Tempel van Kessel

Tempel van Kessel

Op donderdag 26 september was de feestelijke opening van het Kerkplein in Maren-Kessel. Erfgoedwethouder Sidney van den Bergh en Barbara van Tuijl – van Kessel, bestuurslid van de Heemkundekring, onthulden een informatiebord over de Romeinse tempelstenen.

In de jaren zeventig werden baggerwerkzaamheden uitgevoerd bij de Lithse Ham. De zandzuigers zogen niet alleen zand op. Er kwamen ook veel voorwerpen naar boven, waaronder tientallen grote stenen. Lokale archeologen hielden dit goed in de gaten, en terecht. Dit bleken onderdelen te zijn van de Romeinse Tempel van Kessel, die langs de Maas stond. Dit was waarschijnlijk de grootste Romeinse tempel in Nederland. Dat weten we door de afmetingen van de stenen. De Romeinen bouwden hun tempels volgens strenge regels. Deze tempel had een rechthoekig grondplan van 24 bij 24 meter en komt uit de eerste eeuw.

De mooiste stenen werden opgenomen in de collectie van het Noordbrabants Museum. De minder mooi bewerkte stenen werden door de gemeente Oss in loodsen opgeslagen. Deze stenen hebben bijna vijftig jaar rondgezworven, op zoek naar een goede plek. Samen met de Heemkundekring Maasdorpen Lith is besloten om de stenen in Maren-Kessel een mooie plek te geven. Daar zijn ze nu op het Kerkplein voor iedereen te zien. Eindelijk zijn ze terug, daar waar ze vandaan komen.