Overlast door hevige regen

Op woensdag 12 juli is er veel regen gevallen. Oss en omgeving wel 30-45mm in ongeveer 12 uur. De riolering is daar niet op berekend waardoor er straten blank zijn komen te staan en sommige wc’s zijn overgelopen.

Oorzaak

We hebben onze riolering zo ontworpen dat we accepteren dat er een paar keer per jaar water op straat mag blijven staan. Echter, als gevolg door de klimaatverandering van de laatste jaren komen dit soort zware regenbuien vaker voor en blijft er vaker en meer water op straat staan. Als de riolering vol zit met water en het blijft doorregenen kan het zijn dat het toilet overloopt. Dat kom omdat er dan lucht ingesloten zit en het overtollige water niet weg kan behalve door de wc omhoog.

Oplossing

Om dit soort hevige regen te kunnen verwerken, moeten we de buitenruimte anders in gaan richten. Dit kan onder andere door minder stenen en meer groen/onverharde stukken te maken. Gemeente Oss werkt hard aan dit soort oplossingen. Maar we kunnen niet alles in 1 keer oplossen. En, we hebben ook te maken met grond van particulieren eigenaren, waar we niets aan kunnen passen. Hierdoor kunnen we water op straat niet altijd voorkomen. Om te voorkomen dat uw toilet overstroomt moet u zorgen voor een goede beluchting en een ontlastput. Voor meer informatie hierover kunt u deze video bekijken.

Overlast/schade

Het is voor ons van belang om een beeld te hebben van de overlast. Heeft u overlast gehad? Of schade? Dit kunt u melden via de website van de gemeente Oss bij www.oss.nl/melding. Deze meldingen gebruiken we bij het bedenken van oplossingen. De schade zal door onze juridische afdeling in behandeling worden genomen.

Vragen?

Hebt u nog vragen dan kunt u contact opnemen ons algemene nummer: 14 0412.