Statement burgemeester Buijs - Glaudemans

Laatst gewijzigd op: 14-05-2024

Hieronder het statement van burgemeester Buijs - Glaudemans op 10 mei 2024 naar de brand bij Vice Versa in Oss:

"Het afgelopen weekend was er een enorme brand bij het Osse logistieke bedrijf Vice Versa aan de Kanaalstraat in Oss. Zo'n 250 brandweerlieden hielpen met een kleine negentig voertuigen om deze brand te blussen. Maandag kwam het sein ‘brandmeester’ en daarna startte het nablussen. Deze brand heeft grote gevolgen en impact. Natuurlijk voor het getroffen bedrijf Vice Versa dat een groot gedeelte van hun panden vernietigd zag worden. Voor omliggende bedrijven en bewoners, die met spoed hun huis of woning moesten ontruimen. Voor inwoners en bedrijven die geconfronteerd werden met rook, stank en afvaldeeltjes in de openbare ruimte en in hun eigen tuinen. Voor ons riool, dat gevuld raakte met vervuild bluswater. En nog veel meer.

Wij hebben van alles gedaan om alles zo veilig en gezond mogelijk te laten verlopen. Dat stond voorop. Afstemming met de Veiligheidsregio, met de eigenaren van het pand, instructies voor omwonenden die niet in hun huis konden verblijven, overnachtingen regelen, informatie voor de Osse inwoners en bedrijven. Maar ook informatie op de website en naar de media. Veel kwam voorbij: milieurisico's, veiligheidsissues, gezondheidsrisico’s, bewonersbrieven, een informatieavond, persvragen, opdracht tot sloop, een luisterend oor, bewaking van onbewoonde huizen en nog veel meer. Dat is met veel mensen snel en hard werken. Ook op 4 en 5 mei en in het hemelvaart weekend. Alles, om zo snel mogelijk weer een normale situatie te krijgen.
Nu de rook letterlijk is opgetrokken, is in volle omvang zichtbaar hoe verwoestend deze brand is geweest. De impact voor veel mensen en bedrijven is groot. We komen nu in de nafase. Een periode, die ook nog veel impact heeft. Er is gestart met het slopen van de gebouwen en het opruimen van de levensmiddelen. De levensmiddelen gaan bederven en dat gaat een flinke stank geven. De gemeente heeft Vice Versa opgedragen om zo snel mogelijk het gebouw leeg te maken. Daar wordt nu met man en macht aan gewerkt. De GGD/GHOR (geneeskundige hulpverlening bij ongevallen en rampen) geeft aan dat er geen bijzonder gevolgen voor de volksgezondheid zijn, zolang mensen het vlees niet aanraken en het ongedierte wordt bestreden. Dat is in gang gezet. Wel zal er nog wekenlang geuroverlast zijn.

We merken dat veel mensen vragen hebben. Dat begrijpen we. We hebben als gemeente (en als GGD, Omgevingsdienst en Veiligheidsregio) nog niet overal antwoord op. De gemeente onderzoekt alle vragen. Als we antwoord hebben, zetten we dat op deze site. We kunnen helaas niet iedereen persoonlijk antwoorden. Maar de antwoorden die we hebben zetten we op de webpagina veelgestelde vragen en antwoorden. Staat uw vraag hier niet bij? Of heeft u andere zorgen? Stuur dan een mail aan nafasebrand@oss.nl.

De komende weken en maanden werken wij samen met Vice Versa, het Parkmanagement, andere organisaties en partners samen om zo snel mogelijk in een veilige en gezonde situatie te komen en de weg vrij te maken voor opbouw.'

burgemeester Wobine Buijs