‘Oss heeft alles!’

Oss, centrum zonder leegstand. Dat is een ambitie die gemeente en centrum management Oss eerder dit jaar uitspraken. Het centrum van Oss biedt volop mogelijkheden aan nieuwe ondernemers. Intussen zijn er in het afgelopen jaar al verschillende ondernemers gestart in het stadscentrum. We spraken met hen over hun eerste ervaringen.

Tussen april 2014 en nu zijn 21 nieuwe winkel en horeca bedrijven gestart. Zes zijn inmiddels ook weer gestopt. Van de 15 die er over zijn gebleven, spraken we er 11. De overige waren namelijk op vakantie. We vroegen hen hoe het nu gaat en of de verwachtingen zijn uitgekomen.

Waarom heeft u zich in Oss gevestigd?

De meeste ondernemers noemden de binding met de stad: men woont er ook. Ook de beschikbaarheid van een leuke en geschikte locaties speelt mee, zoals ’t Gengske. Van de 11 gaven er 8 aan te geloven in hun unieke formule, die nog niet vertegenwoordigd was in het Osse centrum. Men overwoog ook zelden een andere stad om zich te vestigen. BLOQQ in de Kruisstraat zegt: ”In heb ook aan Uden gedacht, maar Oss is een grote gemeente met een groot verzorgingsgebied.”

Hoe gaat het nu?

Met de meesten gaat het goed, bij een enkeling ‘houdt het niet over, maar het gaat steeds beter.’

Voldoet de locatie aan de verwachtingen?

Voor de meesten voldoet de locatie (grotendeels) aan de verwachtingen. Boutique Contour in ‘t Gengske geeft aan: ”Mijn klanten zijn heel positief, het is een fijn publiek en ik heb al een aardige vaste klantenkring opgebouwd”. De meesten zijn positief over parkeren voor de deur of vlakbij. Soms worden parkeerboetes uitgedeeld. Daar zijn ze minder blij mee. Wat tegenvalt is het aantal passanten in de aanloopstraten. En sommige vinden het jammer dat veel winkels al om 17.00 u sluiten.

De opening van 't Gengske, na de opknapbeurt in 2014 De opening van 't Gengske, na de opknapbeurt in 2014

Wat is de grote plus van Oss?

Da Tommaso in ‘t Gengske reageert spontaan: ”Oss heeft alles!”. Meerdere keren noemt men het grote aantal activiteiten en de spraakmakende evenementen, de gezelligheid, de horeca. En, de leegstand in het centrum valt erg mee vergeleken met andere steden.

Wat zou er nog kunnen verbeteren in het centrum? Een greep uit de verbeterpunten:

  • Meer aandacht voor de aanloopstraten, bv. evenementen ook daar houden. Daar ligt natuurlijk ook een taak voor de ondernemers zelf.
  • De promotie van activiteiten zou breder opgezet mogen worden. Posters aan rand van het centrum, meer adverteren in bladen, zorgen dat de websites op orde zijn zodat Oss en de Osse bedrijven snel worden gevonden.
  • Parkeertarieven mogen omlaag.

Wilt u verder nog iets kwijt?

  • Sjack Esmyer in de Kerkstraat: ”Vol gas er op! De gemeente en centrummanagement zijn samen met de ondernemers goed bezig.”
  • De ANWB is heel tevreden met de nieuwe plek maar ziet graag dat het stallen van fietsen in het voetgangersgebied beter geregeld.

De nieuwkomers die we spraken:

In het kort

Stadscentrum Oss

Oss heeft een goed bereikbaar en compact centrum met in een straal van 300 meter een grote variatie winkels en horeca (Heuvel, Heuvelstraat en het Walplein). Het centrum heeft een sterke regiofunctie, een groot cultureel aanbod en grote publieksevenementen zoals kermis, Fantastival, Zandsculpturenfestival Brabant, MuzeMisse, Winterland etc. Dat maakt het een levendig centrum, dat bovendien kan rekenen op een sterke koopkrachtbinding met het omliggende gebied.

Extra voorzieningen

Gratis fietsenstalling, 1.500 parkeerplaatsen, achteraf betalen voor parkeren met GSM, parkeren auto met dagkaart voor slechts 4 euro, app voor centrum en gratis Wi-Fi.

Ondernemers stadscentrum

In totaal 300 ondernemers, waarvan 230 lokale ondernemers met 2.300 medewerkers.

Meer weten?

Voor meer informatie over ondernemen in het centrum van Oss ga naar www.centrummanagementoss.nl