Oss wil 100 nieuwe geveltuinen aanleggen in 2021

Laatst gewijzigd op: 30-04-2021

Geveltuinen zorgen voor meer groen in de straten. Hiermee fleurt de buurt nog meer op. Het groen zorgt voor meer frisse lucht. Plus, het is erg belangrijk voor de insecten en andere kleine beestjes. Ook kan hierdoor een deel van het regenwater rechtstreeks de grond in. Daarom willen de gemeente Oss en woningcorporaties BrabantWonen en Mooiland dit jaar 100 nieuwe geveltuinen aanleggen in de gemeente Oss. Doet u mee?

Waarom 100 geveltuinen?

Waar de versteende tuin de afgelopen jaren terrein heeft gewonnen, zien we de laatste jaren dat er weer een verlangen naar meer vergroening van de leefomgeving is. Ja, betonnen/versteende straten zijn makkelijk in het onderhoud, maar zijn ook ongezellig en ongezond. De geveltuin is een makkelijke stap naar een groener, sociale, gezonde woonomgeving.

Wat zijn de voordelen van een geveltuin?

• Geveltuinen zorgen voor een gezonder leefklimaat en een groenere straat. Ook zorgen ze voor meer sociale interactie tussen bewoners en een prettigere omgeving voor insecten en dus vogels.
  • Het mooie aan een geveltuin is dat de beperkte ruimte in de stad zo goed mogelijk wordt benut. Niet iedereen heeft ruimte voor een voortuin, maar bijna iedereen heeft ruimte voor een geveltuin.
Kleurijke geveltuin met bordje '100 Geveltuinen in Oss'

Dus wat gaan we doen?

Gemeente Oss, BrabantWonen en Mooiland willen dit jaar 100 geveltuinen aanleggen. De gemeente en de woningcorporaties werken graag, samen met u, aan de groene, gezonde en sociale stad van morgen. De gemeente Oss helpt u met de aanleg voor uw geveltuin. Wij halen de tegels uit de stoep en brengen goede grond aan. Dan kan u aan de slag met het inrichten van uw geveltuin met groen. Op onze website staan de spelregels, voorwaarden en tips voor een geveltuin.

Hoe onderhoud u een geveltuin?

Het onderhoud valt reuze mee, gemiddeld bent u er tien minuten in de week aan kwijt. Houd bij de keuze van planten rekening met de tijd die u heeft. Het leukste is om het samen met de buren de planten te verzorgen. Zo kunt u elkaar aflossen tijdens vakantie en het is nog gezellig ook.

• Meldt u aan voor een geveltuin
  • Wij komen dan bij u langs voor de aanleg van de geveltuin. Wij doen het grondwerk en zorgen voor beplanting;
  • U tekent een (simpele) overeenkomst, waarin we afspreken dat u zorgt voor de geveltuin;
  • Het grote, groene genieten kan beginnen!

Het belang van groen

Het klimaat verandert. Het weer wordt extremer. Soms enorme hoosbuien en dan weer een lange periode droogte. Heftige regenbuien kunnen tot wateroverlast leiden. Langdurige hitte leidt bij veel mensen tot gezondheidsklachten. Samen kunnen we het verschil maken en zorgen voor een klimaatbestendige en gezonde leefomgeving. Alle kleine beetjes helpen al. Meer groen en minder stenen in de tuin is fijn voor jezelf, veel soorten dieren én goed voor het klimaat.

Exotische flyer 'Dit jaar leggen we 100 nieuwe geveltuinen aan in Oss!'

Klik hier om naar de enquête te gaan.