Gemeente Oss werft inwoners voor meedenkteam aardgasvrij

Laatst gewijzigd op: 04-09-2023

Net als de rest van Nederland moet de hele gemeente Oss in 2050 aardgasvrij zijn. Dat is nodig voor onze toekomst. Als we geen aardgas meer gebruiken, stoten we minder CO2 uit. En dat zorgt ervoor dat de aarde minder snel opwarmt. Om inwoners mee te laten denken over een duurzame warmtevoorziening in hun buurt, start de gemeente in oktober met een participatieproces. We beginnen in de Weidevogelwijk in Oss; één van de buurten die net als de rest van de Schadewijk als eerste van het aardgas af gaan.

Het aardgasvrij maken van de Schadewijk gaat nog jaren duren en is ingewikkeld. Er bestaan namelijk verschillende manieren om huizen en water zonder aardgas te verwarmen. Die hebben allemaal hun voor- en nadelen. Daarom wil de gemeente samen met de inwoners onderzoeken welke oplossing het beste past bij hun buurt. Dit doet de gemeente door het vormen van een meedenkteam.

Waarover denken inwoners mee?

Leden van het meedenkteam onderzoeken samen met de gemeente welke warmtevoorziening het beste bij hun buurt past. Dit gebeurt tijdens meerdere bijeenkomsten, waaronder een excursie naar voorbeeldprojecten. Deze bijeenkomsten vinden komend najaar en in 2024 plaats. Uiteindelijk komen gemeente en inwoners samen tot een voorstel dat we voorleggen aan de gemeenteraad van Oss. Want die beslist.

Kopers én huurders denken mee

De gemeente vindt het belangrijk dat het meedenkteam een goede afspiegeling is van de buurt, met kopers én huurders. De inwoner hoeft geen deskundige te zijn om mee te praten. Om deelnemers te werven, hebben alle inwoners van de Weidevogelwijk een brief van de gemeente ontvangen. Brabant Wonen bezit in de buurt meerdere huurwoningen. De gemeente neemt hun inbreng in het voorstel aan de gemeenteraad mee.

Hoe zit het met de rest van de gemeente Oss?

In 2050 moet de hele gemeente aardgasvrij zijn. Oss kiest hierbij voor een wijk-voor-wijk-aanpak, met Schadewijk als eerste aardgasvrije wijk en Herpen als eerste dorp. Wanneer de gaskraan in Schadewijk en Herpen precies dicht gaat, hangt af van landelijke wetgeving. In de praktijk duurt het gemiddeld 8 tot 10 jaar voordat een wijk van het aardgas af kan. In de periode tot 2050 zijn uiteindelijk alle wijken en dorpen aan de beurt. In 2024 hoopt de gemeente meer duidelijkheid te kunnen geven over de planning.