Schapen en honden, gaat dat goed samen?

Laatst gewijzigd op: 30-05-2023

Schapen en honden samen in een gebied gaat goed, als de hond is aangelijnd. In de gemeente Oss hebben we een aantal dagen per jaar schapen in verschillende (natuur)gebieden staan. Door hun manier van grazen en omdat ze het gras bemesten, zorgen de schapen voor een ruiger grasland met meer kruiden en wilde bloemen. Daar worden waar onder andere insecten en vlinders heel blij van. Goed voor de biodiversiteit dus.

Hond aan de lijn

Honden die loslopen en schapen gaat vaak niet goed samen. Door zijn jachtinstinct denkt de hond dat het nuttig is om achter bewegende dingen aan te gaan. Voor de hond zijn schapen eigenlijk voedsel. Het is dus niet raar als hij er achter aan wilt. Heb je de hond niet aangelijnd, dan zal hij er snel vandoor gaan. Het opjagen van de schapen zorgt niet alleen voor stress bij de schapen, maar vaak vluchten ze het water in. Het komt vaak voor dat een schaap dan ook uiteindelijk verdrinkt. En als een schaap niet weg kan komen, dan kan dit zelfs leiden tot het bijten van de schaap door de hond, met als gevolg de dood.

Het is dit jaar in onze gemeente helaas al een paar keer voorgevallen dat er schapen zijn opgejaagd en in de sloot zijn beland. Bij ieder gebied hangen er bordjes met de tekst ‘honden aan de lijn”. Houd je hier aan, dan kan er niks gebeuren en kan iedereen genieten van steeds mooier wordende gebieden.

Mocht er onverhoopt toch iets gebeuren, of er iets anders aan de hand met de schapen? Meldt dit dan bij de schapenhouder. Bij de poorten hangt een bordje met een telefoonnummer.