10 tips voor minder afval

Laatst gewijzigd op: 18-12-2023

Door afval goed te scheiden hebben we minder restafval. En dat is goed, omdat restafval verbrand wordt en de grondstof dan verloren gaat. Het is ook mogelijk om minder afval te produceren. Hoe? We geven je graag 10 tips.

1. Koop niet teveel voedsel

We gooien jaarlijks tot 50 kilogram voedsel weg. Maak een boodschappenlijstje met hoeveelheden, en houd je eraan. Denk er ook aan om de houdbaarheidsdatum te controleren voordat je iets koopt.
Toch teveel gekocht? Vries je restjes in of verwerk ze in een nieuw recept.

2. Breng goede spullen naar het Kringloopbedrijf Oss

Heb je spullen die nog goed gebruikt kunnen worden? Breng ze naar het Duurzaamheidsplein Oss en geef ze daar af bij het kringlooploket. Of maak een afspraak om ze gratis op te laten halen. Het Kringloopbedrijf neemt alleen spullen in die zij zelf weer kunnen verkopen.
Onbruikbare spullen kun je op het Duurzaamheidsplein Oss gescheiden weggooien. Wist je dat er van oude matrassen bijvoorbeeld weer hoogwaardig isolatiemateriaal wordt gemaakt?

3. Kies voor grote verpakkingen

Sommige producten met een lange houdbaarheidsdatum zoals pasta, rijst of zout kan je in grote verpakkingen kopen. zo verbruik je minder verpakking en het is ook voordeliger.

4. Gebruik minder plastic zakken

Voor één paprika of courgette heb je geen plastic zakje nodig. Neem zelf een zakje mee om je groente en fruit in te doen. Ga je kleding kopen? Neem dan zelf een tas mee.

5. Gebruik geen wegwerpproducten

Ga je picknicken in een park of geef je een feestje? Gebruik geen wegwerpbekers, -borden of -bestek. Leen servies van vrienden of buren als je niet genoeg in huis hebt. Organiseer je regelmatig een etentje? Dan biedt de kringloopwinkel een creatieve oplossing: je vindt er goedkope glazen, borden en bestek.

6. Koop tweedehands

Probeer voordat je een nieuw product koopt eerst eens het toestel van een kennis. Zo voorkom je miskopen, die uiteindelijk op het Duurzaamheidsplein Oss belanden. Ben je overtuigd? Kijk dan eens of je het tweedehands kan kopen, dat is nog goedkoper ook!

7. Zoek een alternatief voor klein chemisch afval

Voor veel klein chemisch  afval bestaat er een milieuvriendelijk alternatief. Kies bijvoorbeeld voor oplaadbare batterijen en navulbare aanstekers of verf en waspoeder zonder chemische  toevoegingen. Heb je klein chemisch afval dat weg moet? Breng het dan naar het inleverpunt in de supermarkt of naar het Duurzaamheidsplein Oss.

8. Drink kraanwater

Veel mensen kopen water in de supermarkt, terwijl kraanwater minstens zo gezond is. Daarnaast is kraanwater ook nog eens 500 tot 1000 keer goedkoper dan flessenwater! Hoog tijd dus om over te schakelen. Koop bijvoorbeeld een duurzame waterfles. Deze kun je bijna overal vullen en elke dag opnieuw gebruiken. Wist je dat we in Oss op verschillende plekken een gratis watertappunt hebben? Kijk op drinkwaterkaart.nl voor een overzicht van alle watertappunten in Nederland.

9.  Gebruik een broodtrommel of vershoudbakjes in plaats van plastic zakjes

Gebruik een broodtrommel voor je lunch en bewaar restjes in herbruikbare bakjes  in plaats van aluminium- of huishoudfolie.

10. gooi kapotte spullen niet weg, maar repareer ze

Heb je een stoel waarvan een poot los zit? Of doet je broodrooster het niet meer? Ga dan eens naar Repair Café Oss. Daar repareer je gratis je spullen, samen met een deskundige. Zo bespaar je niet alleen kosten, maar voorkom je ook afval. En het is nog leerzaam en leuk ook.