Ik ga studeren! Zo voorkom je geldstress.

Laatst gewijzigd op: 27-07-2022
Ik ga studeren! Zo voorkom je geldstress.

Een nieuwe fase in je leven: de studententijd! Voor veel mensen de mooiste tijd van hun leven. En zo hoort het ook te zijn! Geldstress hoort daar niet bij. Daarom zetten wij een paar tips een rij om je studententijd zonder geldzorgen door te komen.

1. Maak een begroting.

Als je gaat studeren is het slim om van tevoren een begroting te maken. Welke kosten heb je? Wat zijn je inkomsten? Wat heb je nodig om rond te komen tijdens je studie? Een begroting zorgt voor overzicht en geeft je inzicht in je inkomsten en uitgaven.

Voor het maken van een begroting maakte het Nibud een handig Excel document.

2. Administratie op orde.

Om je geldzaken inzichtelijk te houden is het belangrijk om je administratie op een overzichtelijke manier bij te houden. Dat kan digitaal of in een ouderwetse klapper met tabbladen.

3. Geld lenen kost geld.

Wie kent de slogan niet. En het klopt. Weet dus wat je leent en leen niet meer dan je nodig hebt. Je moet het uiteindelijk toch terugbetalen. Geld wat je niet hebt, kun je ook niet uitgeven.

4. Werk.

De meeste mensen kunnen naast hun studie best wat uur werken. Met een bijbaan heb je net wat meer te besteden en hoef je minder te lenen.

5. Spaar.

Leg wat geld apart voor jaarlijkse en onverwachte kosten. Denk aan collegegeld en studieboeken of als je wasmachine, telefoon of tv kapot gaat.

Ben je benieuwd aan welke kosten je moet denken als je gaat studeren? Lees: Ik ga studeren! Maar wat kost dat?

Hulp nodig? Durf te vragen!

Lukt het niet om overzicht te krijgen? Kun je niet (meer) alles betalen? Heb je betalingsachterstanden? Vraag op tijd hulp om schulden te voorkomen.

Schuldhulpmaatje Oss heeft maatjes die jongeren helpen bij vragen of zorgen over geld. Neem contact op via schuldhulpmaatjeoss@gmail.com. MoneyFit is de landelijke jongerenorganisatie van Schuldhulpmaatje. Op hun website vind informatie en tips. Ook kun je contact opnemen via de chat, het contactformulier of bellen naar 0800 8115.

Heb je schulden of achterstanden? Bel naar 14 0412 voor schuldhulp van de gemeente Oss. De consulent schuldhulpverlening geeft je graag advies en ondersteuning.