Energietoeslag: € 1.300,- voor lage inkomens

Laatst gewijzigd op: 24-10-2022

De prijzen voor energie zijn hard gestegen. Huishoudens met een laag inkomen krijgen daarom een energietoeslag van de overheid. Het gaat om € 1.300,-. U kunt dit bedrag in 2022 één keer aanvragen via www.oss.nl/energietoeslag.

Toeslag voor meer mensen beschikbaar

Huishoudens met een inkomen tot 130% van de bijstandsnorm kunnen de toeslag nu ook krijgen (dit was 120%). Daarnaast kunnen ook uitwonende studenten met energielasten de toeslag aanvragen. Op www.oss.nl/energietoeslag leest u hoe hoog uw inkomen mag zijn en welke voorwaarden nog meer gelden.

Energietoeslag in 2023

De regering heeft bekendgemaakt dat er ook in 2023 een energietoeslag komt. Het is nog niet duidelijk hoe die eruit gaat zien. Zodra er meer over bekend is, leest u dat op www.oss.nl/energietoeslag.

Andere regelingen voor een steuntje in de rug

Voor mensen met weinig inkomen kan het lastig zijn om aan leuke activiteiten mee te doen. Bijvoorbeeld lid zijn van een vereniging. Daarvoor heeft de gemeente verschil¬lende regelingen, ook speciaal voor kinderen. Kijk voor meer informatie op www.oss.nl/minimaregelingen.

Een luisterend oor en praktische hulp bij geldzorgen

Als u geldzorgen hebt, is het belangrijk daar met iemand over te praten. Dat kan een bekende zijn, een professional of een vrijwilliger die mensen helpt bij hun geldzaken. Denk aan de Sociaal Raadslieden, het spreekuur in uw wijk of dorp of een consulent bij de gemeente. Op www.oss.nl/zondergeldzorgenvindt u een handig overzicht van de mogelijkheden.

Mogelijkheden voor (ander) werk

De oplossing van geldzorgen kan ook het vinden van (ander) werk zijn. Ook daarvoor kunt u bij de gemeente terecht. Kijk voor de mogelijkheden www.oss.nl/hulpbijwerk.

Energie-bespaarhulp

Wilt u besparen op uw energieverbruik, maar weet u niet hoe? Maak dan een afspraak voor een gratis gesprek met een energiecoach, gewoon bij u thuis. Meer informatie, tips en adviezen over het gesprek en energie besparen vindt u op www.ossschakeltdoor.nl.