Internationaal ondernemen in Oss: Koos Spierings (Spierings Mobile Cranes)

Laatst gewijzigd op: 30-09-2019

Voor de meeste bedrijven was de economische recessie een vloek, voor sommigen een zegen. Spierings Mobile Cranes hield de rug recht en richtte het vizier op het buitenland. Vandaag de dag staat het bedrijf op de drempel van een nieuwe internationale doorbraak.

‘Spierings wordt een wereldmerk’

De oprichter van Spierings Mobile Cranes is Leo Spierings. Hij zag, zo vertelt neef Koos, kansen om de voordelen van traditionele telescoopkranen en torenkranen te verenigen. De torenkraan op wielen was geboren.

“Tussen 1988 en 1993 bouwden we 25 stuks van onze eerste kraan: de SK345”, vertelt commercieel directeur Koos. “Onze internationale doorbraak maakten we met de SK598. Een machtig beest met vijf assen, een gieklengte van 48 meter en 1.700 kilo tilgewicht op de punt. Door de enorme investering betekende het ontwikkelen van die kraan bijna onze ondergang, maar heeft ons uiteindelijk internationaal op de kaart gezet.”

Twee uitdagingen

Via de Bauma-beurs in München is het internationale balletje begin jaren negentig gaan rollen. Langzaam, maar zeker werd de naam Spierings bekender. Twee nieuwe uitdagingen dienden zich aan.

“Ten eerste moesten we de internationale kraanverhuurders overtuigen van het feit dat wij écht iets voor ze konden betekenen. Ten tweede wilden we de Nederlandse marktpartijen goed blijven bedienen. Zij waren al lang overtuigd van onze kranen en trokken enorm aan onze capaciteit.”

Toen kwam de recessie. Bouwde Spierings in 2008 nog 78 nieuwe kranen; drie jaar later waren dat er nog maar 14. “Een reorganisatie was onvermijdelijk. Daarnaast werden de exportcijfers steeds belangrijker. Inmiddels gaat 50 procent van onze kranen naar het buitenland. Onze gebruikte kranen gaan zelfs de hele wereld over, van Zuid-Korea tot Afrika.”

150 kranen per jaar

“Ons doel”, vervolgt Koos, “is dat we ons in 2020 met recht een wereldmerk kunnen noemen.” Dat doel gaat hand-in-hand met een ongekende productie van 150 kranen per jaar. De energiezuinige aansturing van de transportlast, de krachtige verlichting in de giek en de eenvoudige bediening kenmerken de Osse giganten.

“Onze kranen zijn snel en gemakkelijk te besturen. Ze luisteren naar de machinist en niet andersom. We merken dat buitenlandse investeerders steeds geïnteresseerder raken. Dit jaar leveren we bijvoorbeeld alweer de 150e Mighty Tiny, een kraan met nog steeds ongeëvenaarde prestaties.”

Mooi eerbetoon

In de Mighty Tiny schuilt het karakter van een echt familiebedrijf. De SK1265 is namelijk een eerbetoon aan Leo’s overleden vrouw Tiny. “Het is een bijzonder gewaardeerde kraan in binnen- en buitenland, vooral dankzij zijn prestaties, zoals een ongeëvenaarde vlucht van 60 meter. Een waardige kraan voor een mooi eerbetoon. Engelstalige landen denken ze dat hij ‘machtig kleintje’ heet, maar hier in Oss denken we nog altijd terug aan onze Tiny.”

Spierings Mobile Cranes heeft vandaag de dag een kleine 250 mensen in dienst, van wie één derde vorig jaar werd aangenomen. Onder hen algemeen directeur Ivo Kolman. Koos: “Ivo is sinds oktober 2016 een belangrijke schakel binnen de directie. Hij is onder andere verantwoordelijk voor de aansturing van de verschillende afdelingen van het bedrijf.”

Drukte neemt toe

Koos verwacht dat de drukte alleen nog maar gaat toenemen, in alle lagen van de organisatie. Ook op materieel gebied komt er uitbreiding.

“Volgend jaar lanceren we de City Boy, een compleet nieuwe, hybride torenkraan die elektrisch wordt aangestuurd. Het is een enorme kraan op een compact onderstel, ideaal voor drukbevolkte gebieden. Iedere grote stad in Europa gaat deze jongen nodig hebben.”

Wereld veroveren

Spierings Mobile Cranes is een familiebedrijf waar trots door de productiehallen zingt. Toch ‘durft’ men pas sinds vorig jaar echt te benoemen dat de Osse kranen de wereld gaan veroveren.

“We willen in een straal van duizend kilometer de beste zijn. Misschien moeten we zelfs groter denken, Spierings heeft alles om een wereldmerk te worden. Maar ook al is de markt veroveren mooi, het gaat erom klanten te hóuden, ambassadeurs van ze te maken. Zo’n vliegwiel krijg je langzaam aan het draaien. Maar als het draait, creëer je echte stabiliteit.”

Oss blijft thuisbasis

Ondanks de grote ambities blijft Brabant de thuisbasis voor het bedrijf, Oss is de plek voor het verder vormgeven en verwezenlijken van de toekomstplannen. “Wij zijn een Nederlands product en daar zijn we trots op. Natuurlijk, ook wij zullen slimmer produceren als het kan, net als efficiënter werken of uitbesteden wat een ander beter kan. Maar Oss is de thuisbasis van de familie Spierings. Hier komen we vandaan en hier voelen we ons thuis.”

Klik hier om naar de enquête te gaan.