Kleine windturbines op dak gemeentehuis

Laatst gewijzigd op: 11-07-2022

Op het dak van het gemeentehuis zijn bij wijze van proef twee kleine windturbines geplaatst. Op dit moment zijn er nog veel twijfels over de opbrengst en terugverdientijd van kleine windturbines. Daarom gaat de gemeente Oss het komende jaar onderzoeken hoeveel elektriciteit deze kleine windturbines daadwerkelijk produceren.

Waarom kleine windturbines?

Met kleine windturbines kunnen woningen en bedrijven worden voorzien van zelf opgewekte duurzame energie. De windturbines zijn in theorie een goede aanvulling op zonnepanelen, omdat zij ook ’s nachts en op bewolkte dagen energie produceren.

Welke kleine windturbines heeft de gemeente Oss geplaatst?

De gemeente Oss heeft twee kleine windturbines van het merk Airturb geplaatst. Voor meer informatie zie: https://airturb.com/model-one/. Maar er zijn meerdere leveranciers die dit type ‘windwokkels’ leveren.

Wilt u ook een kleine windturbine plaatsen?

Ook inwoners en bedrijven kunnen een windturbine op het dak van hun woning of bedrijfspand plaatsen. Hiervoor heeft het college een aantal regels vastgesteld. Met deze regels zorgen we ervoor dat  de woon- en leefomgeving netjes blijft. Voor het plaatsen van een kleine windturbine moet u altijd een vergunning aanvragen.  Zodra u de vergunning krijgt, regelt u zelf de aanschaf en installatie.

Kijk voor alle regels en het aanvragen van een vergunning op kleine windturbines in het digitaal loket.

Veel gestelde vragen

Adviseert de gemeente om op mijn woning/bedrijf een kleine windturbine te plaatsen?

Op dit moment niet. De twee windwokkels op het dak van het gemeentehuis zijn bij wijze van proef geplaatst. Op dit moment is er nog onduidelijkheid over de opbrengst en terugverdientijd van kleine windturbines. Daarom gaat de gemeente Oss het komende jaar onderzoeken hoe-veel elektriciteit deze kleine windturbines daadwerkelijk opleveren.
Daarnaast is de opbrengst van een kleine windturbine erg afhankelijk van de plek en hoogte waar hij wordt geplaatst. Bij de gemeente Oss staan de wokkels op een hoog dak en vangen daardoor relatief veel wind. Bij een particulier met woonhuis van zo’n 10 meter hoog zal de op-brengst lager liggen.

Welk merk windturbine adviseert de gemeente Oss?

Het is niet de taak van een gemeente om de te adviseren over de kwaliteit van producten en diensten van bedrijven. Wel is belangrijk om te weten dat de gemeente Oss alleen plaatsing van kleine windturbines van het type ‘savonius’ toestaat; de zogenaamde ‘windwokkels’.

Ik woon niet in Oss. Kan ik toch een windturbine plaatsen?

Een kleine windturbine wordt op grond van het Bouwbesluit gezien als een bouwwerk waarvoor een vergunning nodig is. U kunt bij uw eigen gemeente navragen of zij plaatsing van kleine windturbines toestaan, en zo ja, onder welke voorwaarden.

Waar kan ik informatie vinden over kosten, opbrengsten, geluid, etc. van de kleine wind-turbines?

De kleine windturbines op het dak van het gemeentehuis zijn van de firma Airturb. Informatie over kosten, opbrengsten en geluid zijn te vinden op hun website: https://airturb.com/. Naast Airturb zijn er ook andere leveranciers van dit type kleine windturbine.

Zijn er subsidiemogelijkheden voor kleine windturbines?

Nee, op dit moment zijn er geen subsidiemogelijkheden voor kleine windturbines.