Pilot - Van taalniveau A2 naar B1

De gemeente Oss start samen met de gemeente Boxmeer en Sint Anthonis, Cuijk, Grave en Mill en Sint Hubert (CGM) en Uden en ROC De Leijgraaf de pilot Van taalniveau A2 naar B1. Met de pilot onderzoeken we hoe we nieuwkomers kunnen opleiden tot taalniveau B1. Op deze pagina leest u meer over de pilot.

Waarom een pilot?

Op 1 juli 2021 start de nieuwe Wet inburgering. Eén van de kernpunten is dat het taalniveau bij het inburgeringsexamen van A2 naar B1 gaat. Taalniveau B1 is namelijk nodig voor een betere startpositie op de arbeidsmarkt. Met de pilot onderzoeken we wat er kan en nodig is voor nieuwkomers om taalniveau B1 te halen. Met de uitkomsten maken we onze dienstverlening voor 2021.

Hoe gaat de pilot?

Bij de start van de pilot verschillen deelnemers in taalniveau, hoe ze leren en hoe makkelijk ze leren, persoonlijke omstandigheden, motivatie, capaciteit en werkomgeving. Iedereen is anders. En zo pakken we de pilot ook aan.

Intake

Tijdens de intake bespreken de deelnemer en docent de leervragen en leerdoelen van het traject. Welke belemmeringen op het gebied van taal heeft de deelnemer thuis en/of op het werk? En hoe gaan we die belemmeringen met dit traject aanpakken?

Leren voor taalniveau B1

We gaan niet uit van een vast opleidingsprogramma. De deelnemer stelt - samen met de docent - zijn/haar eigen leertraject samen. Dat doen ze met de individuele studieplanner. Hierin staat de leerstof, wat de deelnemer nodig heeft, hoe de deelnemer het aanpakt en de planning van het traject.

Begeleiding/coaching

Deelnemers krijgen individuele begeleiding en er zijn groepsbijeenkomsten. Tijdens de individuele begeleiding bespreken de deelnemer en docent hoe het gaat met leren, wat er nodig is om verder te gaan en of de leerdoelen nog kloppen of aangepast of aangevuld moeten worden. Ook bezoekt de docent het bedrijf waar de deelnemer werkt. De deelnemer, werkgever en docent kijken dan hoe de werkgever kan helpen bij het verbeteren van de Nederlandse taal.

De groepsbijeenkomsten zijn er om van elkaar te leren. Ze vormen de verbinding tussen werken en optimaal leren. Over de invulling mogen deelnemers meedenken. Het gaat erom dat bijeenkomsten aansluiten bij wat deelnemers nodig hebben om hun Nederlandse taal te verbeteren. Voorbeelden van bijeenkomsten zijn: gastlessen of excursies, taal en werknemersvaardigheden op de werkvloer, samen een opdracht oplossen en studievaardigheden.

De geschatte tijdsinvestering voor een deelnemer is: 6 uur per week voor de individuele opdrachten, 2 keer per week een groepsbijeenkomst van een dagdeel en afhankelijk van wat er nodig is, maar minimaal na elke tien weken, coaching door de docent.

Meedoen!

Mensen die tussen mei 2018 en november 2019 slaagden voor het inburgeringsexamen op A2 niveau kunnen meedoen met de pilot. Deelname is gratis en vrijwillig, maar niet vrijblijvend.

Aanmelden

Wilt u zich aanmelden? Mail uw naam, adres en telefoonnummer dan naar: B1@oss.nl. Dan nemen wij binnen een week contact met u op.

Let op! Het aantal mensen dat kan meedoen is beperkt.

Onze ambassadeurs vertellen...

Onze ambassadeurs Ali, Mekeret, Mohamad en Yousef vertellen waarom de Nederlandse taal voor hen belangrijk is. Klik op de afbeelding voor de video!

Ali
Mekeret
Mohamad
Yousef

Meer weten of vragen?

Wilt u meer weten of hebt u vragen over de pilot? Bel naar telefoonnummer: 14 0412 en vraag naar Derya Acar.

Klik hier om naar de enquête te gaan.