Veilige kerstverlichting in uw buurt

Laatst gewijzigd op: 22-09-2020

Elk jaar in december zien we dat bewoners een boom met verlichting optuigen in de buurt. Buurtbewoners zorgen op deze manier voor extra sfeerverlichting in de feestmaand. Als een bewonersgroep kerstverlichting wil aanbrengen, dan is het mogelijk dat de gemeente Oss zorgt voor een veilige (geaarde) stroomvoorziening.

Veiligheid voorop

Verlichting in de openbare ruimte moet voldoen aan een aantal regels om onveilige situaties te voorkomen. Zo mag kerstverlichting niet zorgen voor lichthinder of verblinding voor het verkeer én er mogen geen kabels op een voetpad/weg worden aangebracht vanwege struikelgevaar. De elektrische kerstverlichting moet ook veilig worden aangebracht. Te vaak zien we openliggende (niet geaarde) stopcontacten en lantaarnpalen waar illegaal stroom wordt afgetapt. Deze situaties zijn voor u en de omgeving gevaarlijk. Ook is er hierdoor een reële kans dat zelfs de straatverlichting voor een langere periode uitvalt. Wist u dat niet alleen de kerstverlichting op zwakspanning moet werken (12 volt), maar dat ook de benodigde verlengkabels vanaf het stopcontact alleen zwakspanning mogen hebben? De meeste verlengkabels zijn 220 volt en mogen niet in de openbare ruimte worden gebruikt.

Wat kan de gemeente Oss betekenen?

Laten we er samen voor zorgen dat de kerstverlichting in de openbare ruimte veilig wordt aangebracht. Tap dus geen elektriciteit van een lantaarnpaal, gebruik alleen verlengkabels met zwakspanning en zorg dat het stroompunt (stopcontact) niet in aanraking met water/vocht komt. Als een bewonersgroep kerstverlichting wil aanbrengen, dan kan de gemeente zorgen voor een veilige stroomvoorziening. Een dergelijke stroomvoorziening is geaard en er wordt alleen elektriciteit geleverd zodra de lantaarnpalen aangaan.

Verzoek indienen

Dien hiervoor een verzoek in voor een veilige stroomaansluiting digitaal in via de website door een melding te maken. Doe dit het liefst zo snel mogelijk maar uiterlijk 1 november. Dan hebben wij de tijd om uw aanvraag te beoordelen en alles voor de kerst te regelen.

Klik hier om naar de enquête te gaan.