Zorgverzekering: Blijven of overstappen?

Laatst gewijzigd op: 15-11-2022

Het is weer de tijd van de zorgverzekering. Blijf je bij je zorgverzekeraar of stap je over? Het kost misschien wat tijd om uit te zoeken welke zorgverzekering het best bij je past, maar het kan je ook geld besparen. Wij geven je tips om een goede keuze te maken; blijven of overstappen?

Bespaartips

• Schrijf op welke zorgkosten je hebt/ verwacht in 2023.
• Zoek een goedkope basisverzekering.
• Kies alleen voor een aanvullende verzekering als je die echt nodig hebt.

Wat past bij mij?

Welke zorgverzekering bij je past, is voor iedereen anders. Daarom is het goed om voor jezelf te bedenken welke zorgkosten je hebt of verwacht in 2023. Zitten deze kosten in de basisverzekering of kun je die met een aanvullend pakket verzekeren? En ben je met de meeverzekerde kosten dan uiteindelijk goedkoper uit? Er zijn verschillende vergelijkingssites waar je je wensen kunt aanvinken en premies en voorwaarden kunt vergelijken. Google maar eens op: vergelijken zorgverzekering.

Wel of geen vrije zorgkeuze

Als je kiest voor vrije zorgkeuze betaal je meer dan voor geen vrije zorgkeuze. Dit komt omdat zorgverzekeraars bij geen vrije zorgkeuze behandelingen groots inkopen bij een zorgverlener. Hierdoor kunnen zij prijsafspraken maken en jou de behandeling tegen een lage premie aanbieden. Om een behandeling vergoed te krijgen, moet je dan naar dat ene ziekenhuis of naar die ene fysiotherapeut. Bij een verzekering met vrije zorgkeuze bepaal je zelf waar je naartoe gaat. Je krijgt dan de zorgkosten gewoon vergoed.

AZOSS: Aanvullende Zorgverzekering Oss

De gemeente Oss heeft voor inwoners met hoge zorgkosten en een laag inkomen de Aanvullende Zorgverzekering Oss (AZOSS). AZOSS is een basisverzekering met een aanvullende verzekering via CZ of VGZ. Door de aantrekkelijke premie en ruime vergoedingen kun je je goed en voordelig verzekeren. Ga naar www.gezondverzekerd.nl/oss voor de voorwaarden, om de pakketten en premies te vergelijken en om je aan te melden. Kinderen tot 18 jaar kun je gratis meeverzekeren.

Uiterlijk 31 december 2022 overstappen

Wil je overstappen naar een ander pakket of een andere zorgverzekeraar? Doe dat dan uiterlijk zaterdag 31 december! De nieuwe zorgverzekeraar zegt de oude zorgverzekering voor je op.

Doe je niets? Dan houd je je huidige zorgverzekering. Je accepteert dan automatisch de polis en de (nieuwe) voorwaarden. Naast de premie kunnen ook de vergoedingen en zorgverleners met een contract aangepast zijn. Het is daarom altijd slim om het aanbod voor 2023 goed te bekijken!