Coronavirus en mantelzorg

Laatst gewijzigd op: 20-07-2021

Corona raakt ons allemaal. Voor u als mantelzorger is het waarschijnlijk een extra uitdaging om uw mantelzorgtaken te (blijven) doen. Kunt u de hulp en ondersteuning blijven geven? En zo ja, hoe? Lees hier wat u als mantelzorger kunt doen.

De adviezen zijn op basis van het landelijk advies van het RIVM, de Rijksoverheid en het Rode Kruis.

Corona voorkomen

Hebt u geen griepverschijnselen en degene voor wie u (fysiek) zorgt ook niet? Dan kunt u doorgaan met uw mantelzorgtaken. De belangrijkste maatregelen die u kunt nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen:

Mantelzorg en het coronavirus

Als mantelzorger wilt u weten waar u rekening mee moet houden als u zorgt voor uw kwetsbare naaste. Wat kan wel en wat kan niet? MantelzorgNL heeft alle vragen en antwoorden op een rij gezet.

Zorgt u voor iemand met dementie? Op de website dementie.nl leest u informatie en tips over dementie en corona.

Gezondheidsklachten

Twijfelt u over uw gezondheid of degene voor wie u zorgt? Het RIVM raadt het volgende aan:

  • U hoeft de huisarts niet te bellen als u of degene voor wie u zorgt milde verkoudheidsklachten heeft. Dat is: neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest of verhoging tot 38 graden Celsius. Blijf wel thuis en laat u testen.
  • Hebt u of degene voor wie u zorgt koorts (meer dan 38 graden Celsius) en hoest of ademt u moeilijk? Bel dan de huisarts of huisartsenpost.

Moet ik als mantelzorger een mondkapje dragen?

Als u voor iemand zorgt die besmet is, is het belangrijk dat u het juiste medische masker gebruikt. Ook moet u weten hoe u het masker op de juiste manier op en af zet. Vraag hiernaar bij uw huisarts, RIVM (via tel. 0800 1351) of GGD Hart voor Brabant (via tel. 088 368 6858).

Neemt u als mantelzorger de verpleging en verzorging over van de thuiszorgmedewerker? Dan kunt u met de thuiszorgorganisatie overleggen of het nodig is om beschermingsmiddelen te gebruiken. Als dat zo is, dan zorgt de thuiszorgorganisatie daarvoor. U kunt ook contact opnemen met uw huisarts of ONS welzijn (tel. 088 374 25 25) als u denkt dat u beschermingsmiddelen nodig heeft.

Hulp van anderen

Kunt u de deur niet meer uit? Hebt u boodschappen, eten of andere hulp nodig? Dan kunnen vrienden, familie of kennissen u misschien helpen. In de gemeente Oss zijn er allerlei initiatieven. ONS welzijn kan u bijvoorbeeld helpen met telefooncirkels voor een praatje, boodschappen doen tot het uitlaten van de hond. Neem hiervoor contact op met ONS welzijn via tel. 088 3742 525 of kijk op de website: www.onswelzijn.nl. U kunt ook maaltijden laten bezorgen door: De Maaltijdservice, Foodconnect en Apetito.

Sociale media

Hebt u Twitter, Instagram of Facebook? Dan kunt u via #CoronahulpOss #CoronaSteunOss een oproep plaatsen voor hulp van mensen uit de buurt. U krijgt vaak snel een reactie.

Vervangende zorg

Kunt u uw mantelzorgentaken niet meer doen en is er vervangende zorg nodig? Probeer iemand uit uw omgeving te vragen om de zorgtaken tijdelijk van u over te nemen. Lukt dit niet? Bel dan naar Team Toegang via telefoonnummer 14 0412 of stuur een e-mail naar zorgenwelzijn@oss.nl

Maak een checklist voor het tijdelijk overdragen van de zorg

Als u de zorg tijdelijk overdraagt is het natuurlijk belangrijk dat de zorg goed wordt overgenomen. Maak een checklist zodat u niets vergeet en dan kunt u met een goed gevoel de zorg tijdelijk loslaten.

Vragen of een luisterend oor

Hebt u vragen over het coronavirus of hulp nodig? Wilt u uw verhaal kwijt of even met iemand praten? Dan zijn er verschillende organisaties die u kunt bellen. Voor medisch advies belt u altijd met uw huisarts.

Klik hier om naar de enquĂȘte te gaan.