Jonge ondernemer Pip Henzen

Laatst gewijzigd op: 25-04-2022
Jonge ondernemer Pip Henzen

Pip Henzen (19) runt sinds 1 februari 2020 haar eigen bedrijf: Henzen Productions. Ze biedt facilitaire activiteiten aan voor film- en televisieproductie. Denk aan: filmen, monteren en audiobewerking, maar ook concepten uitwerken, color grading en animeren. Daarnaast studeert zij Audiovisuele Technologie aan het Sint Lucas. Wij vroegen Pip waarom ze voor zichzelf begon en hoe ze dat allemaal combineert.

Hoe kwam je op het idee om een eigen bedrijf te beginnen?

Ik wilde altijd al bezig zijn in de media. Alleen was daar voor mijn leeftijd vrij weinig werk in te vinden. Vanwege mijn opleiding en de kennis die ik de afgelopen jaren opdeed, besloot ik om mijn eigen bedrijf te beginnen.

Ik vind het ook erg tof om met klanten te werken. Zij komen vaak met ideeën en concepten waar ik nog niet aan had gedacht en ook zo andersom. Het leuke aan een eigen bedrijf hebben, is dat je eigenlijk alle controle hebt op het vlak van eindproduct leveren, maar ook de weg daarnaartoe.

Waarom wilde je voor jezelf beginnen en niet ergens in loondienst?

Ik wilde voor mezelf beginnen, omdat ik dan alle touwtjes in handen had. Ook vond ik het erg interessant om met klanten te werken, zonder dat er een baas boven mij stond. Daardoor had ik meer controle over de video’s die ik uiteindelijk afleverde en meer vrijheid in het proces.

Hoe reageerde je familie en vrienden op je plan?

Mijn familie reageerde erg blij toen ik vertelde wat ik van plan was. Mijn opa en mijn moeder zijn allebei bekende ondernemers uit Oss, waardoor ik het ondernemen vanaf een jonge leeftijd al meekreeg. Mijn vriend heeft mij ook enorm gesupport en mijn vriendengroep ook.

Wat moest je allemaal doen om je eigen bedrijf op te zetten?

Toen ik startte moest ik me natuurlijk inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Daarnaast heb ik geïnvesteerd in een camera, lens, lampen, statief, green screen, stabilizer en een microfoon. Ook moet ik zelf mijn boekhouding bijhouden. Dat is wel één van de nadelen in mijn ogen.

Welke dingen heb je uitbesteed?

Ik besteed eigenlijk niets uit. Ik doe alles zelf. Mocht het bedrijf drukker worden, dan kan ik bijvoorbeeld mijn administratie uitbesteden. Dat vind ik ook minder leuk. Dan kan ik vooral bezig kan zijn met wat ik het liefste doe en waar ik ook het beste in ben.

Wat zijn de voor- en nadelen van een eigen bedrijf

Het voordeel van een eigen bedrijf is dat je alle controle hebt. Je gaat zelf over de opdrachten en de klanten die je aanneemt en je doet ook vaak werk waar je passie voor hebt. Het nadeel van een eigen bedrijf is vooral het begin. Er komt qua investering veel bij kijken, maar uiteindelijk verdien je dat ook terug.

Wat is of was je grootste uitdaging?

De grootste uitdaging was een bedrijf runnen terwijl ik nog school had, stage liep en ook bezig moest zijn met de intake voor de volgende studie die ik wil volgen. Daardoor was het allemaal erg druk, maar ook daar moet je mee omgaan als je een eigen bedrijf hebt.

Hoe ga je om met onverwachte dingen?

Ik weet zelf nog heel goed dat ik in een periode zat dat mijn bedrijfje even stil lag. Dit heb ik besproken met mijn vriend. Hij is ook ondernemer en vertelde mij dat alles uiteindelijk goed zou komen. Nu een aantal maanden later loopt mijn bedrijfje erg goed en daar ben ik hem nog steeds dankbaar voor.

Hoe ziet jouw onderneming er over 5 jaar uit?

Over 5 jaar heb ik twee filmdiploma’s en heel veel kennis over video en film, maar ook audio en licht. Dat wil ik graag zo ver ontwikkeld hebben dat ik steeds meer klanten krijg voor commerciële video’s en voor korte of zelfs lange films. Later wil ik uiteindelijk de filmkant op. Dan moet je vooral denken aan de Hollywood films.

Hoeveel geld (winst) verdien je per maand met je eigen onderneming?

Wat ik per maand verdien met mijn onderneming hangt erg af van mijn opdrachten. Soms is dat een lager bedrag en soms een hoger bedrag. Ik kan er nu nog niet van rondkomen, maar dat hoeft ook nog niet. Ik woon namelijk nog thuis. Wel zijn mijn vriend en ik aan het sparen voor een eigen appartement.

Hoe combineer je school met een eigen bedrijf?

Toen ik in 2020 Henzen Productions startte zat ik in het derde jaar van mijn studie Audiovisuele Technologie. Nu ben ik bijna afgestudeerd en ga ik een vervolgstudie doen op de Dutch filmers Academy in Eindhoven. Tenminste, als ik word aangenomen.

Aangezien ik een filmopleiding studeerde, kon ik veel eigen opdrachten combineren met opdrachten van school. Daarnaast was het toch wel stressvol, want veel klanten willen doordeweeks overdag filmen en dan zat ik op school. Vaak filmde ik in het weekend of nam ik een dag vrij.

Welke eigenschappen heeft een goede ondernemer volgens jou?

De beste eigenschap van een goede ondernemer vind ik dat ze nooit opgeven. Dat heb ik ook gezien bij mijn moeder in de coronatijd toen ze haar reisbureau moest sluiten. Het was een enorme tegenslag, maar toch ging ze op verschillende andere manieren door. Nog een goede eigenschap van een ondernemer vind ik het klantcontact. Bij mij is de klant echt koning, wat hij of zij wil is wat hij of zij krijgt. Daarnaast vind ik dat een ondernemer passie moet hebben. Niet alleen voor het bedrijf, maar ook de branche waarin ze werken.

Welke tips heb je voor startende ondernemers in Oss?

Begin rustig, maak veel fouten. Als je bedrijf goed gaat lopen, ben je er op voorbereid.

Nieuwsgierig geworden naar Pip en Henzen Productions?

Ben jij ook benieuwd naar het werk van Pip? Bekijk de website www.henzenproductions.nl of neem contact op via: info@henzenproductions.nl of 06 15 22 22 69.

Ben jij zelf een jonge ondernemer? En wil jij jouw verhaal ook vertellen? Mail dan naar: samenslimmermetgeld@oss.nl! Wij nemen contact met je op.