Osse innovatieve bedrijven: Esmyer

Laatst gewijzigd op: 22-06-2020

Een binnenhuisarchitect met een eigen interieurstudio in hartje Oss: dat klinkt in eerste instantie niet als een logische combinatie. Voor Sjack Esmyer is deze creatieve ‘move’ echter dé manier om invulling te geven aan zijn designmissie: een zo breed mogelijk publiek verblijden met goed doordachte ontwerpen.

Sjack Esmyer voor zijn winkel in Oss

Op zijn website schrijft Sjack Esmyer dat hij als binnenhuisarchitect een kick krijgt van het ontdekken van nieuw design. Maar wat is ‘design’ nou eigenlijk?

Esmyer: “Helaas is het een wat troebel begrip. Veel mensen zien design ten onrechte vooral als peperduur en exclusief. Zelf zie ik design vooral als een benaming voor een goed doordacht ontwerp. Wanneer je díe definitie namelijk gebruikt, is design ineens iets heel anders dan de gebruikelijke associaties die mensen hebben.”

Design

Een goed doordacht ontwerp dus. Misschien dat je dan al snel aan een mooie lamp of een gestyled interieur denkt, maar volgens Esmyer kunnen het even goed bescheiden, kleine producten zijn.

“Design is meer dan ‘de naam waarvoor je betaalt’. Neem bijvoorbeeld de bekende Eames-kuipstoelen: tegenwoordig veel (en vaak slecht) gekopieerd, maar in de jaren ’40 ontworpen naar de vorm van het menselijk lichaam. De allereerste industrieel-geproduceerde kunststofstoelen in de geschiedenis van de meubelproductie: fraai vormgegeven en slim geproduceerd, maar bovenal een creatief concept dat ineens betaalbaar werd voor iedereen. Een voorbeeld dat perfect past bij mijn designdefinitie.”

“Met een interieurstudio in het centrum kan ik een breed publiek met design verrassen”

Centrum

Esmyer wil het exclusieve beeld dat mensen van kunst en design hebben maar wat graag veranderen. Daarom nam hij een ‘tegendraads’ besluit: hij vestigde zich met zijn interieurstudio heel bewust midden in het Osse stadscentrum.

“Met een interieurstudio in het centrum kan ik een heel breed publiek met goed design verrassen en verblijden. Mijn studio is dan ook een plek met veel afwisseling en verandering. Qua aanbod van merken en producten, maar ook op het gebied van sfeer en inrichting. Om dat te bereiken, probeer ik mijn winkel iedere week nét weer even anders aan te kleden.”

Binnenhuisarchitect

Na het afronden van het conservatorium en een korte carrière als slagwerkmuzikant, gooide Esmyer het roer in 2005 volledig om. Hij koos instinctief voor de interieurbranche en studeerde drie jaar later af als Master of Interiordesign. Vervolgens ging hij aan de slag bij een grote woonwinkel en leerde er veel in korte tijd.

“Met name op commercieel gebied heb ik me in die tijd ontwikkeld. Ik hield me bezig met de collectievorming en had het er goed naar mijn zin. Toch vond ik het jammer om steeds maar vanuit cijfermatige overwegingen bezig te zijn; de focus lag volledig op het verkopen van zoveel mogelijk producten. Ik miste de persoonlijke reactie van een klant.”

Missie

Mede daardoor besloot Esmyer in 2013 om voor zichzelf te beginnen. Eerst alleen als binnenhuisarchitect, maar al snel werd ESMYER uitgebreid met een interieurstudio en een webshop.

“Design is iets waar je iedere dag gelukkig van kunt worden, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Het maakte me altijd al blij om anderen daarvan te overtuigen. Met mijn eigen studio in hartje Oss is dat nu iedere dag mijn doel. Zie het maar als mijn eigen kleine designmissie.”

Innovatie

Ook op andere gebieden wordt Esmyer gedreven door vernieuwing. Zo kijkt hij naar nieuwe productietechnieken zoals 3D-printen en houdt hij alle ontwikkelingen in de woningbranche nauwlettend in de gaten.

“Net als veel andere architecten teken ik nu nog veel op de klassieke manier: gewoon op papier, met potlood en liniaal. Maar ook 3D-tekenen is natuurlijk al heel gangbaar in mijn wereld. Ik verwacht echter dat er op korte termijn iets komt wat nóg beter is, nóg waarneembaarder: virtual reality.”

“Ik wil de eerste zijn waar je virtual reality kunt beleven”

Virtual reality

Esmyer ziet het al helemaal voor zich. Virtual reality is in zijn ogen een techniek die de woningbranche ontzettend veel gaat opleveren. Daarom zit hij er nu al bovenop.

“Na het voorleggen van een ontwerp hoor ik mensen vaak zeggen dat ze het zich zo moeilijk kunnen voorstellen. Maar stel je nou eens voor dat je een ontwerp direct aan iemand kunt laten zien. Niet op papier of op een computerscherm, maar meteen zichtbaar in zijn of haar eigen woonkamer. Dat lijkt me zó gaaf. Ik wil straks de eerste zijn waar je dit kunt beleven.”

Oss

Misschien vind je in Oss straks dus wel een interieurstudio waar je op moderne wijze je complete woning virtueel inricht. Esmyer zou het geweldig vinden.

“Vernieuwende dingen passen in mijn beleving heel goed bij onze stad. We kunnen hier goed ondernemen en er wordt van alle kanten ook veel energie gestoken in ondernemerschap. Dat is belangrijk, want dat kan er aan bijdragen dat jonge, talentvolle mensen voor Oss worden behouden. En dat willen we allemaal.”