Boomstructuurplan

De gemeente Oss gaat meer bomen planten

De gemeente Oss vindt het belangrijk dat er bomen staan in de openbare ruimte. Bomen zorgen voor verkoeling op hete dagen, vangen fijnstof op en slaan CO2 op. Bomen dragen bij aan de biodiversiteit. Daarnaast vinden veel mensen bomen mooi om te zien.

De gemeenteraad heeft het boomstructuurplan vastgesteld. In dit structuurplan bomen staat waar rijen van bomen aanwezig zijn, en waar deze gewenst zijn. Het gaat om het handhaven en verbeteren van waardevol groen. Dit betekent dat we bomen planten op diverse plaatsen zoals in bermen naast de weg, soms in de bestrating en in parken. In de periode 2021-2023 planten we ongeveer 1500 nieuwe bomen. In het 2023 wil de gemeente 477 bomen gaan planten.

Voordat we de bomen planten, verbeteren we de bodem door hier compost aan toe te voegen. De bomen gaan hierdoor beter groeien.

Waar gaan we de bomen planten?

Gevolgen klimaat voor bomen

Iedereen merkt dat het klimaat verandert. De zomers worden droger en heter. Daarnaast vallen er soms hevige regenbuien met enorme hoeveelheden water in een korte periode. Dit heeft ook gevolgen voor de bomen. De bomen die hier van nature thuis horen, hebben het nu moeilijk en gaan ook dood. Dit betekent dat we voor het aanplanten van nieuwe bomen hier rekening mee moeten houden. We gaan soorten planten die oorspronkelijk uit warmere streken komen en hierop zijn aangepast. Dat zijn vaak bomen met dik ‘leerachtig’ blad, bomen met kleine bladeren, bomen met doornen en overige mediterrane soorten.