Internationaal ondernemen in Oss: Jos van den Hurk (Kaal Masten BV)

De wereld ligt aan de voeten van Kaal Masten. Het klinkt misschien wat bombastisch, maar het is echt waar: vanuit de hele wereld willen ‘ze’ zakendoen met Oss. Dankzij de unieke ‘stand alone solar lighting columns’ gaat Kaal Masten een ronduit zonnige toekomst tegemoet.

“Het is on-voor-stel-baar wat er op dit moment gebeurt”, vertelt algemeen directeur Jos van den Hurk. “Ik ben in februari naar een beurs in Dubai geweest. De naam ‘Kaal Masten’ gonst rond, functionarissen uit landen over de hele wereld hingen aan mijn lippen en ik kreeg de brochures niet aangesleept. Onvoorstelbaar. Je wilt niet weten hoe trots me dat maakt.”

Ups en downs

Die overweldigende interesse heeft alles te maken met een idee dat zo’n acht, negen jaar geleden zijn oorsprong vond: lichtmasten voorzien van in de mast geïntegreerde zonnepanelen die genoeg energie leveren om solitair te functioneren en dus niet hoeven worden aangesloten op een elektriciteitsnet. Een revolutie was geboren.

‘Aan de vooravond van enorme successen’

“Toch ging het niet vanzelf. We hebben járen en jaren ontworpen en vele ups en downs gekend. Er zijn momenten geweest waarop we tegen elkaar zeiden: ‘We stoppen ermee, het heeft geen zin.’ Maar we zijn tóch doorgegaan en staan nu aan de vooravond van enorme successen. Daar ben ik absoluut zeker van.”

Eindeloze horizon

Voor wie Kaal Masten niet kent: even terug naar het begin. Naar 1947 om precies te zijn, toen Theo Kaal senior het bedrijf als ‘Kaal Van der Linden’ oprichtte.

Hij legde vooral kabels en leidingen. Eind jaren vijftig is daar het plaatsen van openbare verlichting bijgekomen en in de jaren zestig zijn ze die masten zelf gaan produceren.

Na een strategische splitsing in 1992 (de aannemingstak en de productietak werden gescheiden) groeide Kaal Masten écht significant. Straatverlichting, verlichting voor sportterreinen, masten voor verkeersregulering, telecommasten, bewakingscamera’s, havenverlichting, masten voor tramlijnen – de horizon is eindeloos.

Dé toekomst: solartechnologie

“Neem de masten voor tramlijnen. We zitten door heel Europa, we zijn huisleverancier van Bremen tot Rome. En dat wij het in 1997 voor elkaar kregen om partner te worden van het Oostenrijkse staats-telefoonbedrijf, maakt me nog steeds trots. Maar dé toekomst zit ’m in de solartechnologie.”

Toch zag het er enkele jaren geleden naar uit dat de sjeiks in het Midden-Oosten de stand alone solar lighting columns links zouden laten liggen. “Interesse was er wel, maar niet meer dan dat. Ze wilden veel liever hun eigen olie en gas gebruiken om energie op te wekken. Dat was stukken goedkoper. Gelukkig kwam de omslag alsnog.”

Absolute doorbraak

Centraal in die omslag staat de doelstelling van veel landen in het Midden-Oosten, die qua duurzaamheid een voorbeeld willen zijn voor de rest van de wereld. Bahrein, Qatar, Saoedi-Arabië, Abu Dhabi: Kaal Masten zit bij alle overheden aan tafel en maakt deel uit van een absolute doorbraak.

“Tijdens een beurs, onlangs in Dubai, werd nog maar eens duidelijk wat onze innovatie betekent. Mensen uit Zuid-Soedan kwamen naar me toe. Dat land heeft amper geld, geen elektriciteit, niets! Maar onze solar-oplossingen zijn ideaal voor dat soort landen. In Equatoriaal-Guinea wil de president inmiddels met niemand anders meer aan tafel dan met ons.”

WK 2022: Kaal Masten

Een van de meest aansprekende solarprojecten van de komende jaren is dat rondom het WK van 2022 in Qatar. Kaal Masten maakte het ontwerp voor het park rondom het Al Bayt-stadion en hoopt de opdracht gegund te krijgen. Het Al Bayt-stadion is één van de negen WK-stadions (waarvan er zeven nieuw gebouwd worden).

“De Qatarese cultuur moet terugkomen in de uitstraling van de stadions. Het Al Bayt-stadion krijgt bijvoorbeeld de vorm van een tent, omdat de traditionele inwoners leefden in zelf genaaide tenten van geitenhaar en schapenwol. De verlichtingsmasten op de promenades rond dit stadion zien er dan ook uit als gigantische naalden, inclusief een dominant, gouden naaldoog…”

Unieke oplossingen

Een bedrijf dat dergelijke opdrachten in zijn portefeuille heeft, moet wel sterk zijn in innovatie. Voor Kaal Masten is dat zelfs een understatement.

“Natuurlijk, we maken ook de standaard masten voor langs de A2. Maar het liefst wachten we niet tot een aanbesteding. Door te doen wat een ander óók kan, word je niet uniek. Wij willen ontwerpen, vormgeven, innoveren. Daar zijn we sterk in: oplossingen bedenken die anderen níét hebben. En dat werpt zijn vruchten af, wereldwijd.”