Word geen geldezel!

Laatst gewijzigd op: 27-09-2021

Criminelen ontvangen geld liever niet op hun eigen bankrekening. Logisch, want dan is de kans om gepakt te worden natuurlijk veel groter. Nee, zij zetten daar liever anderen voor in. Ze zijn altijd op zoek naar bankrekeningen die ze wél ‘veilig’ kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld die van jou! In dit artikel lees je welke trucs criminelen gebruiken, wat je moet doen als je benaderd wordt en wat de gevolgen voor geldezels zijn.

Geldezel of Katvanger?

Het verschil tussen een geldezel en een katvanger:

  • Een geldezel of moneymule is iemand die zijn rekening laat gebruiken om geld van criminelen naar iemand anders over te maken of wit te wassen.
  • Een katvanger laat zich betalen voor activiteiten, waarvan hij/zij weet dat ze illegaal zijn. Voor een rechter is dit een verzwarende omstandigheid. Katvangers worden daarom harder aangepakt dan geldezels.

Geldezel, hoe word je dat?

Criminelen hebben verschillende manieren om jou over te halen om iets voor hen te doen. Wij zetten er een paar voor je op een rij:

  • Met een mooi verhaal en de belofte van een beloofde beloning probeert iemand jouw betaalpas (en pincode) te lenen.
  • Er wordt per e-mail een mooie positie aangeboden in een internationaal opererend bedrijf. Voor slechts een paar uurtjes werk per maand krijg je een hoge beloning.
  • Per e-mail vraagt een schijnbaar betrouwbare banensite, charitatieve instelling, goede vriend of internetliefde een bedrag door te boeken dat je binnenkort op uw rekening ontvangt.
  • Twee dagen nadat je een dure camera hebt verkocht via een veilingsite, krijgt je een e-mail van de koper. Deze heeft het bedrag per ongeluk twee keer overgemaakt en vraagt het te veel betaalde geld terug te storten op een andere rekening dan waarvandaan het bedrag is bijgeboekt.

Let ook op:

  • Taalkundig slecht geschreven e-mails of brieven.
  • Als een mail of brief niet aan jou persoonlijk is gericht.

Wat zijn de gevolgen?

De dader gaat vrijuit!

Fraudeurs maken slim gebruik van geldezels en katvangers. Ze zorgen ervoor dat het financiële spoor onderweg ergens stopt. Bijvoorbeeld door het geld over te maken bij geldkantoren, zoals Money Gram of Western Union of via buitenlandse bankrekeningen. Het geld verdwijnt daarmee definitief uit beeld en de crimineel is niet te traceren.

De geldezel wordt gestraft!

Geldezels moeten de schade betalen én worden vaak strafrechtelijk vervolgd. Je blijft achter met een grote schuld die je moet afbetalen én een strafblad. Ook kun je acht jaar geen gebruik maken van de financiële diensten van banken. Geen fijn toekomstbeeld, toch?!

Hoe word ik geen geldezel? Een paar tips:

  • Laat nooit iemand anders gebruik maken van je rekening. Ook niet in noodgevallen of voor een beloning.
  • Negeer verzoeken om geld over te maken via geldkantoren zoals Money Gram of Western Union.
  • Kijk goed of een werkgever echt bestaat. Zoek een organisatie bijvoorbeeld op bij de Kamer van Koophandel.
  • Denk altijd kritisch na. Lijkt een aanbod ‘te goed om waar te zijn?’ Dan is dit vaak ook zo!