Internationaal ondernemen in Oss: Berry Hendriks (CyBe Construction)

Laatst gewijzigd op: 12-08-2022

Een jaar geleden was hij nog maar bijna in zijn eentje: Berry Hendriks, oprichter, entrepreneur en pionier van CyBe Construction. Vandaag de dag werken er ongeveer 15 mensen, is het team groeiende en overstromen de e-mailboxen dagelijks met mails vanuit de hele wereld. “Waar we volgend jaar staan? Ik heb echt nog geen flauw idee.”

‘Wij faciliteren, zodat de bouwsector kan creëren’

CyBe Construction is gespecialiseerd in 3D betonprinten. Ofwel: snel, kostenefficiënt en duurzaam gebouwencomponenten ontwerpen, engineeren en bouwen.

De oprichting van CyBe dateert van november 2013. “Maar eigenlijk moeten we nog een jaar verder terug”, vertelt Berry. “Ik werkte bij Hendriks Bouw en Ontwikkeling, was projectleider en studeerde aan de universiteit. De vraag die me toen al bezighield: waarom bouwen we eigenlijk zoals we bouwen?”

Eindeloos combineren

“In een tijd die ik de ‘Vierde Industriële Revolutie’ noem - met robots, Big Data, nanotechnologie, automatisering en talloze nieuwe technieken - kunnen we véél efficiënter en goedkoper bouwen. Een professor aan de University of Southern California overtuigde me. Zijn oplossing voor de enorme, wereldwijde woningbehoefte was: 3D betonprinten.”

“Op dat moment dacht ik: als híj dergelijke technologie kan ontwikkelen, moet ons dat ook lukken. In de kenniseconomie tussen Amsterdam en Eindhoven zijn zó veel bedrijven die een bijdrage kunnen leveren. Wij hebben hier in Nederland de technieken én de slimme mensen om revolutionair te zijn. Zo is het allemaal begonnen.”

Behoefte aan bewijs

Berry ging een co-development aan met een leverancier die betonmortel ontwikkelt, specifiek voor het 3D printproces. Eind 2014 ontwikkelde hij een eerste robotprintsysteem, startte met softwareontwikkeling en kon de markt op.

“Toch stond ik vaak voor dichte deuren. Nederlandse bouwbedrijven wilden bewijs dat de technologie geschikt was voor hun huidige processen. Door het grijze gebied rondom de techniek heerste er binnen deze bedrijven een sterke ‘eerst zien dan geloven’-mentaliteit.”

Deuren openen

Via het Accelerator Program van de Climate-KIC leerde Hendriks hoe hij wél deuren kon openen.

“Mijn belangrijkste les: de technologie die wij ontwikkelen, eerst verkopen aan bedrijven in de bouwsector, in plaats van enkel zelf te gebruiken en te gaan concurreren met de huidige bouw. Door bedrijven te faciliteren is er een grotere markt ontstaan met verschillende partners met wie we nu samenwerken om hun processen te verbeteren.”

Launching customers

Hendriks vond bedrijven in binnen- en buitenland die zijn propositie wilden beoordelen.

“Die bedrijven zijn momenteel onze launching customers. Sinds begin 2016 zijn met name Nederland en België onze proeftuin. Van hieruit rollen we verder uit, Europa en de wereld in.”

Ambities in Dubai

Inmiddels weet Hendriks precies wanneer de vluchten naar, pak ‘em beet, Dubai vertrekken. Daar heeft de Sjeik de ambitie uitgesproken om in 2030 minimaal een kwart van alle gebouwen te realiseren via 3D printen, waar 3D betonprinten deel van uitmaakt.

“We zijn in januari nog in Dubai geweest voor tests op onze betonmortel en de komende maand bouwen we er een groot laboratorium - in twee weken! Dit laboratorium, bedoeld voor de ontwikkeling van dronetechnieken en 3D printtechnologie, is onderdeel van een groot solarpark in opdracht van DEWA (Dubai Electricity and Water Authority).”

Oneindige innovatie

CyBe is in de vaart der volkeren gedwongen om oneindig in te zetten op innovatie – en doet dat dus ook. Samen met de TU Eindhoven, maar vooral ook zélf maakt CyBe grote stappen. Desondanks moet het bedrijf zich nog altijd vaak bewijzen.

“Laatst nog, in Dubai. Ze geloofden onze testresultaten niet en wilden het in hun eigen laboratoria overdoen. Neem de druksterkte van het materiaal. Die is volgens ons, defensief ingeschat, na één dag 20 Newton per vierkante millimeter. Geloofden ze niets van. Wat bleek? De resultaten waren nóg beter. Ze kwamen steeds uit tussen 35 en 39 N/mm2. Fantastisch!”

Toekomstvisie

Op de plek waar in de jaren zestig de prefab betonfabriek van Hendriks Bouw en Ontwikkeling stond, zet CyBe een eigen materiaal laboratorium op. Daar wordt verder gewerkt aan de toekomst en de bijbehorende innovaties.

“Dat doen we bijvoorbeeld door samen te werken met R&Do-partners. We verkopen marktklare systemen aan deze partners en faciliteren zo de bouwsector. Bouwpartijen kunnen hun projecten met de CyBe-systemen creëren. Daarnaast zetten we onze eigen systemen in bij bijzondere bouwprojecten om op basis daarvan de technologie door te ontwikkelen.“

Nederland is te klein

Op den duur verwacht Hendriks dat Nederland voorbijgestreefd zal worden door de grotere landen, simpelweg omdat daar meer universiteiten onderzoek doen naar 3D betonprinten en er een grotere behoefte is aan gebouwen.

“We zijn dus ook actief op zoek naar business agents om onze systemen aan te bieden. Met technologie, projecten en verkoop van CyBe 3D betonprintsystemen verzekeren we de bouwsector een innovatieve toekomst. Wij faciliteren, bedrijven in de bouw creëren.”