Oss aardgasvrij, wat betekent dat voor u?


Gemeente Oss wil in 2050 geen aardgas meer gebruiken voor het verwarmen van gebouwen, het verwarmen van water en voor het koken. Daar bereiden we ons nu al op voor. Hoe we dit doen? Door bij nieuwbouw geen gasleiding meer aan te leggen en deze dus niet meer op het gasnet aan te sluiten. En door inwoners van de gemeente Oss te helpen met het isoleren en verduurzamen van hun woning zodat ze makkelijker naar een aardgasvrije oplossing kunnen overstappen.

ALGEMEEN

Waarom gaan we in Nederland en in de gemeente Oss van het aardgas af?

Bij het verbranden van aardgas, komt het broeikasgas CO2 vrij. CO2 zorgt ervoor dat de aarde steeds verder opwarmt. Hierdoor verandert het klimaat. En dit leidt tot steeds grotere natuurrampen. Door te stoppen met het gebruik van aardgas, komt er minder CO2 in de lucht. Ook zorgen we ervoor dat de aarde minder snel opwarmt. En beperken we de gevolgen van de klimaatverandering. Om dat samen met andere landen aan te pakken, heeft Nederland het Klimaatakkoord van Parijs ondertekend. In dit akkoord hebben 195 landen afgesproken dat ze de stijging van de gemiddelde wereldtemperatuur onder de 2 graden Celsius houden. Voor Nederland zelf hebben we het Nationaal Klimaatakkoord. Hierin staat dat elke gemeente aan de slag moet om minder CO2 uit te stoten. Op dit moment gebruiken de meeste mensen aardgas om ons huis te verwarmen, te koken en te douchen. We gaan samen met de inwoners aan de slag om hier een duurzame vervanger voor te zoeken.

Wanneer besloot de gemeente dat de Schadewijk en Herpen aardgasvrij worden?

In de ‘Transitievisie Warmte’ die de gemeenteraad van Oss op 16 december 2021 heeft goedgekeurd staat dat gemeente Oss aardgasvrij wordt en hoe. Ook wordt daarin Schadewijk genoemd als eerste aardgasvrije wijk, aangevuld door een dorp. Op de pagina’s 87 en 88 van de programmabegroting 2023-2026 staat dat Herpen is gekozen als eerste aardgasvrije dorp.

Wat betekent het voor mij als mijn woning van het aardgas afgaat?

Als u geen aardgas meer heeft, heeft uw woning een andere voorziening voor verwarming en warm water nodig. Dat kan bijvoorbeeld via een warmtenet (stadsverwarming), een buurtwarmtepomp of een eigen warmtepomp. Daarnaast gaat u elektrisch koken, bijvoorbeeld met een inductiekookplaat. Afhankelijk van de leeftijd en energiezuinigheid van uw woning, betekent dit dat uw woning hierop voorbereid moet worden. Denk aan isolatie en ventilatie. Over het vinden van een andere warmtevoorziening, gaat de gemeente met uw buurt in gesprek. Dit met als doel dat inwoners over een vervanger voor aardgas kunnen meedenken.

Wanneer kan ik geen gebruik meer maken van aardgas om te koken, verwarmen of douchen?

De gemeenteraad heeft in 2021 besloten dat Schadewijk en Herpen als eerste aardgasvrij worden. In de praktijk blijkt dat het ongeveer 8 á 10 jaar duurt voordat een buurt de overstap naar aardgasvrij kan maken. Het is nu nog niet bekend wanneer in de andere wijken, buurten en kernen de gaskraan dichtgaat. Als dit duidelijk is, maakt de gemeente dit bekend. De gaskraan gaat pas dicht als we een goede vervanger voor aardgas hebben. De overgang gaat stap-voor-stap en buurt-voor-buurt. En er is altijd een overgangstermijn. In 2050 moeten alle buurten in Nederland, en in de Gemeente Oss, aardgasvrij zijn.

Waarom is isoleren zo belangrijk?

Isolatie is de beste manier om energie te besparen. Wat u niet verbruikt, hoeft u ook niet te betalen. Daarnaast blijft de temperatuur in huis aangenamer. In de winter blijft een goed geïsoleerd huis lekker warm en in de zomer juist koel. Bovendien kunt u met een goed geïsoleerd huis makkelijker van het aardgas af. Let er wel op dat goede isolatie ook vraagt om goede ventilatie. Te weinig frisse lucht in huis kan leiden tot vochtproblemen. Meer informatie over isoleren en ventileren vindt u op de website van Milieu Centraal.

Wie betaalt het aardgasvrij worden?

De overheid, bedrijven, woningcorporaties en inwoners betalen dit samen. Heeft u een eigen woning? Dan moet u mogelijk kosten maken om uw woning op een toekomst zonder aardgas voor te bereiden. Denk aan het isoleren van uw vloer, muren en dak en het plaatsen van HR++ - of triple glas. Ook belangrijk: denk aan ventilatie binnen uw woning. U verdient de kosten die u hiervoor moet maken (voor een deel) terug door een lager energiegebruik. Hoeveel is onzeker. Dit hangt bijvoorbeeld af van de hoogte van de energieprijzen en de prijzen van bouwmaterialen. En van de kosten van bouwpersoneel. Daarnaast spelen de beschikbaarheid en hoogte van subsidies van de overheid een rol. Vanuit het Rijk en de Gemeente Oss zijn er verschillende regelingen beschikbaar die voor u de kosten verlagen. Kijk hiervoor op ‘Brabant woont slim’. Naast de kosten voor woningeigenaren zijn er nog kosten voor de netbeheerder en de overheid. Denk aan de aanpassing van het energienetwerk en aanpassingen op straat.

Hoe werken gemeente, netbeheerder Enexis en woningcorporaties samen?

Om een aardgasvrije gemeente te worden, werken we direct samen met Enexis, Brabant Wonen en Mooiland. Samen met hen onderzoeken we voor elke wijk, buurt of dorp:

  • Hoeveel energie deze nodig heeft,
  • Welke technische mogelijkheden er voor een andere warmtevoorziening bestaan,
  • en hoe we de plannen om aardgasvrij te worden, combineren met de plannen van de woningcorporaties en de gemeente om nieuwe huizen te (laten) bouwen.

In overleg met de inwoners, Brabant Wonen en/of Mooiland en Enexis maken we voor elke wijk, buurt of dorp een wijkuitvoeringsplan. Afgekort noemen we dat een WUP. Hierin staat hoe uw buurt van het aardgas afgaat en wanneer. In de WUP staat ook welke andere warmtevoorziening uw buurt krijgt.

Wat zijn de maandelijkse financiële voordelen als mijn gasaansluiting is verwijderd?

Zonder gasaansluiting hoeft u geen vastrecht meer voor de gasaansluiting en gebruikskosten te betalen. U kunt dit controleren op de jaarafrekening van uw gasleverancier. De financiële voordelen kunnen verschillen per woning.

Kost het geld om een gasaansluiting te verwijderen?

De regeling waarmee huishoudens hun gasaansluiting gratis konden laten verwijderen, is ongeldig verklaard. Volgens het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBb), de hoogste bestuursrechter, is de regeling in strijd met Europese regels. Door deze uitspraak mogen netbeheerders de kosten van het verwijderen van een gasaansluiting voorlopig weer doorberekenen aan de inwoners. Het verwijderen van een aansluiting kan honderden euro's kosten.

Is koken op inductie gevaarlijk?

Koken op inductie is veel veiliger dan koken op gas. U kookt niet op open vuur en de temperatuur van het fornuis is makkelijker te controleren. De kans dat iemand zich verbrandt is bij koken op inductie dan ook veel kleiner dan bij koken op gas. Als u de pan van de warmtebron afhaalt, gaat de plaat automatisch uit. U kunt dus nooit vergeten om het fornuis uit te zetten. Nog een voordeel: een inductiekookplaat is makkelijker schoon te maken dan een fornuis met gasbranders.

Kunnen mijn pannen ook op een inductiekookplaat?

Dat hangt af van wat voor pannen u nu heeft. De betere, moderne pannen zijn bijna altijd geschikt voor inductie. U kunt controleren of uw pannen geschikt zijn voor inductie door er een magneet tegenaan te houden. Blijft de magneet plakken, dan zijn uw pannen hiervoor geschikt. De meest gehoorde opmerking in winkels en bij klanten is dat u bij de overstap van gas naar inductie nieuwe pannen moet kopen. Dit omdat bij gebruik van pannen op gas de bodem hiervan kromgetrokken zou kunnen zijn. Dit verhaal gaat echter over keramische kookplaten, maar niet over inductie. Aangezien inductie tot maximaal 3 cm. boven de zone de warmte kan overdragen, is een niet-vlakke onderzijde van de pan geen enkel probleem.

Wat kunt u doen als eigenaar van een (kantoor)gebouw?

Sinds 2023 moet een kantoorpand dat groter is dan 100 m² over minimaal energielabel C beschikken. Het is dus belangrijk dat u als eigenaar stappen zet om deze panden te isoleren en verder te verduurzamen. Of vraag advies op bij het Zakelijk energieloket of de ODBN, omgevingsdienst Brabant Noord Als u geen advies nodig heeft, kunt u natuurlijk zelf een offerte aanvragen bij een bedrijf dat bij u past. Ook zijn er subsidies en leningen mogelijk om deze aanpassingen aan uw pand beter betaalbaar te maken. Kijk voor meer informatie hierover op de website van het ‘Regionaal Energieloket’.

EIGENAAR VAN EEN WONING

Wat kan ik als woningeigenaar nu al doen om me voor te bereiden op een toekomst zonder aardgas?

Door te beginnen met het isoleren van uw woning en te letten op uw energieverbruik. Energie die u niet gebruikt, hoeft niet opgewekt te worden. En hoeft u ook niet te betalen. Kijk bijvoorbeeld eens naar de elektrische apparaten in huis en uw eigen stookgedrag. Door hier over na te denken, kunt u al veel energie besparen. Op de site ‘Oss Schakelt Door’ vindt u nog meer tips. Het aanpakken van uw woning om van het aardgas af te gaan, gaat een stap verder. Kijk voor een stappenplan op de website van Milieu Centraal.

Verbouwen? Waar moet ik dan rekening mee houden?

Heeft u plannen om uw woning te verbouwen? Zie dit als een kans om uw woning voor te bereiden op een toekomst zonder aardgas. U kunt er ook voor kiezen om uw woning nu al helemaal aardgasvrij maken. Denk hierbij aan dak-, vloer-, muurisolatie en het plaatsen van HR++ - of tripleglas. Ook is dit het moment om een inductiekookplaat aan te schaffen. En om na te denken over nieuwe laagtemperatuurradiatoren (verwarming die vaak onder het raam hangt) en/of vloerverwarming. Laat u hierover altijd adviseren door een specialist of een energieadviseur. Dit voorkomt dat u nu aanpassingen doet waar u later spijt van heeft.

Wat doet aardgasvrij met de waarde van mijn huis?

Wanneer u kosten maakt om uw woning voor te bereiden op aardgasvrij, levert dat na een tijdje geld op. Uw woning kan dan makkelijk van het gas af en houdt zijn waarde. Het blijft behaaglijker in huis en het energiegebruik is lager. Daardoor krijgt u een lagere energierekening. Met het geld dat u hiermee bespaart, verdient u de kosten terug die u eerder heeft gemaakt om uw woning te verbeteren. Ook blijft uw woning aantrekkelijk, in het geval dat u uw woning ooit wil verkopen. Kopers vinden een energiezuinig huis steeds belangrijker. Zeker omdat deskundigen denken dat de energieprijzen, zeker die van aardgas, de komende jaren blijven stijgen.

Welke stappen kan ik zetten om aardgasvrij te wonen?

Wilt u uw woning aardgasvrij maken? Dan is het vervangen van uw cv-ketel door duurzame verwarming vaak de laatste stap. Het begint met goede isolatie, ventilatie en geschikte warmteafgiftesystemen, zoals vloerverwarming of radiatoren. Milieu Centraal laat in een helder overzicht zien hoe u in 6 stappen van het aardgas af gaat. Wilt u persoonlijk advies? Ga dan naar ons energieloket ‘Brabant Woont Slim’.

Hoeveel gaat het kosten om aardgasvrij te worden?

Het is heel moeilijk te zeggen wat de kosten voor elke woningeigenaar precies zijn. Dit hangt af van hoe u woont, waarvoor u gas gebruikt en de maatregelen waarvoor u kiest. Als een grote renovatie nodig is, vraagt dit om investeringen. Vaak staan hier weer besparingen tegenover, zoals bij het isoleren van de woning. Door het isoleren, verbruikt u minder energie om uw woning op te warmen. Dat scheelt op de energierekening. Daarnaast kunt u zelf energie opwekken door bijvoorbeeld zonnepanelen te plaatsen.

Mijn CV-ketel gaat kapot. Wat doe ik nu?

Woont u in de Schadewijk óf in Herpen? En is uw de cv-ketel kapot of al heel oud? Dan kan het verstandig zijn om een CV-ketel te huren. Over 8 tot 10 jaar worden Schadewijk en Herpen waarschijnlijk aardgasvrij. Omdat een CV-ketel vaak zo’n 15 jaar meegaat, is het de vraag of het financieel gezien verstandig is om nu nog zelf een nieuwe CV-ketel te kopen.
Woont u in een andere deel van de gemeente Oss en is uw huis erg goed geïsoleerd? Laat u dan adviseren over een all-electric warmtepomp. Als uw woning daar geschikt voor is, heeft u geen gasaansluiting en CV-ketel meer nodig. En kunt u nu al van het aardgas af. Is uw woning minder goed geïsoleerd? Dan kunt u natuurlijk uw woning eerst beter isoleren. Maar u kunt zich ook laten adviseren over een hybride warmtepomp in combinatie met een nieuwe CV-ketel. Dit kunnen 2 losse apparaten zijn, maar er zijn ook merken die een gecombineerde variant aanbieden. Een hybride warmtepomp werkt hetzelfde als een all-electric warmtepomp. Het verschil is dat een hybride warmtepomp nog gas gebruikt voor uw warme water en voor uw verwarming als het buiten vrij koud is. Het is in alle gevallen slim om u goed te laten adviseren door een installateur of een energieadviseur. Want uw woning moet er wel klaar voor zijn.

Ik heb net een nieuwe CV-ketel en/of een nieuwe gaskookplaat geplaatst. Wat moet ik nu doen?

In dat geval is het voor u logischer om niets te doen totdat bijvoorbeeld het fornuis kapot is. Of te wachten totdat uw weet wanneer uw wijk van het aardgas afgaat. Wilt u nú al minder aardgas gebruiken? En woont u níet in de Schadewijk of in Herpen? Overweeg dan een hybride warmtepomp. Dan gebruikt u in dit geval nog gas voor uw warme water en om te koken. En voor uw verwarming alleen als het buiten vrij koud is. Het is in alle gevallen slim om u goed te laten adviseren door een installateur of een energieadviseur. Want uw woning moet er wel klaar voor zijn.

Kan ik mijn huis van het aardgas afhalen, maar wel blijven koken op gas?

Sommige mensen vinden het fijn om op gas te koken en willen dat graag zo houden. Het is erg duur om alleen een gasaansluiting te hebben om te koken op gas. Een groot deel van de rekening is het ‘vastrecht’. Vastrecht is het bedrag dat u betaalt omdat uw huis is aangesloten op het gasnet. En omdat dat er een gaskabel naar uw huis loopt. Ook als u maar heel weinig gas gebruikt, moet u toch het volledige bedrag aan vastrecht betalen. Op een andere manier gaan koken, bijvoorbeeld op inductie, is dus veel goedkoper.

Hoe kan ik anders koken dan op gas?

In plaats van koken op gas kunt u overstappen op elektrisch koken. Dit kan op een keramische- of elektrische kookplaat of fornuis. Koken op een inductiekookplaat lijkt op dit moment het beste alternatief. Het is energiezuiniger en veiliger. Daarnaast is een inductiekookplaat makkelijker schoon te maken.

Moet ik mijn meterkast aan laten passen als ik elektrisch wil koken?

Om elektrisch te kunnen koken, moet u de meterkast vaak laten aanpassen. U kunt het beste een erkende installateur om advies vragen.

Hoe zit het nu met een warmtepomp?

Een warmtepomp is een goede vervanger voor de CV-ketel. Er zijn verschillende soorten. Het is daarom verstandig om samen met uw installateur de mogelijkheden in uw huis te bespreken. Wilt u meer weten over de warmtepomp? Bezoek dan de website van Milieu Centraal voor meer informatie.

Hoe duur is het verwarmen van de woning met aardgas in vergelijking met een warmtepomp?

Heeft u al een goed geïsoleerd huis met zonnepanelen, dan kan een warmtepomp goedkoper zijn. Maar of dat ook zo is? Dat hangt af van meerdere factoren. Advies is dit voor uw situatie door laten rekenen door een erkende installateur.

Kan ik beter alleen of samen met de buren iets doen?

Dat is een persoonlijke afweging. U kunt ervoor kiezen om uw woning samen goed te isoleren. Dat kan kosten besparen. Daarnaast kunt u te onderzoeken hoe u uw woningen op een duurzame manier kunt verwarmen. Bijvoorbeeld met een all-electric warmtepomp. Dan kunt u nu al van het aardgas af. U kunt er ook voor kiezen om uw woning stap-voor-stap te isoleren. En te wachten op de plannen van de gemeente om uw wijk, buurt of kern aardgasvrij te maken. De Schadewijk en Herpen zijn als eerste aan de beurt om aardgasvrij te worden.

Kunnen we iets collectiefs doen, bijvoorbeeld met onze buren?

Er zijn verschillende mogelijkheden om samen met uw buurt iets op te pakken. Als inwoner van de buurt kent u uw omgeving het beste. Zo kunt u nadenken over wat voor u en uw buren het beste duurzame alternatief voor aardgas is. Daarbij is het mogelijk dat u samen met uw buren een energiecoöperatie start. In dat geval gaat u samen met meerdere mensen uit uw buurt op zoek naar een duurzame warmtevoorziening voor uw woningen. U kunt daarnaast ook gezamenlijk met uw buren uw huis verduurzamen. Bijvoorbeeld door met uw buren te kijken naar het aanschaffen van isolatie of zonnepanelen. Dat kan goedkoper zijn.

HUURDER

Kan mijn verhuurder mij dwingen om van het gas af te gaan?

Elk huis in Nederland wordt uiterlijk in 2050 van het aardgas afgesloten. Hoe en wanneer dit gebeurt voor uw huis, gaat in overleg. Hoe uw woningcorporatie of verhuurder dit oppakt, kunt u het beste bij hen navragen.

Ik huur een huis. Moet ik zelf iets doen om aardgasvrij te worden?

Op dit moment hoeft u nog niets te doen. Zodra de verhuurder concrete plannen heeft voor het aardgasvrij maken van uw woning, nemen zij contact met u op. Kunt u daar niet op wachten? Dan kunt u natuurlijk ook zelf contact met hen opnemen.

Hoeveel gaat het mij als huurder kosten? Gaan mijn maandlasten naar beneden?

Wat precies de gevolgen zijn voor de huurprijs en energierekening, is nu nog lastig uit te rekenen. Het uitgangspunt is dat aardgasvrij wonen voor iedereen niet meer gaat kosten dan nu. Dat geldt dus ook voor u als huurder.

Wat kan ik als huurder nu al doen om mijn woning te verduurzamen?

Het verduurzamen van uw woning begint met energiebesparing. Energie die u niet gebruikt, hoeft niet opgewekt te worden en hoeft u ook niet te betalen. Het echt verduurzamen van uw huurwoning, zoals het aanbrengen van isolatie, ventilatie en eventueel het plaatsen van zonnepanelen, is echter de verantwoordelijkheid van uw verhuurder. Als u een huis huurt, kunt u al veel kleinere maatregelen nemen om energie te besparen. Denk aan tochtstrips, radiatorfolie, ledlampen of dubbelglasfolie. Kijk daarnaast naar de elektrische apparaten in huis en het eigen stookgedrag. Door bewust om te gaan met energie kunt u al veel besparen. Kijk eens op ‘Oss schakelt door’ voor meer tips!

Nog andere vragen?

Staat uw vraag er niet bij? Bel dan naar 14 0412 of mail naar aardgasvrij@oss.nl.