Maatregelen corona-virus

Onze schuldhulpverleners werken bijna helemaal vanuit huis. Maar onze dienstverlening gaat gewoon door. Hieronder leest u de meest gestelde vragen.

Ik heb geldproblemen en wil daarover praten of hulp bij. Wat kan ik doen?

Heeft u geldproblemen en wilt u daarover praten of geholpen worden? Bel dan naar 14 0412 (toets 2) en maak een afspraak met een consulent Schuldhulpverlening. U kunt ook zelf online een afspraak maken.

In het eerste gesprek bespreken we uitgebreid welke geldproblemen u heeft. Als dat nodig is zetten wij meteen acties uit, zoals contact opnemen met schuldeisers. Dit gesprek is telefonisch. Kunt u niet bellen? Stuur dan een e-mail naar schuldhulpverlening@oss.nl.

Tijdens de coronacrisis worden mensen (in principe) niet uit hun huis gezet. Brabant Water geeft aan dat ze water niet afsluiten en energiebedrijven zijn heel terughoudend in het afsluiten van gas en licht. Heeft u toch een bericht gekregen over afsluiting? Dan ondernemen wij meteen actie.

Kijk voor handige websites en tips waarmee u zelf verder kunt op onze website: www.oss.nl/hulpbijschulden.

Mijn inkomen daalt door de corona-maatregelen. Wat moet ik doen?

Heeft u op dit moment minder of geen inkomen? Neem dan zo snel mogelijk contact op met een consulent Schuldhulpverlening om uw situatie te bespreken. Misschien kunt u aanvullend inkomen krijgen. Ook kunt u met uw schuldhulpverlener bespreken wat de mogelijkheden zijn met uw inkomen en uitgaven.

Ik krijg budgetbeheer of Duurzame Financiële Dienstverlening. Krijg ik nog wel leefgeld?

U hoeft zich geen zorgen te maken over uw leefgeld. Rekeningen en leefgeld worden op de normale manier betaald. Consulenten Schuldhulpverlening zijn telefonisch en/of per e-mail bereikbaar.

Ik kom door de corona-maatregelen nu niet uit met mijn leefgeld. Wat moet ik doen?

Komt u niet uit met uw leefgeld? Neem dan contact op met uw schuldhulpverlener. Hij of zij kan samen met u kijken naar de mogelijkheden.

Ik wil documenten inleveren bij schuldhulpverlening. Kan dat nog?

Ja. Wij legen de postbus van schuldhulpverlening elke dag. U mag de documenten ook inscannen of er een foto van maken en e-mailen naar uw schuldhulpverlener.

Ik krijg geen contact met mijn schuldhulpverlener. Wat nu?

Het kan zijn dat uw schuldhulpverlener op andere tijden werkt dan u gewend bent. U kunt hem of haar ook een e-mail sturen. U kunt op werkdagen van 9.00 tot 17.00 bellen naar het algemene nummer 14 0412. U wordt dan doorverbonden met uw eigen schuldhulpverlener of een collega.

Wat zijn de gevolgen van de coronacrisis voor mijn schuldregeling?

De gemeente Oss probeert de dienstverlening zo goed mogelijk door te laten gaan. Schuldeisers proberen zo snel mogelijk te reageren op onze vragen. Toch kan het gebeuren dat we de afgesproken termijnen in uw schuldregeling niet halen. We doen er alles aan om ervoor te zorgen dat dit geen gevolgen voor uw schuldregeling heeft.

Rechtbanken handelen aanvragen voor dwangakkoorden en de WSNP gewoon af. U krijgt een uitnodiging voor een fysieke of online zitting. Lees meer hierover op de website www.rechtspraak.nl.

Hoe kom ik in contact met een vrijwilliger die mij kan helpen bij het op orde krijgen van mijn geldzaken?

U kunt een mail sturen naar schuldhulpmaatjeoss@gmail.com met daarin uw naam en telefoonnummer. Een vrijwilliger van Schuldhulpmaatje Oss belt u dan. In dit gesprek bespreekt u met de vrijwilliger waar u precies tegenaan loopt. De vrijwilliger biedt een luisterend oor en kan u gericht advies en tips geven voor uw situatie.

Naast deze hulp zijn er ook dingen die u zelf kunt doen. Voor handige informatie hierover kunt u kijken op:

Tot slot nog een waarschuwing: Pas op voor nepberichten via e-mail, WhatsApp en sms!

Oplichters zijn ook tijdens de coronacrisis actief. Ze versturen nepberichten via e-mail, WhatsApp en sms. Vaak vragen ze om op een link te klikken, geld over te maken, uw rekeningnummer of pincode in te voeren of uw bankpas op te sturen. Trap hier niet in! Vertrouwt u een bericht niet? Controleer het e-mailadres of het telefoonnummer van de afzender. Meer weten of tips? Kijk op www.veiliginternetten.nl. Wees alert!

Klik hier om naar de enquête te gaan.