Subsidieregeling voor evenementen bij annulering

Laatst gewijzigd op: 26-04-2021

Professionele organisatoren kunnen weer aan de slag met het plannen en organiseren van evenementen vanaf 1 juli 2021. Met een subsidieregeling staat het Rijk garant voor gemaakte kosten. Dit geldt wanneer het evenement door coronabeperkingen onverhoopt niet door kan gaan. De organisatie ontvangt in dat geval het grootste deel (80%) van de kosten terug als gift. De overige kosten worden vergoed in de vorm van een lening.

Door de coronacrisis en de geldende maatregelen konden in 2020 de meeste evenementen niet doorgaan. In veel gevallen werden de annuleringskosten gedekt door een annuleringsverzekering. Op dit moment hebben verzekeraars deze optie uit hun annuleringspolissen gehaald. Hierdoor kunnen organisatoren het financiële risico van annulering voor komende evenementen zelf niet meer dragen.

Perspectief en zekerheid

Ook in 2021 is er veel onzeker. Het coronavirus is nog niet verdwenen en we zijn geconfronteerd met andere varianten. Op hetzelfde moment is het vaccineren gestart en dat zorgt voor perspectief. Er is hoge interesse van mensen om deel te nemen aan een praktijktest (fieldlab). Dit laat zien dat een groot deel van de bevolking uitkijkt naar een bezoek aan een concert, festival of voetbalwedstrijd. Het kabinet vindt het daarom belangrijk dat er voor de sector en de samenleving meer perspectief en zekerheid komt. De organisatie van evenementen kan door deze garantie nu al starten. Daardoor kunnen deze weer plaatsvinden, wanneer dat veilig en verantwoord is.

Garantie voor gemaakte kosten

De steun is voor professionele organisatoren van evenementen die in Nederland gepland staan tussen 1 juli en 31 december 2021. Het gaat dan om festivals, concerten, sportevenementen en zakelijke evenementen. Met deze regeling staat het Rijk garant voor de gemaakte kosten, mocht het evenement onverhoopt door dan geldende coronamaatregelen toch niet door kunnen gaan.

Eerder geplande evenementen kunnen verplaatst worden naar een datum vanaf juli 2021. Zo maken ze aanspraak op deze regeling. Het niet voor te stellen is dat vanaf 1 juli evenementen weer kunnen plaatsvinden zoals vóór corona. Wel gaat het kabinet ervan uit dat de situatie rond 1 juli beter beheersbaar is en het verantwoord is om weer evenementen organiseren. Met deze garantstelling is de evenementensector voldoende toegerust om weer voorzichtig te beginnen met het opstarten van evenementen. Hier kijken velen zo reikhalzend naar uit.

Waar kunnen ondernemers terecht?

Bij vragen over het steun- en herstelpakket corona kunnen bedrijven en werkenden kijken op rijksoverheid.nl/steunpakket. Ondernemers kunnen voor meer vragen ook terecht op de website van de Kamer van Koophandel: kvk.nl/corona. Staat het antwoord op uw vraag er niet bij? Bel dan het landelijke adviesteam via 0800 – 2117.

Klik hier om naar de enquête te gaan.