Afval scheiden met... Shirley Zwaans

Laatst gewijzigd op: 24-04-2023

Shirley dacht altijd dat ze haar afval al best goed aan het scheiden was. Ze vertelt over wat ze geleerd heeft: "Ik ben me er meer mee bezig gaan houden. En ik ben verrast!"

Wie: Shirley Zwaans
Woont met: JonĀŽ, Sage (9), Alex (10) en Anne (5)
Motto: Het komt goed, Time flies when you are having fun.

"Ik vind het milieu altijd al belangrijk. Afval scheiden deed ik al en dacht dat ik het al heel goed deed. Begin vorig jaar stond er een artikel op Facebook, met de containers erbij. Mijn oog viel op het plaatje met de grote container en daarna de kleine container. Ik dacht: dat ga ik nooit redden. Maar wat moet dat moet. Als er een nieuw ophaalschema komt en een kleinere container, dan moet ik voorbereid zijn.

Ik ben me er meer mee bezig gaan houden. En ik ben verrast! Eerst hadden we 4 zakken plastic afval en nu 8! Fijn dat dit tweewekelijks wordt opgehaald. En restafval heb ik nu nog maar 1 vuilniszak in de 3 weken. Ik ben alles heel precies in de juiste containers gaan gooien. Mijn kinderen doen hier gewoon aan mee! Nu denk ik: wat is eigenlijk nog restafval? Moet soms wat vaker naar de garage lopen, maar ach... dan beweeg je ook weer meer. Een container van 140 liter is niet veel, maar van mij mag het. Het kan er allemaal in.

Het zou goed zijn als ook de supermarkten en leveranciers meewerken. Niet iedere paprika of komkommer in een plasticfolie. Appels koop je toch ook los? Eten verspillen, daar doen we niet aan. Zoveel mogelijk bewaren we. Is er wat over? Dan eten we kliekjes. Dat scheelt ook al in afval."

Tip van Shirley

"Gebruik in de keuken voor je gft een klein afvalbakje van 3 liter. En voor het restafval en PMD een afvalbak met gescheiden bakken. Dan heb je meteen alles al gescheiden en kost het niet veel moeite meer."