden onze expertise aan hun portfolio toevoegen en in februari 2016 was de overname een feit. Hoe het verder gaat met Daavision weet ik niet. Tenminste, we hebben het niet meer in de hand. Wat we wél zelf bepalen, zijn de nieuwe oplossingen die we ontwikkelen. Het ziet er goed uit, de Fransen zijn tevreden. Er is alle reden om aan te nemen dat we nog lang in Oss werkzaam blijven.”

Klik hier om naar de enquête te gaan.