De week van de Voedselbank

Laatst gewijzigd op: 11-10-2021
De week van de Voedselbank

Van 11 tot en met 17 oktober is het de Week van de Voedselbanken. In dit artikel vertelt Henk Snijders, Bestuurslid Voedselbank Oss e.o, over het werk bij de Voedselbank in Oss.

Ervaringsverhaal

Ze kwam aarzelend binnenlopen. Haar eerste keer bij de Voedselbank. Ze sloot achteraan in de rij, haar ogen neergeslagen. Als ik haar aanspreek zegt ze met dubbele gevoelens te worstelen. Schaamte, met het gevoel te zijn mislukt. Maar ook blijdschap en opluchting dat ze geholpen wordt.

Als ik haar een week later weer zie, straalt ze al iets meer zelfvertrouwen uit. ‘Alle vrijwilligers behandelden mij zo liefdevol en met respect, dat ik ernaar uitkijk om mijn pakket te komen halen.’ En ze zegt dat het de week daarvoor een feest was thuis: ‘Er zaten producten in die ik en mijn kinderen jaren niet in huis hadden.’

Ze moest de afgelopen jaren als alleenstaande ouder knokken om het hoofd boven water te houden. ‘Ik heb me in die tijd alleen gevoeld, wantrouwig en vaak gestrest.’ Ze geeft toe dat ze eerder hulp had moeten zoeken. Maar ze had geen vertrouwen in de organisaties.

Binnen een jaar kan ze alweer afscheid nemen van de Voedselbank. Doordat ze niet meer na hoefde te denken of ze die dag nog wel een maaltijd op tafel kon zetten, werd ze rustig en kon ze werken aan haar andere problemen. Ze vond weer werk en haar schulden waren afgelost. Ze had het leven weer op de rails. ‘Naar de Voedselbank moeten, was voor mij een persoonlijk dieptepunt. Door de inzet van de vrijwilligers is dat omgetoverd in iets waar ik naar uitkeek!’

Voedselbank Oss en omstreken

Dat is waar de vrijwilligers van de Voedselbank hun werkplezier uithalen. Zien dat klanten er weer bovenop komen. Dat ze na een tijdje de Voedselbank niet meer nodig hebben. Dat we hun leven weer op de rit kunnen krijgen. Wij helpen met een Voedselpakket en met een traject om ook andere problemen op te lossen.

We zijn er voor mensen die even te weinig geld hebben om zelf boodschappen te doen. Het is niet nodig om u daarvoor te schamen. We helpen u graag en hopen dat mensen niet te lang wachten met hulp inroepen!

Meer weten?

Wilt u meer weten over de Voedselbank Oss e.o.? Kijk dan op de website. Daar kunt u ook zelf uitreken of u een voedselpakket kunt krijgen.

Kijk op de website van Voedselbank Nederland voor video's over hoe de voedselbank werkt, hoe zij aan voedsel komen en ervaringsverhalen.