Studietoeslag: als je door een beperking niet kunt bijverdienen

Laatst gewijzigd op: 05-08-2022

Zit je op school of studeer je, en kun je door een medisch probleem niet bijverdienen? Dan kom je misschien in aanmerking voor studietoeslag. De toeslag is bedoeld om ervoor te zorgen dat je niet vaker of meer hoeft te lenen dan jongeren die naast hun opleiding wel kunnen werken. Het geeft een steuntje in de rug om toch een opleiding te doen.

Hoe hoog is de studietoeslag?

Sinds 1 april 2022 is de studietoeslag veranderd. De hoogte is voortaan afhankelijk van de leeftijd. Hoe ouder, hoe hoger het bedrag per maand. Om een indruk te geven: een 18-jarige krijgt ongeveer €150 euro per maand en vanaf 21 jaar is de studietoeslag ongeveer €300 euro per maand.

Hoe werkt het?

Om studietoeslag te krijgen, gelden een aantal voorwaarden. De belangrijkste voorwaarden zijn:

• dat je in de gemeente Oss woont
  • studiefinanciering of Wtos ontvangt en niet kunt bijverdienen omdat je een blijvende medische beperking hebt. Denk hierbij aan een chronische ziekte of handicap.

Je krijgt geen studietoeslag als je bijvoorbeeld herstelt na een gebroken been of een medische behandeling krijgt die een half jaar duurt.

Waar kun je terecht voor een aanvraag?

Je vraagt de studietoeslag aan bij de gemeente via telefoonnummer 14 0412.

Let op: Had je al studietoeslag vóór 1 april 2022? Dan hoef je niks te doen. Je recht op studietoeslag loopt ongewijzigd door voor de toegekende periode. Twee maanden voor het einde van die periode nemen wij contact met je op.