Plan Ruwaard Centrum

Een nieuw wijkcentrum op de begane grond van Sterrebos, nieuwbouw van een gezondheidscentrum op de plek van De Spil en D’n Iemhof, aanpassingen aan het winkelcentrum voor een eigentijdse uitstraling en meer groen en parkeerplaatsen. Deze vier plannen zorgen voor een metamorfose in het centrum van de Ruwaard.  

Bekijk hier de presentatie van de plannen

Op maandag 12 oktober 2020 was er een informatiebijeenkomst over deze plannen. Daar was een beperkt aantal belangstellenden welkom vanwege de coronamaatregelen. U kunt de informatiebijeenkomst hieronder bekijken. De film duurt 50 minuten. Hebt u vragen over de plannen, stuur dan een mail aan ruwaardcentrum@oss.nl of bel met projectleider Nicole van Zuijlen via het centrale telefoonnummer van de gemeente Oss: 14 0412.  

Winkelen straks nog leuker

De Hoge Dennen, eigenaar van winkelcentrum Ruwert, is een tijd geleden al begonnen met veranderen en investeren in het winkelcentrum. De indeling is aangepast en publiekstrekkers als Kruidvat zijn aan het winkelaanbod toegevoegd. Maar er zijn meer plannen. Er komt openheid in het gebouw, met etalages aan de buitenkant en meer glas. De entrees krijgen een flinke opfrisbeurt, de buitenkant krijgt bakstenen gevels en op sommige plekken komen groene hagen. AH breidt uit met 500m2 naar een XL-winkel. Aan de kant van de Paganinistraat komt een kleinere uitbreiding waar straks het Chinees afhaalrestaurant is. In alle plannen van De Hoge Dennen staat eenheid in uitstraling centraal.

Gezondheidscentrum: alles op één plek

Op de plek waar nu De Spil en wijkcentrum D’n Iemhof nog staan komt een nieuw gebouw: een gezondheidscentrum voor de inwoners van de Ruwaard. Uiteraard met lift. Met in het gezondheidscentrum drie huisartspraktijken en twee praktijken voor fysiotherapie. Maar ook een apotheek, diëtiste, psychologenpraktijk en podotherapeut maken straks gebruik van het nieuwe gezondheidscentrum. Alles op één plek voor goede zorg aan inwoners. Het nieuwe centrum voor zorg krijgt twee verdiepingen mét lift voor goede toegankelijkheid voor iedereen. Op de eerste verdieping zitten straks de huisartspraktijken. De anders zorgverleners hebben een plek op de begane grond. Er komt een groen dak op het gezondheidscentrum; goed voor de opvang van regenwater én voor een groene aanblik vanuit de appartementen in Sterrebos. Een grote lichtkegel op het dak zorgt voor een warme uitstraling binnen en voor veel licht in het gebouw. Voor de bouw van het gezondheidscentrum is een wijziging van het bestemmingsplan nodig. Ook moet de oude Iemhof voor een deel gesloopt worden voordat de bouw kan starten. Als alles volgens plan verloopt staat het gezondheidscentrum er in 2023.

Wijkhuis De Haard als eerste klaar

In november 2020 is de bouw van wijkhuis De Haard klaar. Dan is er nog tijd nodig voor de inrichting en aankleding van het gebouw. In april 2021 is de opening gepland. Over de inrichting én over de buitenruimte rondom het wijkhuis hebben toekomstige gebruikers en inwoners van de Ruwaard meegedacht. Straks is er in De Haard plek voor vaste activiteiten van clubs en organisaties. Maar ook ruimte om zo maar even binnen te lopen, voor een kopje koffie en een praatje. Bij mooi weer kan dat ook buiten op het grote terras van De Haard aan de Brederostraat. Daar is ook een tuin met halfverharde wandelpaden, een tafeltennistafel, watersteen, jeu de boules-baan en rokersruimte. De tuin krijgt bewegingstoestellen voor iedereen, maar die ook de fysiotherapeuten gebruiken voor behandeling van patiënten. De inrichting van de tuin zorgt voor een veilig en geborgen gevoel. Bedoeling is om voor het onderhoud van de tuin een groep mensen uit de buurt en wijk enthousiast te maken.  

Meer parkeerplaatsen, meer groen

Belangrijkste verzoeken van inwoners en gebruikers van winkelcentrum en wijkhuis: meer groen en meer parkeerplaatsen. Daar is voor gezorgd in het nieuwe ontwerp van de buitenruimte. Bij het winkelcentrum stijgt het aantal parkeerplaatsen met 95 (van 276 naar 371); bij Sterrebos komen er 32 bij (van 108 naar 140). De blauwe zone voor parkeren blijft hetzelfde. De ruimte rondom de entrees van de Ruwert gaat de gemeente opnieuw inrichten voor stalling fietsen en winkelkarretjes, bankjes en vlaggenmasten. Looproutes vanuit de wijk sluiten straks beter aan op de entrees. Er komen grote bomen en hagen voor meer groen. Vrachtwagens met voorraad voor AH rijden vanaf de Schaepmanlaan naar de Brederostraat en dan via de Paganinistraat weer weg. Bevoorrading van Nettorama gaat vanaf de Vivaldistraat richting Brederostraat en weer terug naar de Vivaldistraat. De rijbanen rondom de Ruwert krijgen asfalt. Dat loopt soepeler met winkelkarretjes en geeft minder geluid; parkeerplaatsen blijven van klinkers. Er komt een looproute vanaf de Paginistraat naar het gezondheidscentrum.