Nederland zet grote stap: bijna alles kan op 1,5 meter

Laatst gewijzigd op: 21-06-2021

Het vaccineren tegen corona gaat hard. Er zijn al ruim 13 miljoen prikken gezet. Bijna 5 miljoen mensen zijn nu volledig gevaccineerd, ruim 4 miljoen mensen hebben hun eerste prik gehad. Vanaf 19 juni zijn ook de 18-jarigen aan de beurt om een afspraak te maken. Dat wil zeggen dat medio juli iedereen die gevaccineerd wil worden een eerste en vaak ook een tweede vaccinatie heeft gehad.

We zien dit terug in de besmettingscijfers en in het aantal mensen dat met Covid-19 in het ziekenhuis zijn opgenomen. Deze cijfers dalen nu snel.
De meeste maatregelen zijn daarom niet meer nodig. Het kabinet heeft dan ook besloten om stap 4 van het openingsplan te zetten en zelfs te vergroten. Vanaf 26 juni zijn alle deuren open, waarbij anderhalve meter afstand de allesbepalende norm blijft. Daar waar anderhalve meter niet lukt, zoals in het openbaar vervoer, in het voortgezet onderwijs of bij evenementen en festivals, geldt de mondkapjesplicht of kun je alleen

tekening over stap 3

Gratis coronatest voor reizigers in juli en augustus 2021

Sommige Europese landen vragen om een coronabewijs als u naar dat land reist. Bekijk voor uw vertrek het reisadvies op NederlandWereldwijd.nl. U komt aan een coronabewijs voor een reis binnen de EU als u volledig gevaccineerd bent. Of kunt aantonen dat u corona had. Geldt dat niet voor u? Dan kunt u zich in juli en augustus 2021 gratis laten testen. U kunt vanaf 30 juni een afspraak maken. Lees meer op de website van de Rijksoverheid.

Regionale maatregelen

Veiligheidsregio Brabant-Noord monitort samen met haar partners continu de actuele situatie rondom het coronavirus. Ook de regionale maatregelen (noodverordeningen) staan op de website Veiligheidsregio Brabant-Noord. Actuele informatie van de veiligheidsregio Brabant-Noord.

Vooruitblik

Alle basisregels gelden dus steeds. Medio augustus bekijk het kabinet op welke manier en wanneer de laatste stap van het openingsplan (het loslaten van de anderhalve meter en de overige basisregels) gezet kan worden.

Klik hier om naar de enquĂȘte te gaan.