Oss aardgasvrij, wat betekent dat voor u?
Gemeente Oss wil in 2050 geen aardgas meer gebruiken voor het verwarmen van gebouwen, het verwarmen van water en voor het koken. Daar bereiden we ons nu al op voor. Hoe we dit doen? Door bij nieuwbouw geen gasleiding meer aan te leggen en deze dus niet meer op het gasnet aan te sluiten. En door inwoners van de gemeente Oss te helpen met het isoleren en verduurzamen van hun woning zodat ze makkelijker naar een aardgasvrije oplossing kunnen overstappen.
ALGEMEEN
Waarom gaan we in Nederland en in de gemeente Oss van het aardgas af?
Bij het verbranden van aardgas, komt het broeikasgas CO2 vrij. CO2 zorgt ervoor dat de aarde steeds verder opwarmt. Hierdoor verandert het klimaat. En dit leidt tot steeds grotere natuurrampen. Door te stoppen met het gebruik van aardgas, komt er minder CO2 in de lucht. Ook zorgen we ervoor dat de aarde minder snel opwarmt. En beperken we de gevolgen van de klimaatverandering. Om dat samen met andere landen aan te pakken, heeft Nederland het Klimaatakkoord van Parijs ondertekend. In dit akkoord hebben 195 landen afgesproken dat ze de stijging van de gemiddelde wereldtemperatuur onder de 2 graden Celsius houden. Voor Nederland zelf hebben we het Nationaal Klimaatakkoord. Hierin staat dat elke gemeente aan de slag moet om minder CO2 uit te stoten. Op dit moment gebruiken de meeste mensen aardgas om ons huis te verwarmen, te koken en te douchen. We gaan samen met de inwoners aan de slag om hier een duurzame vervanger voor te zoeken.
Wanneer besloot de gemeente dat de Schadewijk en Herpen aardgasvrij worden?
In de ‘Transitievisie Warmte’ die de gemeenteraad van Oss op 16 december 2021 heeft goedgekeurd staat dat gemeente Oss aardgasvrij wordt en hoe. Ook wordt daarin Schadewijk genoemd als eerste aardgasvrije wijk, aangevuld door een dorp. Op de pagina’s 87 en 88 van de programmabegroting 2023-2026 staat dat Herpen is gekozen als eerste aardgasvrije dorp.
Wat betekent het voor mij als mijn woning van het aardgas afgaat?
Wanneer kan ik geen gebruik meer maken van aardgas om te koken, verwarmen of douchen?
Waarom is isoleren zo belangrijk?
Wie betaalt het aardgasvrij worden?
De overheid, bedrijven, woningcorporaties en inwoners betalen dit samen. Heeft u een eigen woning? Dan moet u mogelijk kosten maken om uw woning op een toekomst zonder aardgas voor te bereiden. Denk aan het isoleren van uw vloer, muren en dak en het plaatsen van HR++ - of triple glas. Ook belangrijk: denk aan ventilatie binnen uw woning. U verdient de kosten die u hiervoor moet maken (voor een deel) terug door een lager energiegebruik. Hoeveel is onzeker. Dit hangt bijvoorbeeld af van de hoogte van de energieprijzen en de prijzen van bouwmaterialen. En van de kosten van bouwpersoneel. Daarnaast spelen de beschikbaarheid en hoogte van subsidies van de overheid een rol. Vanuit het Rijk en de Gemeente Oss zijn er verschillende regelingen beschikbaar die voor u de kosten verlagen. Kijk hiervoor op ‘Brabant woont slim’. Naast de kosten voor woningeigenaren zijn er nog kosten voor de netbeheerder en de overheid. Denk aan de aanpassing van het energienetwerk en aanpassingen op straat.
Hoe werken gemeente, netbeheerder Enexis en woningcorporaties samen?
Om een aardgasvrije gemeente te worden, werken we direct samen met Enexis, Brabant Wonen en Mooiland. Samen met hen onderzoeken we voor elke wijk, buurt of dorp:
- Hoeveel energie deze nodig heeft,
- Welke technische mogelijkheden er voor een andere warmtevoorziening bestaan,
- en hoe we de plannen om aardgasvrij te worden, combineren met de plannen van de woningcorporaties en de gemeente om nieuwe huizen te (laten) bouwen.
In overleg met de inwoners, Brabant Wonen en/of Mooiland en Enexis maken we voor elke wijk, buurt of dorp een wijkuitvoeringsplan. Afgekort noemen we dat een WUP. Hierin staat hoe uw buurt van het aardgas afgaat en wanneer. In de WUP staat ook welke andere warmtevoorziening uw buurt krijgt.
Wat zijn de maandelijkse financiële voordelen als mijn gasaansluiting is verwijderd?
Kost het geld om een gasaansluiting te verwijderen?
Is koken op inductie gevaarlijk?
Kunnen mijn pannen ook op een inductiekookplaat?
Wat kunt u doen als eigenaar van een (kantoor)gebouw?
Sinds 2023 moet een kantoorpand dat groter is dan 100 m² over minimaal energielabel C beschikken. Het is dus belangrijk dat u als eigenaar stappen zet om deze panden te isoleren en verder te verduurzamen. Of vraag advies op bij het Zakelijk energieloket of de ODBN, omgevingsdienst Brabant Noord Als u geen advies nodig heeft, kunt u natuurlijk zelf een offerte aanvragen bij een bedrijf dat bij u past. Ook zijn er subsidies en leningen mogelijk om deze aanpassingen aan uw pand beter betaalbaar te maken. Kijk voor meer informatie hierover op de website van het ‘Regionaal Energieloket’.
EIGENAAR VAN EEN WONING
Wat kan ik als woningeigenaar nu al doen om me voor te bereiden op een toekomst zonder aardgas?
Door te beginnen met het isoleren van uw woning en te letten op uw energieverbruik. Energie die u niet gebruikt, hoeft niet opgewekt te worden. En hoeft u ook niet te betalen. Kijk bijvoorbeeld eens naar de elektrische apparaten in huis en uw eigen stookgedrag. Door hier over na te denken, kunt u al veel energie besparen. Op de site ‘Oss Schakelt Door’ vindt u nog meer tips. Het aanpakken van uw woning om van het aardgas af te gaan, gaat een stap verder. Kijk voor een stappenplan op de website van Milieu Centraal.
Verbouwen? Waar moet ik dan rekening mee houden?
Wat doet aardgasvrij met de waarde van mijn huis?
Welke stappen kan ik zetten om aardgasvrij te wonen?
Hoeveel gaat het kosten om aardgasvrij te worden?
Mijn CV-ketel gaat kapot. Wat doe ik nu?
Woont u in een andere deel van de gemeente Oss en is uw huis erg goed geïsoleerd? Laat u dan adviseren over een all-electric warmtepomp. Als uw woning daar geschikt voor is, heeft u geen gasaansluiting en CV-ketel meer nodig. En kunt u nu al van het aardgas af. Is uw woning minder goed geïsoleerd? Dan kunt u natuurlijk uw woning eerst beter isoleren. Maar u kunt zich ook laten adviseren over een hybride warmtepomp in combinatie met een nieuwe CV-ketel. Dit kunnen 2 losse apparaten zijn, maar er zijn ook merken die een gecombineerde variant aanbieden. Een hybride warmtepomp werkt hetzelfde als een all-electric warmtepomp. Het verschil is dat een hybride warmtepomp nog gas gebruikt voor uw warme water en voor uw verwarming als het buiten vrij koud is. Het is in alle gevallen slim om u goed te laten adviseren door een installateur of een energieadviseur. Want uw woning moet er wel klaar voor zijn.